Varikosette krema - za zdrave noge bez proširenih vena

Prirodni sastojci koji spriječavaju nastanak i liječenje proširenih vena

 • Stimulira normalnu cirkulaciju krvi
 • Brzo uklanja umor u nogama
 • Hidratizira i hrani kožu
 • Smanjuje otekline i upale
 • Uklanja oštećenja kože
 • Čini krve žile čvrstim i elastičnim
 • Njeguje i tonira kožu

Venska tromboza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Venska tromboza - uzrok, simptomi, liječenje

Venska tromboza – uzrok

Venska tromboza je bolest uzrokovana stvaranjem ugrušaka (tromba) unutar jedne ili više vena, najčešće u nogama. Ovo stanje klasificira se prema krvnoj žili u kojoj se javlja. Postoje 2 različite vrste tromboze, jedna je površinska, a druga je duboka venska tromboza koja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada se ugrušak odvoji, može otputovati u pluća, uzrokujući plućnu emboliju. Podaci pokazuju da jedna od četiri osobe u svijetu umire od stanja uzrokovanih ovom bolešću. Ugrušak blokira protok krvi i uzrokuje oticanje i bol u tom području. Glavni uzroci ove bolesti stvaraju neku vrstu traume u venama.

Osim nasljednog čimbenika, loše životne navike, sjedilački način života, nezdrava prehrana i prekomjerna tjelesna težina nedvojbeno će dovesti do razvoja tromboze. Ostali uzroci su dugotrajno stajanje u istom položaju, trudnoća, pretilost, hormonska terapija, mirovanje zbog bolesti ili operacije, uzimanje određenih lijekova i pušenje. Oštećenje krvnih žila također je odgovorno za stvaranje tromba. Kod sumnje na vensku trombozu treba učiniti pregled i potrebne pretrage.

Venska tromboza – simptomi

Koji nas simptomi mogu upozoriti da se radi o dubokoj venskoj trombozi? Tromboza površinskih vena je odmah vidljiva. Primarna venska tromboza je već dosta izražena, vene imaju plavičastu boju koja se lako uočava. Zahvaćeno područje je vruće i vrlo bolno. S ovom vrstom tromboze treba biti oprezan jer je to prvi znak duboke tromboze, gdje često dolazi do upale. Kada se ugrušak stvori u većoj veni, radi se o dubokoj venskoj trombozi, najčešćem obliku bolesti, gdje dolazi do povećanja temperature u tom dijelu noge, crvenila, boli i otoka.

Javlja se i edem, osjećaj težine i trnjenja, noga postaje jako tvrda, što je lako primijetiti. Također mogu biti prisutne poteškoće s kretanjem. Duboka venska tromboza ozbiljno je stanje koje zahvaća pluća i srce. Osobe s dubokom venskom trombozom obično odlaze liječniku u akutnoj fazi, s otečenom i bolnom nogom. Kada se primijeti pojava vena na nogama, treba paziti da one ne pređu u površnu vensku trombozu. Uočavanje simptoma ključno je za ranu dijagnozu i uspješno liječenje, ali i za izbjegavanje mogućih komplikacija.

Venska tromboza – liječenje

Kako se liječi duboka venska tromboza? Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, a potvrđuje se dijagnostičkim postupcima. Liječenje duboke venske tromboze provodi se uz pomoć lijekova koji pomažu otapanje ugruška. Primjenom antikoagulantnih lijekova sprječava se povećanje ugrušaka i stvaranje novih tromboza, čime se smanjuje rizik od komplikacija. U početnoj fazi bolesnik mora mirovati. Također je važno primijeniti određene mjere, kao što je korištenje elastičnih čarapa.

Ako pacijent ne može uzimati lijekove protiv zgrušavanja, može biti potrebna operacija kako bi se spriječilo pomicanje ugruška i izazivanje plućne embolije. Za razliku od površinske venske tromboze, koja se liječi protuupalnim lijekovima i oblogama, duboka venska tromboza je ozbiljno stanje koje može biti fatalno. Zato je poželjno poduzeti određene mjere koje uključuju svakodnevnu tjelovježbu, zdravu prehranu, hodanje, plivanje i vožnju biciklom. Treba izbjegavati sol u prehrani i sve namirnice koje mogu uzrokovati lošu cirkulaciju krvi. Periodični pregledi vrlo su važni za vlastitu sigurnost i zdravlje.

Tagovi:

Varikosette krema - za zdrave noge bez proširenih vena

Prirodni sastojci koji spriječavaju nastanak i liječenje proširenih vena

 • Stimulira normalnu cirkulaciju krvi
 • Brzo uklanja umor u nogama
 • Hidratizira i hrani kožu
 • Smanjuje otekline i upale
 • Uklanja oštećenja kože
 • Čini krve žile čvrstim i elastičnim
 • Njeguje i tonira kožu