Trik jedne Bosanke: Evo kako napraviti domaći burek na kojem će vam svi zavidjeti – trik je u ovome

Trik jedne Bosanke: Evo kako napraviti domaći burek na kojem će vam svi zavidjeti – trik je u ovome

Što je Talijanima pizza, to je Bosancima burek

Dobar burek, kao i dobru pizzu čini u prvom redu kvaliteta tijesta, to je temelj, a s nadjevima se možete igrati. Što je Talijanima pizza, to je Bosancima burek, a sve Bosanke imaju neke svoje tajne trikove kako razvući najtanje i najfinije kore ili jufke: Zanimljivo je da je mlaka voda i malo ulja ono što će tijesto činiti mekim, podatnim i elastičnim da možete razvući najfinije kore bez pucanja i rupa.

Burek i buredžici su ponos svake prave Bosanke, a trebate samo pola kilograma glatkog brašna, mlaku vodu, sol i ulje. Kada umijesite mekano i podatno tijesto, podijelite ga na onoliko loptica koliko jufka želite razvući, svaku odozgo premažite uljem i pustite da se pokrivene čistom kuhinjskom krpom malo "odmore". Dok se vaše mekane loptice od tijesta odmaraju, pripremite nadjev od mesa, sira, krumpira, raznih vrsta povrća ili voća. Stavite nadjev sa strane i počnite razvlačiti jufke, bez pucanja i rupa, orežite krajeve, pospite nadjevom i zarolajte.

Kore za burek razvlačite na čistom bijelom stolnjaku

Tijesto je zbog ulja elastično i gumasto i neće se lijepiti, ali samo ako kore za burek razvlačite na čistom bijelom stolnjaku, a može poslužiti i bijela plahta. Bosanke se drže toga da se bureci prave od mesa, a svi ostali nadjevi su za pite koje se istim postupkom prave. U novije vrijeme je napravljen kompromis, pa prolazi i nadjev od krumpira i mesa, ali uglavnom drugi nadjevi bili oni od povrća ili voća su pite.

Samo nemojte žuriti, jer tijesto za burek se nauljeno mora odmarati najmanje deset minuta. Sir kao nadjev je prešutno prihvaćen među burecima, kao i mješavina mesa i krumpira, a od krumpira bez mesa ćete dobiti pitu krumpirušu, od špinata ili zelja dobivate pitu zeljanicu i dok su u drugim krajevima pite od prhkog tijesta, bosanske pite su uvijek od vučenog tijesta. Kružno omatanje zarolanog tijesta u okrugloj tepsiji je prepoznatljiv oblik za sve pite i bureke.

Što je burek, a što buredžici

Vučeno tijesto treba prije posipanja nadjevom dobro pouljiti i nadjev ravnomjerno rasporediti. Zarolano tijesto s nadjevom polažete u tepsiju i dodajete nove zarolane jufke dok ne ispunite tepsiju, poškropite uljem i pečete na 220 stupnjeva oko pola sata. Pečeni burek zalijete goveđim temeljcem, vrhnjem za kuhanje ili neki ga vole zaliti sa kiselim mlijekom, pustite ga da pokriven čistom kuhinjskom krpom malo "odahne", da se gornja kora malo smekša, izrežete na trokute i u slast vam bilo!

Može se mirne duše reći da je buredžik maleni burek, a dobiva se tako da se zarolana jufka s nadjevom podijeli na tri ili četiri jednaka dijela (ovisno o veličini jufke koju ste uspjeli razvući) i svaki dio se zamota u malu "ružicu", a ti mali buredžici se nakon pečenja ne moraju rezati, nego se jedu iz komada. Peku se na isti način i zaliju se na isti način, i dobar su zalogajčić koji svakoga veseli.


Tagovi: