Što je salmonela – uzrok, simptomi i liječenje salmoneloze

Što je salmonela - uzrok, simptomi i liječenje salmoneloze

Što je salmonela?

Salmonela je bakterija, uzročnik zarazne bolesti salmoneloze, koja zahvaća probavni trakt. Za salmonelu je poznato da živi u probavnom sustavu ljudi i životinja (zaraženih i kliconoša). Kod ljudi izaziva bolest dok kod životinja ne mora biti znakova infekcije. Najčešći način zaraze kod ljudi je konzumacija hrane ili vode zagađene salmonelom. Najrizičnija takva hrana su: jaja (sirova), sirovo meso (osobito perad), riba, morski plodovi, sirovo mlijeko i mliječni proizvodi, kolači, sladoled.

Rizična hrana može biti i bilo koja druga hrana ukoliko se s njom ne rukuje na higijenski način ili je neadekvatno odnosno premalo termički obrađena. Mogući su izvori zaraze salmonelom podrijetlom i sa voća ili povrća (npr. iz rajčice, dinja, manga, papaje, maslaca od kikirikija, badema) i pekarskih proizvoda. Zaražena hrana često nema neuobičajen izgled ili miris. Salmonelu mogu prenositi domaće životinje kao što su perad, svinje, goveda, miševi, ptice te egzotični kućni ljubimci npr. reptili, kornjače. Infekciju mogu prenositi oboljele osobe ili kliconoše, a rizična mjesta su rodilišta i domovi za starije osobe.

Salmoneloza je bolest koja je poznata pod nazivom „bolest prljavih ruku” s obzirom da se prenosi prljavim rukama, direktnim kontaktom s hranom ili npr. rukovanjem s osobom koja je prstima dirala zaraženo meso, korištenjem zajedničkih ručnika, kuhinjskih krpa ili prostorija za intimnu higijenu. Kada je u pitanju mesna hrana najvažnije je znati da se salmonela može uništiti termičkom obradom mesa nakon desetak minuta s temperaturom pripreme minimalno 70 Celzijevih stupnjeva. Termički dobro obrađeno meso treba biti sive boje, a ne ružičasto ili crveno.

S druge strane povrće i voće teže ćemo tako uspjeti sigurno očistiti ako ne budemo koristili visoke temperature iznad 70 Celzijevih stupnjeva u pripremi. Od izuzetne važnosti za prevenciju salmoneloze je higijena pranja ruku odnosno redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom. Također je jako važna higijena u kuhinji, higijena posuđa i pribora za rukovanje hranom, odvajanje sirove hrane od gotove, te da se hrana čuva u hladnjaku a što kraće na sobnoj temperaturi, posebno u ljetno doba.

Salmonela i simptomi salmoneloze

Salmoneloza se ne očituje kod svih zaraženih jednakim simptomima. Kada je u pitanju salmonela, period inkubacije traje obično između 6 i 72 sata. Glavni i prvi simptom koji se javlja kod osoba oboljelih od salmoneloze je proljev, grčevi u crijevima, zatim povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, glavobolja, bolovi u mišićima. Kod veće infekcije mogu se uočiti i tragovi krvi u stolici, proljev može biti intenzivan te se javljati svakih 10-15 minuta. Ako potraje može dovesti do potpune iscrpljenosti i dehidracije bolesne osobe.

Ukoliko proljev potraje neophodna je i hospitalizacija kako ne bi došlo do daljnje dehidracije ili se stanje dodatno zakompliciralo jer se može proširiti iz crijeva dalje po tijelu i izazvati i po život vrlo opasno stanje koje se mora što prije početi liječiti. Salmoneloza obično traje od 4 do 7 dana. Dijagnoza bolesti kada je u pitanju salmonela vrši se bakteriološkim pretragama stolice, te uzimanjem brisa hrane, posuđa i radnih površina.

Salmonela i liječenje salmoneloze

Bolest salmoneloza obično traje od 4 do 7 dana i većinom prolazi bez ikakve terapije. Kod nekih osoba najčešće zbog dehidracije potrebna je hospitalizacija. Salmoneloza kod starijih osoba, djece i osoba oštećenog imuniteta može izazvati tešku kliničku sliku, a može biti i životno opasna. Tada je potrebna brza liječnička pomoć i liječenje antibioticima ukoliko je potvrđena sumnja da je bakterija ušla u krvotok ili druge organe. Važno je napomenuti da i nakon što prođu simptomi bolesti potrebno je ponavljati preglede stolice dok se ne dobiju tri uzastopno negativna nalaza jer ponekad bakterija salmonela u stolici može biti prisutna i više mjeseci odnosno osoba može biti kliconoša i izvor novih zaraza. Kod liječenja osobito je važno uzimanje tekućine kako ne bi došlo do dehidracije, ili je nužna i infuzija u bolnici, a kod liječnika se obavezno savjetovati o vrsti hrane koju se u vrijeme liječenja smije uzimati kako bi bolest što prije prošla.

Salmonela je ne tako rijetka bakterija s kojom se često možemo sresti, zato je osobito važna higijena ruku i redovito čišćenje i pranje radnih površina u kuhinji, pribora kao što su npr. daske za rezanje i noževi. Kod pripreme mesa, izuzetno je važno da ono bude dovoljno i pravilno termički obrađeno, izbjegavajte podgrijavanje hrane, a ako već podgrijavate hranu vodite brigu da i tada bude dovoljno visoka temperatura podgrijavanja. Zbog opasnosti od salmonele nije dobro konzumirati hranu koja sadrži sirova jaja i svježe (nekuhano) mlijeko. Voće i povrće moraju se temeljito oprati, po potrebi oguliti. Nakon kontakta s kućnim ljubimcima obavezno redovito perite ruke.


Tagovi: