Trovanje hranom – najčešći simptomi i uzroci

Ljepota i zdravlje

Trovanje hranom - najčešći simptomi i uzroci

Trovanje hranom koja je kemijski tretirana, nečista ili neadekvatno termički obrađena

Fungicidi, herbicidi, insekticidi i ostala kemijska sredstva koja koriste uzgajivači hrane za ljude mogu biti jako štetni i zato hranu prije pripreme treba temeljito očistiti, oprati, naročito one namirnice koje koristite u sirovom stanju. Trovanje hranom koja je kemijski tretirana, nečista ili neadekvatno termički obrađena, sve namirnice koje kuhate, dinstate ili pečete također treba pravilno pripremati.

U mesu može biti zaostalih veterinarskih lijekova koji su u ljudskoj hrani štetni. Voće i povrće mogu sadržavati mikotoksine, gljivice koje su za ljude štetne, a o bakterijama u hrani je potrebno posebno povesti računa jer su to najčešći oblici trovanja. Trovanje hranom može biti mučno i prolazno stanje, a može i postati vrlo ozbiljan problem ako proljev, povraćanje i mučnina traju duže od tri dana. Enterovirusi također u probavni trakt mogu dospjeti preko hrane. Perite ruke, posuđe, noževe i ostalih kuhinjski pribor, održavajte frižider i smočnicu, a posebno temeljito perite namirnice koje pripremate.

Trovanje hranom, bakterijska trovanja su najčešća posebno u toplim razdobljima godine

Salomonele, trihinele, klostridijalno trovanje, stafilokokno trovanje, trovanje metalima koje su namirnice povukle iz tla, otrovne biljke i otrovne gljive, razni crijevni paraziti koji se unesu s hranom, popis uzročnika mogućeg trovanja je povelik. Trovanje hranom, bakterijska trovanja su najčešća posebno u toplim razdobljima godine, a trovanje salmonelom među učestalijim.

Problem kod trovanja salmonelom je što se simptomi javljaju tek 12-24 sata nakon konzumiranja zaražene hrane, pa ljudi zimicu, mučninu, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu ne povežu odmah sa hranom koju su konzumirali. Stafilokokno trovanje izazivaju toksini stafilokoka i nastupa 2-3 sata nakon konzumacije zaražene hrane, ali je kao i salmonela češće u toplijim dobima godine i prisutnije je povraćanje od proljeva. Trovanje hranom u kojoj su prisutne bakterije iz roda klostridije je po simptomima nalik na stafilokokno trovanje i često je povezano sa domaćim suhomesnatim proizvodima. Važno je biti na čajnoj dijeti, eventualno uz slane juhice, da izbjegnete dehidraciju.

Trovanje hranom, botulizam može biti po život opasan, a izaziva ga bakterija Clostridium botulinum

Nisu sva trovanja hranom benigna i uz malo discipline brzo prolazna. Otrovne gljive mogu biti smrtonosne kao i neke otrovne biljke, a i hrana zaražena posebnim bakterijama. Trovanje hranom, botulizam može biti po život opasan, a izaziva ga bakterija Clostridium botulinum, koja spada u neurotoksine jer kad dospije u tijelo oštećuje živce i mišiće. Najčešći izvor ovakvog trovanja je konzervirana hrana.

Botulizam može pogoditi i malu djecu od dojenačke dobi, kao i sve ostale dobne skupine. Suha usta, poremećaj vida (dvostruke slike), problemi s očnim kapcima, vidnim poljem, fokusiranjem na predmete, to su neki od simptoma, drugi simptomi su mučnina, povraćanje, boloviutrbuhu i proljev, kao i kod drugih vrsta trovanja hranom. Trovanje hranom koje nalikuje na botulizam treba biti potvrđeno krvnom pretragom i nalazom stolice. Liječnici brzo prepoznaju botulizam po karakterističnom grčenju mišića i živaca. Obzirom da botulizam izaziva neurotoksin, bolesnik što prije treba dobiti protuotrov koji ne popravlja nastalu štetu, ali zaustavlja dalja oštećenja.

Tagovi: