13 sirotinjskih jela u Jugoslaviji. Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja!

Hrana i piće

13 sirotinjskih jela u Jugoslavji. Dok smo ih jeli, pucali smo od zdravlja!

Sirotinjska jela iz Jugoslavije

Sirotinjska jela su ona za čiju pripremu vam je treba puno namirnica, već će vam samo trebati njih par kako biste mogli si pripremiti ručak ili večeru. Tako su i u doba Jugoslavije postojali razni recepti prema kojima ste mogli si napraviti ukusno jelo bez puno sastojaka i puno truda! Mi ćemo vam zato donijeti popis od 13 raznih takozvanih sirotinjskih jela iz vrijeme Jugoslavije koju su tradicionalno pripremali naši stari ljudi, te su i danas jako česti izbor kod naših ljudi.

Prvo jelo na našem popisu je slatki kupus bez mesa. Ovo je veoma zdrava opcija za ručak, je te ujedno veoma lagan kao i jeftin za napraviti. Ne treba imati puno kulinarskih vještina kako bi si napravili ovo jelo! Samo ubacite kupus i drugo povrće kao što su crveni luk kojeg ste prethodno malo popržili na tavi, te mrkvu, papriku, bijeli luk, te po želji malo rajčice i peršina.

Sirotinjska, ali zdrava jela

Drugo jelo s našeg popisa 13 sirotinjskih jela iz doba Jugoslavije vam je restovani krumpir, koji pripremate na način da prvo popržite crveni luk i potom ubacite kuhani krumpir i zgnječite ga, te zatim samo ubacite začine poput mljevenom paprikom, soli i paprom.

Zatim imamo jedno specijalno jelo koji su naši stari jako voljeli te će ih odmah vratiti u njihovo djetinjstvo, a vjerujemo da će se i vašoj djeci jako svidjeti, kao i odraslima! Radi se o jelu koje je sačinjeno od kruha, masti i mljevene paprike.

Sljedeće jelo koje je nam popisu je krumpir koji je kuhan u svojoj ljusci. Samo skuhate mladi krumpir koji je u svojoj ljusci, te ga onda poslužite uz sir, salatu po izboru i to je to!

Još jedno odlično jelo vam je kljukuša, gdje samo narežete krumpir, posolite i popaprite te dodate crveni luk. Zatim ga posipajte s malo brašna i umiješajte vode, te ga stavite u zamašćeni pleh i ubacite u pećnicu na 250 stupnjeva Celzijusa.

Sljedeće jelo iz popisa 13 sirotinjskih jela vam je jelo gdje ubacite stari kruh koje ste udrobili u kiselo mlijeko ili u jogurt. Ne vole ovo jelo samo stariji već i djeca, te je odlično za doručak ili večeru.

13 sirotinjskih jela

Sljedeće na popisu sirotinjskih jela nam je klot pasulj, gdje vam meso ne bude uopće trebalo jer samo po sebi ima dovoljno bjelančevina i kalorija. Samo ubacite mrkvu, papriku i luk uz pasulj, i imati ćete odličan ručak!

Popara je još jedan odličan recept, gdje ubacite stari kruh kojeg ste prethodno nadrobili te ga ubacite u vrelu vodu. Zatim, zagrijete ulje ili mast i kada bude taman vrelo ga prelijete s prethodnom vodom, te ga promiješate i ubacite u to kajmak ili sir. Možete umjesto vode koristiti mlijeko, te nije nužno da morate staviti ulje ili mast.

Prženice su odličan izbor za doručak ili večeru, te ih mnogi vole jesti uz jogurt.

Krumpir čorba se radi na način da popržite malo luka i mrkvu, ubacite u to nasjeckani krumpir, prelijete s vodom, te stavite da se dalje kuha i potom ubacite pasiranu rajčicu i začinite po želji. Možete ovdje ubacite i drugo povrće, poput paprike.

Jedno od poznatijih sirotinjskih jela su definitivno jabuke u šlafroku, gdje narežete jabuke na kolute i umočite ih u smjesu za palačinke te ih popržite na vrelom ulju i pospete sa šećerom u prahu.

Također, još jedna opcija za desert vam je stari kruh kojeg narežete na kocke i prelijete ih s mlijekom, te ubacite malo šećera u to.

I zadnje jelo na našem popisu je pita zalivača gdje samo trebate poredati kore, malo ih zamastiti te ih pečeno zaliti s vrelom vodom.

Tagovi: