motion free

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol

 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile

Tromboembolija – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Tromboembolija - uzrok, simptomi, liječenje

Tromboembolija, uzroci

Tromboembolija ili venska tromboza se može opisati kao bolest krvožilnog sustava. Nastaje kada dođe do zastoja krvnih ugrušaka koji mogu u potpunosti ili djelomično začepiti venu osobe. Kada su u pitanju površinske vene, pojavljuje se površinska venska tromboza, a kada se krvni ugrušak stvori u dubokim venama, tada je riječ o dubokoj venskoj trombozi. Tromboembolija najčešće zahvaća područje nogu i zdjelice, ali i ruke. Iako se u pravilu pojavljuje kod starijih ljudi, ona može nastati bilo kada. Faktori koji doprinose nastanku tromboze su:

Genetska predispozicija, poremećaj u radu mehanizma za zgrušavanje krvi, zastoj krvi, oštećenje u unutarnjem sloju krvne žile, dugotrajno sjedenje ili stajanje, duga putovanja, mirovanje ili nepokretnost, infekcije i druga upalna stanja, moguća trauma, razni kirurški zahvati, infarkt ili kronične bolesti koje se povezuju s krvi. Studija na temelju navedene teme je otkrila da određeni faktori mogu pridonijeti njenom nastanku. Uzroci mogu biti i sljedeći: Povijest tromboze u obitelji, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija. Zahvaljujući navedenoj studiji uspješno su odgovorena i pitanja kako djelovati u slučaju nastanka tromboze.

Tromboembolija, simptomi

Kod površinskog oblika tromboze simptomi se mogu pojaviti u veoma kratkom roku (u svega nekoliko sata ili par dana), a oni se mogu prepoznati po: Zadebljanosti vene, crvenilu na određenom području, osjetljivosti, boli u zahvaćenom području, osjećaju topline. Površinska tromboembolija traje 1 do 2 tjedna i onda se sami akutni proces smiruje i simptomi se postepeno povlače. Moguća je pojava i sekundarne infekcije, a ona se može prepoznati po: Povišenoj temperaturi, povišenoj sedimentaciji, povišenom broju leukocita. Duboka tromboembolija zatvara šupljinu zahvaćene vene i djeluje upalno na njene stijenke.

Iako sama po sebi nije opasna, može izazvati brojne komplikacije, od koje je najčešća plućna embolija koja može izazvati smrt osobe. Ovdje još ubrajamo i kroničnu vensku insuficijenciju. Duboki oblik se može pojaviti bez vidljivijih simptoma, a može se primijetiti po osjetljivosti. Simptomi koji se mogu pojaviti su najčešće: Otečenost noge, osjećaj težine i osjećaj napetosti, problemi pri hodanju, crvenilo i osjetljivost, bol na zahvaćenom području, osjećaj topline i promjena boje na zahvaćenom djelu.

Tromboembolija, liječenje

Vene dubokog venskog sustava ne možemo vidjeti golim okom, što znači da je nemoguće primijetiti postojanje krvnog ugruška. Da bi se utvrdila tromboembolija potrebno je proći niz dijagnostičkih postupaka i neinvazivne pretrage. Kada se ustanovi duboka venska tromboza pacijent će morat primiti hitnu antikoagulantnu terapiju s heparinskim injekcijama. Pacijent će biti hospitaliziran i na taj način se sprječavaju moguće teške posljedice kao plućna embolija ili kronična venska insuficijencija. Nakon navedenog, pacijentu slijedi terapija s određenim tabletama u trajanju od 2 do 6 mjeseci i mora se držati redovitih pretraga krvi.

Površinski oblik ne zahtjeva posebno liječenje. Pri nastajanju edema, bolesnik mora nositi elastični zavoj kako bi se kontrolirao rast edema. Aspirin može spriječiti sljepljivanje krvnih pločica, što znači da on može imati pozitivan učinak na venski trombozu. Da li se može spriječiti nastanak tromboembolije? Tromboembolija se može spriječiti uz pomoć: Povećanog kretanja, prestanka pušenja, povećanog unosa omega 3 i 6 masnih kiselina, korištenja ljute paprike kao začina (smanjuje kolesterol i snižava trigliceride u krvi), korištenje ružmarina radi poboljšavanja cirkulacije, ispijanje čaja od divljeg kestena i česta konzumacija češnjaka.

Tagovi:

motion free

Varcosin - liječi varikozne vene u svim fazama

Zaboravite jednom zauvijek na izbočene vene i bol

 • ublažava bol i težinu u nogama
 • normalizira stanje vena
 • uklanja upale
 • smanjuje paučne vene
 • jača zidove krvnih žila
 • sprječava stvaranje ugrušaka
 • obnavlja kapilare
 • proširuje krvne žile