Zastava srbije

Zanimljivosti

Zastava srbije

Zastava srbije u do 1838. godine

Zastava srbije u 19. stoljeću nekoliko se puta mijenjala. Tijekom Prvog srpskog ustanka korištene su razne zastave. Među prvim zastavama, uz sadašnju bi se mogla povezati ona koju opisuje Mateja Nenadović. Navedenu zastavu opisuje kao bijelo-crveno-plavu zastavu s tri križa. Redovna ustanička vojska uglavnom je imala svjetložute zastave s raznim simbolima, dok su vojvodske zastave često ble crveno-bijele, od svile, s crnim dvoglavim orlom iz grba Rusije. Postojale su i zastave drugih boja, uključujući crvenu i žutu, crveno-bijelo-plavu, te crveno-plavu. Ovu raznolikost boja pratili su različiti simboli na zastavama, najčešće preuzeti iz Stematografije.

Najčešći simbol na zastavama bio je srpski križ, zatim grb Tribalije i razni drugi križevi. Većinu zastava srbije do 1838. godine izradili su srpski slikari Stefan, Ilija Gavrilović i Nikola Apostolović. Srbija je svoje zastave imala i u 13. stoljeću, kada se pojavila prva srpska zastava. Između 13. i 19. stoljeća bilo je još nekoliko oblika srpske zastave.

Zastava srbije od 1838. do 1900. godine

Baš kao i u periodu do 1838. godine i u periodu od 1838. do 1900. godine zastava srbije nekoliko puta se mijenjala. Sretenjski ustav opisuje zastavu srbije kao horizontalnu trobojnicu s crvenim, bijelim i azurnim prugama. Ustav je kritiziran, posebice od strane Rusije, a zastava je popravljena na način da je sličila zastavi revolucionarne Francuske. Ustavom je zatim definirano kako zastava mora izgledati. Boje horizontalnih pruga od gore prema dolje su: crvena, plava i bijela. Boje su potpuno suprotne onima na ruskoj zastavi. Zastava srbije u vrijeme kada je Srbija bila kraljevina je ista trobojnica s velikim grbom Srbije. Trgovačka zastava koristila je malokalibarsko oružje, slično sadašnjoj državnoj zastavi. Vidljivo je to da je oblik zastave ovisio o vladajućoj strukturi. Svaka nova vlast određivala je novi oblik zastave, no uglavnom se oblici nisu međusobno previše razlikovali. Ovakav veliki broj zastava u 19. stoljeću predstavlja kulturnu baštinu i kulturno bogatstvo Republike Srbije.

Zastava srbije u 20. stoljeću

Zastava srbije tijekom Prvog svjetskog rata bila je zabranjena. Nakon rata stvorena je Kraljevina Jugoslavija. Srbija nije postojala kao zasebna država već je bila dio Jugoslavije i zbog toga nije imala svoju zasebnu zastavu. Nakon Drugog svjetskog rata na vlast je u Jugoslaviji došao savez komunista Jugoslavije koji je podijelio Jugoslaviju na šest republika, od kojih je jedna bila Srbija. Crvena zvijezda korištena je na sredini nove zastave Srbije, kao i kod ostalih zastava jugoslavenskih socijalističkih republika kao i na samoj zastavi Jugoslavije.

Nakon raspada Jugoslavije crvena zvijezda je skinuta 1992. godine sa zastave. Godine 2004. usvojen je novi oblik zastave. Zastava srbije prema ustavu iz 2004. godine sastojala se od tri horizontalne pruge, crvenom, plavom i bijelom te se na njoj nalaze simboli Kraljevine Srbije za vrijeme kralja Milana Obrenovića na kraju 19. stoljeća. Okrunjeni grb nosi dvoglavi orao Nemanjića sa srpskim križem. Ovim potezom vlast Srbije pokazala je da poštuje tradiciju.

Tagovi: