Što je arterijska hipertenzija – uzroci, simptomi i liječenje

pursanga

Hyperdrops - normalan tlak već od prve upotrebe

Utječe na uzrok bolesti smanjujući rizik od moždanog udara i infarkta na nulu!
  • normalizira krvni tlak za 6 sati zbog bioflavonoida
  • obnavlja tonus i elastičnost krvnih žila u prvom tretmanu
  • siguran za svaku dob, učinkovit u 1,2 i 3 fazi hipertenzije
Što je arterijska hipertenzija - uzroci, simptomi i liječenje

Što je arterijska hipertenzija i koji su uzroci

Arterijska hipertenzija je visoki krvni tlak kod kojeg postoji jaki pritisak krvi koja kola krvnim žilama i time utječe na kolanje krvi u cijelom organizmu. Krvni tlak se mjeri tlakomjerom te pokazuje dvije vrste tlaka: sistolički kojim se mjeri tlak kada srce pumpa najjače, te dijastolički koji se mjeri u trenutku kada se srca opušta između stezanja. Normalan krvni tlak je sistolički ispod 120, a dijastolički ispod 80. Postoji nekoliko razina hipertenzije ovisno o visini sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.

Prehipertenzija se kreće sistolički od 120 do 140, dijastolički od 80 do 90 što se smatra da nije opasno i da nema opasnosti po zdravlje i utjecaj na druge organe. Sljedeća su dva stupnja arterijske hipertenzije koje mogu predstavljati opasnost po zdravlje, ali i po život. Kada je sistolički tlak iznad 140 do 160, a dijastolički tlak 90 do 100 to se smatra prvim stupnjem hipertenzije, a sve što je iznad smatra se drugim stupnjem stanja pojave arterijska hipertenzija.

Visoki krvni tlak se smatra tihim ubojicom jer uglavnom i nema simptoma dok ne postane visok i opasan po život. Uzroci mogu biti različiti od nepravilne prehrane, nezdravog života, previše soli u hrani, genetski faktori. Pretilost, dijabetes, bolesti bubrega, tumori u nadbubrežnoj žlijezdi, također problemi sa štitnjačom, kao i neregulirana količina kalcija i fosfora u krvi mogu biti uzroci za visoki krvni tlak.

Arterijska hipertenzija simptomi

Ukoliko je vaš tlak konstantno visok jer ga kontrolirate redovito ili ste slučajno otkrili da je tlak visok a da prethodno niste bili izloženi nekoj tjelesnoj aktivnosti kojom ste mogli dovesti srce u stanje jačeg rada, tada se svakako trebate obratiti svom liječniku. ne liječenje visokog krvnog tlaka može dovesti do puno težih posljedica kao što su kardiovaskularne bolesti, bolesti srca, moždanog udara, u nekim slučajevima i do smrti, osobe sa neliječenim visokim krvnim tlakom.

Najčešće arterijska hipertenzija nema jasnih simptoma dok ne dođe u ozbiljniju fazu, no ipak kod nekih se ljudi javljaju krvarenje iz nosa, glavobolja, kratak dah, teško disanje. Također ukoliko razina kisika nedovoljna u krvnim žilama može biti još jedan od simptoma. Arterijska hipertenzija je vrlo opasna jer može dovesti do zadebljanja srčanog mišića, uzrokovati koronarnu bolest srca, te do zatajenja srca i ishemije, odnosno srčanog udara.

Zapravo simptomi su jedino pojava visokog krvnog tlaka, koji ukoliko ste primijetili da je stalno visok treba biti liječen jer se iza visokog krvnog tlaka može sakriti neka ozbiljnija bolest poput bolesti endokrinog sistema ili bolesti bubrega. Kod trudnica se redovno kontrolira krvni tlak zbog promjene rada hormona koji mogu dovesti do pojave visokog krvnog tlaka, što će se normalizirati nakon trudnoće kada se tijelo žene oporavi nakon trudnoće.

Arterijska hipertenzija liječenje

Ukoliko vas muči arterijska hipertenzija prije nego liječenje krenete sa tabletama za visoki krvni tlak, vaš će vam liječnik sigurno preporučiti da promijenite svoje životne navike, od prehrane do tjelesne aktivnosti, prestanete pušiti i konzumirati alkohol, smanjite stres, smanjite unos soli. Promijenite svoju prehranu i smanjite unos soli i konzervirane hrane, bazirajte svoje obroke na više voća, povrća, vlaknaste hrane, smanjite masnoće i šećer.

Orašasti plodovi, grahorice i sjemenke su odličan izvor magnezija kalija i vlakana koje reguliraju krvni tlak. Jabuke, banane, zeleno povrće, blitva, mrkva, brokula, zelene mahune, datulje, kelj, grašak, mango, lubenica, ananas, breskve, krumpir, špinat, jagode, rajčica, medvjeđi luk, nemasni jogurt su namirnice između kojih možete birati i dobre su za regulaciju krvnog tlaka.

Fizička aktivnost, vježbanje, više boravka na svježem zraku, prestanak pušenja, prestanak pretjerane konzumacije alkohola svakako će uz promjenu prehrane pomoći na prirodan način pomoći kod pojave arterijska hipertenzija. Ukoliko sve to ne pomogne vaš će vam liječnik prepisati lijekove kojima se regulira visoki krvni tlak antihipertenzive.


Tagovi:

pursanga

Hyperdrops - normalan tlak već od prve upotrebe

Utječe na uzrok bolesti smanjujući rizik od moždanog udara i infarkta na nulu!
  • normalizira krvni tlak za 6 sati zbog bioflavonoida
  • obnavlja tonus i elastičnost krvnih žila u prvom tretmanu
  • siguran za svaku dob, učinkovit u 1,2 i 3 fazi hipertenzije