Kako prevladati strah od zubara

Zanimljivosti

Kako prevladati strah od zubara

Strah od zubara kod odraslih

Strah od zubara ili kako se stručno naziva dentalna fobija, zapravo nije strah od liječnika stomatologa nego do postupaka koje se izvode na vašim zubima. Zapravo taj strah postoji u velikoj većini ljudi i kad sjednemo na zubarsku stolicu sjedimo u grču jer se prisjećamo neugodnih trenutaka boli koje smo proživjeli prije i očekujemo jednako tako kad svaki put sjednemo na zubarsku stolicu.

Redovitim posjetima stomatološkim ordinacijama i kada nas ništa kod zuba ili desni ne boli zapravo uklanjamo taj začarani krug koji nastaje zbog neredovitih posjeta stomatologu. Ukoliko imamo pokvarene zube, karijese ili nepravilan rast umnjaka, ili neki drugi problem sa zubima i desnima svako čekanje i odgađanje odlaska stomatologu produbit će još više i bol i zakomplicirati popravak i ozdravljenje.

Neovisno o dobi, spolu, rasi, zanimanju ili socijalnom statusu strah od zubara je posljedica nekog negativnog iskustva iz prošlosti. Ono što možete učiniti sami za sebe jer problem koji imate sa zubom neće nestati sam od sebe jest da se prvo smirite i sami sa sobom dogovorite da to morate odraditi i to što prije. Zvuk bušilice ili brusilice vas ne bi trebao plašiti jer to su uobičajeni postupci popravaka i liječenja zuba. Pristupačan i pažljiv stomatolog koji će vam objasniti što radi i što će napraviti u svakom koraku može uvelike pomoći da prebrodite ovaj strah koji može biti riješen vrlo brzo i jednostavno.

Strah od zubara kod djece

Strah od zubara kod djece može se pojaviti i kao posljedica roditeljskog straha od posjeta stomatologu. Nemojte zaboraviti da su djeca, pogotovo mala djeca kao spužvice koje sve upijaju, pa tako i možda vašu neverbalnu komunikaciju kada se spomene stomatolog ili posjet stomatološkoj ordinaciji. Djeca će tako reagirati iako možda sama nemaju negativnih iskustava sa stomatološkim procesima.

Sa druge strane strah od zubara kod djece se može pojaviti iz njihovog vlastitog negativnog iskustva boli i nestrpljenja dok im se popravlja zub. Možda će ih bolno ispadanje mliječnih zubića asocirati na negativno iskustvo pa će unaprijed smatrati da će i posjet stomatologu jednako tako biti nelagodan i neugodan.

Izuzetno je važno da djecu od najranije dobi svaki roditelj nauči koliko je važna oralna higijena, da se zubi trebaju prati nakon svakog obroka. Odlazak stomatologu za prvi puta treba biti preventivan u kojem će se djetetu samo izvršiti pregled, te dalje nastaviti redovno posjećivati stomatologa i od najranije dobi učiti dijete da redovni pregledi mogu spriječiti popravke i bolove ukoliko se zubi ne popravljaju na vrijeme.

Strah od zubara i kako ga se riješiti

Strah od zubara svakom ljudskom biću nije nešto što se genetski nasljeđuje niti je prirođen, već je nastao zbog nekog neugodnog iskustva iz djetinjstva ili nedavne prošlosti. Ukoliko odgađate posjet stomatologu samo produbljujete svoj problem i rizik od komplikacije će postati veći, a time i potencijalna bol i proces liječenja.

U današnje doba prilikom popravaka, vađenja zuba i ostalih procesa koji bi mogli biti bolni stomatolozi gotovo uvijek daju pacijentima lokalne anestezije. Lokalnom anestezijom nećete osjetiti bol dok se radi na zubu, a ukoliko je potrebno nakon postupka će vam savjetovati da uzmete tabletu za bolove dok se proces upale ne smiri ili dok ne dođe do zacjeljivanja.

Također, ukoliko je vaš stomatolog nepažljiv, grub ili primijetite da ne reagira dok mu signalizirate da vas boli, svakako možete uvijek promijeniti stomatologa jer vam dodatan strah od zubara nije potreban. Jednako tako kad sjednete na stolicu nemojte disati na usta već dišite na nos i koncentrirajte se na disanje i pustite stručnjake da odrade što trebaju, bit ćete gotovi i prije nego mislite. Sljedeći odlazak zubaru vas više neće plašiti i nastojte obavljati redovite kontrole da izbjegnete komplikacije i nepotrebne boli.

Tagovi: