Tko su bili partizani

Tko su bili partizani

Tko su bili partizani u Narodnooslobodilačkom pokretu

Tko su bili partizani u Hrvatskoj? Partizani su pripadali Narodnooslobodilačkom pokretu, te su time pripadali organizaciji jugoslavenskih partizana. Postojanje prvih partizana u Jugoslaviji u Hrvatskoj je počelo ustankom u Brezovici davne 1941. godine koji je organizirao sisački odred partizana, a nakon toga je došlo i do ustanka srpskih partizana koji su se organizirali u Lici.

Politika partizana je bila vođena političkim smjerom komunizma i pripadali su snagama koje su se Jugoslaviji borili protiv okupacija Sile Osovine i srpskih rojalista priklonjenih Silama Osovine u periodu od 41 do 45 godine prošlog stoljeća. Tko su bili partizani najbolje pokazuje djelovanje pokreta partizana u Hrvatskoj se odvijalo za vrijeme Drugog svjetskog rata na području Nezavisne države Hrvatske. Njihovo djelovanje je bilo uspješno jer su u svojoj misiji oslobodili dijelove Hrvatske koje je okupirala vojska Sila Osovine.

Nakon toga je došlo do poraza Nezavisne države Hrvatske sredinom 1945 godine što je dovelo do masovnog ubijanja hrvatskih vojnika pripadnika Ustaša koji su bili zarobljeni od strane komunističkih snaga. To je dovelo i do sklapanja republike Komunističke federativne narodne republike Jugoslavije kojoj je pripadala i Hrvatska kao zasebna republika. Novoosnovana republika Jugoslavija je bila prosovjetski orijentirana i i komunistički jednostranačka.

Tko su bili partizani i što su bili njihovi ciljevi

Da smo razumjeli tko su bili partizani potrebno je razmljeti i njihove ciljeve. Cilj partizana je bio stvaranje neovisne socijalističke jugoslavenske države uz oslobađanje zemlje od okupacije Osovine. Za Tita vrhovnog vođu partizanskog pokreta, otpor Osovini u kombinaciji sa poticanjem socijalističke revolucije je bio osnovni cilj. U skladu s time, komunistička partija Jugoslavije je apelirala na sve različite etničke skupine koje su živjele na području Jugoslavije, čuvajući prava svake skupine i njihova vjerska opredjeljenja, i Muslimana i Hrvata i Sra kao većinskih naroda.

Dakle za razumijevanje tko su bili partizani, treba uzeti u obzir da su oni bili snaga koja je obuhvaćala razne narode, što znači da su svi njeni građani bili različite nacionalnosti od spomenutih tri većinskih narodnosti, tu su bili još i manjine poput Čeha, Talijana, Židova, te da su se svi borili na zajedničkom frontu protiv nacista okupatora.

Na oslobođenim područjima, partizani su širili propagandu, osnovali radionice oružja za daljnju borbu, osnivali škole, kina, novine, željeznicu. Međutim, kako su partizani bili podvrgnuti strogoj disciplini i pravilima određenim od strane komunističke partije i općenito su se borili za zaštitu određenog mjesta, ipak su imali mogućnost da brzim intervencijama napuste mjesta uporišta kada je bilo potrebno u borbi sa nadmoćnijim vojnim silama Osovine.

Tko su bili partizani i njihov razvoj

Komunisti su imali skrivene motive u korištenju svojih sposobnosti u postavljanju partizanskih snaga. Tko su bili partizani objašnjava se činjenicom da je početak i rast partizanskog djelovanja u Hrvatskoj rezultirao osnaženjem Komunističke partije Hrvatske, kao dio Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), koja je činila izvor jačanja otpora u Hrvatskoj.

Kako je Komunistička partija u prijeratnoj Jugoslaviji zapravo djelovala ilegalno dvadesetak godina, imala je dobro razvijen sustav čiji se rad mogao neometano nastaviti i tokom invazije Sila Osovine. Njihov je sustav tada bio tajan, no vrlo uspješan. Međutim, komunisti u početku svoju borbu nisu doživljavali kao Narodnooslobodilačku borbu. Hrvatska partizanska vlast je uspostavljena na tim temeljima i objašnjava tko su bili partizani u Hrvatskoj u to vrijeme.

Od velike je važnosti naglasiti uspjeh hrvatskih partizana kao njihovu dobro razvijenu civilnu strukturu upravljanja. Narodnooslobodilački odbori su bili osnovni temelj partizanske kontrole na civilnim stanovništvo, Iako su odbori imali uporišta na područjima koja su bila okupirana, postupno je njihova nadležnost rasla i širila djelovanje na administrativne poslove upravljanja područjima.


Tagovi: