motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Torakalna kifoza – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Torakalna kifoza - uzrok, simptomi, liječenje

Torakalna kifoza, uzroci

Torakalna kifoza se može opisati kao fiziološka ili prirodna zakrivljenost naše kralježnice u našoj torakalnoj regiji. Problem može nastati kada se tijelo nepravilno drži ili kada postoji često naginjanje glave. Navedeni problem je poznat i kao teška torakalna kifoza i zahtijeva specijalističko mišljenje i liječenje. Koji su uzroci nastanka navedenog stanja? U najčešće uzroke stručnjaci ubrajaju:

Nepravilno držanje – Ono se često razvija već u školskoj dobi, a nastavlja se kroz život. Ozljede kralježnice – Razni prijelomi ili pretrpljene traume, Nenormalni razvoj kralježnice – Radi se o nasljednom faktoru u obitelji, Prisutnost raznih bolesti – Rahitis, tuberkuloza, koksartroza, lordoza, paraliza mišića kralježnice, cerebralna paraliza, distrofija tumor na kralježnici.

Ostali uzroci mogu biti: Operacija leđa, faktori dobi i samo starenje tijela, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, sjedilački način života, nedovoljno kretanje. Kifoza nekada neće dati vidljive znakove i simptome, što znači da je vama da primijetite određene promjene. Ukoliko primijetite na svojoj kičmi povećanu krivulju na gornjem dijelu leđa tada je važno kontaktirati liječnika.

Torakalna kifoza, simptomi

Uz zakrivljenost kralježnice, Torakalna kifoza također može uzrokovati i bol i leđima, kao i pojavu ukočenosti. Glavni simptomi su: Glava koja je savijena unaprijed, ramena koja su isto pozicionirana naprijed, vidljiva pogrbljenost, uvučen prsni koš, lopatice koje su istaknute i odvojene od kičme, mlitav kao i ispupčen trbuh. Veoma je bitno razlikovati kifozu od samog lošeg držanja. Kada je u pitanju kifotično držanje radi se samo o poremećaju držanja svog tijela koje se može ispraviti uz pomoć raznih vježbi.

Torakalna kifoza se ustanovljuje uz test pretklona, točnije, pacijent mora napraviti pretklon. Ako se pri pretklonu vidi ispupčenje ili stršenje kralježnice, prisutna je kifoza. Ukoliko se potvrdi da postoji navedeni oblik kifoze, tada se pacijent stavlja na drugi test uz koji se određuje njen stupanj. U drugom testu pacijent leži na krevetu i podiže gornji dio trupa. Ovdje se jasno vidi koliko strši određeni dio kralježnice i kako se on može ispraviti. Prije mjera liječenja, pacijent mora odraditi rengensku snimki kralježnice.

Torakalna kifoza, liječenje

Samo liječenje će ovisiti o uzroku, znakovima i simptomima koji su prisutni kod pacijenta. Torakalna kifoza se može liječiti kineziterapijom i nošenjem posebnog steznika, korekcijom gipsa i u najgorim situacijama uz pomoć operacije. U pravilu, kifoza se može znatno brže ispraviti nego skolioza. Naveli smo kako je kifotično držanje različito od samog stanja kifoze, no ona nije za zanemariti jer takvo držanje veoma brzo prelazi u navedeno stanje. Sama terapija je usmjerena na jačanje pacijentovih prsnih i trbušnih mišića, kao i mišića leđa.

Kada je u pitanju Torakalna kifoza, liječenje bi trebalo započeti što ranije. Nešto pasivniji oblici terapije mogu uključivati ležanje na trbuhu s malo povišenim jastukom, posebne masaže i hidroterapiju. U borbi protiv kifoze mogu se koristiti i lijekovi protiv bolova kao i lijekovi za osteoporozu. Kako bi se navedeno stanje dovelo u red, potrebno je raditi vježbe istezanja koje poboljšavaju fleksibilnost kralježnice i koje ublažavaju bolove u leđima. Preporučuje se i zdrav stil života, što uključuje redovitu fizičku aktivnost i zdraviju prehranu. Važno je također i održavanje dobre gustoće kostiju uz pomoć kalcija i vitamina D.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima