Trovanje ugljičnim monoksidom – uzrok, simptomi, liječenje

Trovanje ugljičnim monoksidom - uzrok, simptomi, liječenje

Trovanje ugljičnim monoksidom - uzrok

Trovanje ugljičnim monoksidom je nešto što se nažalost često događa u svijetu. Ugljični monoksid je veoma opasan plin koji se vrlo teško može detektirati, jer ovaj plin nema niti boje niti mirisa niti okusa. Ugljični monoksid je jako prodorni plin te se zbog toga trovanje ugljičnim monoksidom je moguće čak i u prostorijama koje su jako udaljene od izvora širenja ovog veoma otrovnog i smrtonosnog plina. Osim što je jako prodoran plin, ujedno je veoma fatalan, i dok primijetite prisutnost ovog plina, već su vas zahvatili razni simptomi. Opasnost trovanja od ugljičnog monoksida nastaje kada u maloj prostoriji se grije s propan plinom te kada nestane kisika u maloj prostoriji tada dolazi do nepotpunog sagorijevanja propana i počinje se stvarati velika količina ugljikovog monoksida. Zbog toga je jako bitno takve prostorije u kući dobro prozračiti i ventilirati kroz otvaranje prozora i puštanje zraka unutra kako ne bi došlo do trovanja sa ugljikovim monoksidom.

Trovanje ugljičnim monoksidom - simptomi

Trovanje ugljičnim monoksidom se tek primijeti kada ste već udisali veliku količinu ovog opasnog plina. Pošto se ugljični monoksid ne može ni vidjeti, ni osjetiti ni namirisati, te se prisutnog ovog plina može registrirati tek kada vam se pojave prvi simptomi. Najčešći simptomi koji se vežu uz trovanje ugljičnim monoksidom su jaka i intenzivna glavobolja i to osjetite pulsiranje s obje strane sljepoočnice, opća slabost i nemogućnost pokretanja tijela te potom kasnije se može dogoditi nesvjestica. Simptomi akutnog trovanja s ugljičnim monoksidom zapravo jako sliče simptomima koji se vežu uz gripu. Prvo se pojave simptomi kod organa koji najviše od svih ostalih ovise o kisiku, a to uglavnom budu središnji živčani sustav i srce. Upravo zbog toga se pojave simptomi kao što su grčevi, vrtoglavica, glavobolja, tahikardija i visoki krvni tlak. Također, simptomi se dijele na akutnu odnosno kratkotrajnu i kroničnu odnosno dugotrajnu izloženost CO-u. Kod akutnog trovanja se pojavljuju simptomi kao kod gripe, dok kod kroničnog trovanja se pojavljuju simptomi poput čestog obolijevanja od koronarne srčane bolesti, a to uključuje anginu pektoris i infarkt srca.

Trovanje ugljičnim monoksidom - liječenje

Kada se dogodi trovanje ugljičnim monoksidom, bitno je što prije i bolje reagirati kako ne bi došlo do trajnog oštećenja organizma ili čak do smrtnog slučaja. Ukoliko primijetite da se događa trovanje ugljičnim monoksidom kod nečije kuće ili sami sumnjate u to da vam se to događa, bitno je što prije unesrećene ili samoga sebe odmaknuti od zagađene prostorije s ovim opasnim plinom. Potom, potrebno je dati umjetno disanje i napraviti masažu srca ako se osoba onesvijestila. Kod težih slučajeva otrovanja s ugljičnim monoksidom, može biti potrebna i zamjena krvi jer kada je osoba predugo bila izložena ovom plinu, njegova krv može biti zagađena s tim plinom, te je bitno mu zamijeniti krv kako ne bi plin otišao do ostalih organa i mišića. Ukoliko vi sami primijetiti da je netko se otrovao s ovim plinom, u toj situaciji trebate izvući osobu na svježi zrak, pozvati hitnu pomoć te mu pružiti prvu pomoć. Kod težih slučajeva se treba osobi dati dugotrajno davanje 100 posto kisika na masku.


Tagovi: