Nedostatak zraka – uzrok i liječenje

Nedostatak zraka - uzrok i liječenje

Nedostatak zraka što je i koji su uzroci

Nedostatak zraka odnosno kako se stručno medicinski zove dispneja je osjećaj kada prilikom disanja nemate zraka. Do nedostajanja zraka može dolaziti zbog pretjerane tjelesne aktivnosti, na primjer trčanja, hodanja uz stepenice, ali kod sjedenja ili ležanja. Manjak zraka može nastati uslijed kardijalne ili respiratorne dispneje. Zavisno da li se zastoj daha javlja zbog kardiovaskularnih uzroka ili su uzroci respiratorne prirode.

Osobe koje uzrok nedostatka zraka imaju u kardiovaskularnim tegobama imaju problema sa srcem i u takvom će slučaju biti zadržane na hospitalizaciji. No nedostatak zraka uzrokovan respiratornim tegobama popraćen kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom uzrokovano je virusnom ili bakterijskom infekcijom respiratornih dišnih puteva.

Ukoliko tokom sna nemate zraka taj se nedostatak naziva apneja, osoba dok spava ostane bez zraka tokom spavanja. Zapravo mnogi ljudi i ne znaju da imaju apneju dok im partner ili partnerica ne kažu jer to rade tokom spavanja pa zapravo nesvjesno ostaju bez daha i zraka. Ukoliko se takve stvari događaju obratite se liječniku jer nisu bezazlene.

Nedostatak zraka kako se manifestira

Nedostatak zraka se može manifestirati kroz simptome kratkoće daha ili gubitka zraka na sekundu, može biti popraćeno gušenjem u grlu. Ujedno se može osjetiti i lupanje srca jer srce iz pluća ne dobiva dovoljno kisika za normalan rad, pa je i stezanje u prsima čest pratioc kada nemate zraka, kao i pritisak u prsima.

Svakako osjećaj da nemate zraka je zastrašujuć jer bez disanja se ne može preživjeti, no iako nedostatak zraka ne oštećuje pluća, ovo može biti simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja koje je povezano uz srca ili pluća. Ukoliko osjetite lupanje ili preskakanje srca situacija nije nimalo bezazlena. Može vas uloviti i nesvjestica, također i mučnina i glavobolja.

Tijelo kada ne prima dovoljno kisika počinje zakazivati i odumirati, jer kisik je potreban za rad svih organa, glavobolje se javljaju jer mozak ne dobiva dovoljno krvi i kisika u njemu jer srce ne može dovoljno pumpati krv kroz krvotok, te se razina ugljičnog dioksida u krvi povećava.

Nedostatak zraka liječenje

Nedostatak zraka se liječi na način ovisno što je uzrok manjku zraka. Ako je nedostajanje zraka uzrokovano kardio vaskularnim bolestima liječenje će biti koncentrirano na kardio vaskularne bolesti. Ukoliko nemate zraka zbog infekcije dišnih puteva liječenje će biti antibioticima ukoliko se radi o bakterijskoj upali.

Ukoliko je uzrok astma liječenje će biti usmjereno na smirivanje astme, napadaji panike kao i ostala psihička stanja će biti liječena lijekovima namijenjenim za psihičke poremećaje pa će i nedostatak zraka nestati. Pretilost i pretjerana tjelesna težina također mogu utjecati na manjak zraka pa će biti potrebno promijeniti životne navike, prvenstveno prehrambene navike i uvesti tjelesnu aktivnost.

Pušenje je još jedna od loših navika koje dovodi do nedostatka zraka, rješenje je jednostavno, prestanite pušiti. Ukoliko se uz nedostajanje zraka javljaju i druge tegobe poput otečenih nogu, groznice, kašlja, zvižduci i piskanja prilikom disanja, te pogoršanje sa disanjem nakon korištenja inhalatora bit će potrebna hitna medicinska pomoć u kratkom roku jer postoji velika opasnost po ljudski život.


Tagovi: