Datulje – koliko imaju kalorija i zašto ih redovito jesti

Hrana i piće

Datulje - koliko imaju kalorija i zašto ih redovito jesti

Znate li koliko kalorija imaju datulje i zašto ih je dobro jesti?

Ovaj magičan plod od davnina je prepoznat po svojoj izuzetnoj nutritivnoj vrijednosti. Još u doba starog egipta, putnici koji su devama odlazili na daleke putove su koristili kalorijski bogate datulje da zadovolje svoje energetske potrebe na tim dugim putovanjima. Danas je njihova vrijednost i dalje prepoznata, dapače neki ih smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One sadrže mnoge mikronutrijente potrebne za pravilno funkcioniranje organizma. Ovo predivno voće je kod nas dostupnu u dva oblika, kao sušene i tvrde, ali malo ljudi zna da se datulje mogu doći i u raznim drugim oblicima, kao svježe i mekane koje se naprosto tope u ustima. U 100 grama ovog voća pronaći ćete 250 kalorija. Zašto ih je onda dobro jesti ako su toliko kalorične, pitate se? Zato što sadrže mnoštvo minerala poput kalija, željeza, cinka, kalcija, kobalta. Isto tako sadrže i fluor koji je veoma važan za zaštitu naših zubiju od karijesa. Ako vas sve ovo navedeno nije navelo da kupite svoju porciju već danas, ne znamo što bude!

Datulje – afričko voće s brojnim zdravstvenim blagodatima!

Vjerojatno ste kroz svoj život čuli za datulje, a moguće da ste ih već i kušali. Sjetit ćete se da je riječ o jako slatkom i zasitnom voću. Dapače, intuitivna reakcija na prvu bi vam vjerojatno bila: ovo voće ne može biti toliko zdravo, pa pogledaj koliko šećera ima! Istina je da je ova arapska voćka bogata šećerom, ali isto tako sadrži i lepezu raznih hranjivih tvari koje ju čine super namirnicom. Naime znanstvena istraživanja su pokazala da datulje sadrže i mnoštvo proteina, pa se tako u njima može pronaći čak 23 vrste aminokiselina. Uz navedeno, postoje i brojni vitamini poput luteina i zeaksantina, a možemo pronaći i razne antioksidanse.

Ako tome nadodamo i mnoštvo minerala, ova namirnica je zaista ključna za zadovoljavanje esencijalnih ljudskih potreba za makro i mikro nutrijentima. Ako već niste, odite u najbliži dućan i kupite svoju porciju datulja. Pripazite da je proizvođač jedna od pouzdanih firmi koja se bavi proizvodnjom datulja.

Evo zašto biste datulje trebali jesti svaki dan!

Kao što smo prethodno naveli, spektar zdravstvenih blagodati datulja je stvarno širok. Kada se uzmu u obzir sve blagodati koje datulje pružaju, opravdano ju možemo nazvati super namirnicom! Ako vam netko i spomene šećere koji se nalaze u njima, opravdano im možete spomenuti da je riječ o prirodnim šećerima, da se datulje lako probavljaju zbog toga i da smanjuju osjećaj gladi momentalno. One će pomoći osobama koje imaju visok krvni tlak, kolesterol, pa čak i ljudima s rakom.

Zašto je datulja toliko dobra namirnica? Krenimo redom: Prvo što morate znati je da je datulja bogata željezom, a znamo koliko je željezo važno za funkcioniranje organizma. Ovo voće pomaže i u probavi budući da sadrži brojna vlakna i kalij. Dokazano je i njihovo protuupalno djelovanje jer porcija od 100 grama sadrži oko 15 % preporučene dnevne doze magnezija. Konačno, ako pojedete koju slatku datulju, nećete imati potrebu da jedete slatkiše i ostale nezdrave stvari!

Tagovi: