Kako prevladati strah od visine

Zanimljivosti

Kako prevladati strah od visine

Strah od visine, koji su uzroci straha od visine

Strah od visine ili akrofobija se u definiciji može objasniti kao iracionalni strah od određene visine. Za razliku od nekih specifičnijih fobija poput aerofobije što je strah od letenja, akrofobija je strah koji je povezan s različitim stvarima koje su udaljene od zemlje. Istraživanja pokazuju kako strah od visine nije samo prisutan kod ljudi, već i kod određenih životinja. Vjeruje se da postoji genetska predispozicija vezana za navedeni strah. Mnogi stručnjaci danas rade na teoriji koja bi dokazala kako se ljudi zapravo ne boje visine nego pada s visine.

Mnogi ispitanici koji sudjeluju u ovakvim istraživanjima su priznali kako su se sa strahom od visine susreli kada su bili izloženi određenoj situaciji. Uzroci za navedeni strah se često povezuje s iskustvima, ali često i sa psihom same osobe koja ima navedeni strah. Dolazi do napadaja panike i anksioznosti koje igraju presudnu ulogu u načinu kako vidimo određene stvari. Visina i dubina su danas jedina “mjesta” iz kojih nema brzog izlaza i mnogi vjeruju kako anksioznost koja raste u pojedincima radi te činjenice pridonosi samom faktoru straha.

Strah od visine, kako izgledaju simptomi

Strah od visine može uzrokovati emocionalne i fizičke odgovore kao i kod svih fobija. Navedeni strah su stručnjaci podijelili u tri skupine simptoma. Emocionalni simptom, ovdje prevladava osjećaj panike kada osoba primijeti da je udaljena od zemlje. Osoba traži određenu stvar koju će prigrliti jer gubi osjećaj ravnoteže. Tjelesni simptom, osoba se može krenuti trest, znojiti, osjetiti ubrzani rad srca, može krenuti plakati ili vikati u panici. Osobe se ovdje osjećaju prestravljeno i sukladno tome reagiraju.

Psihički simptom, anksioznost i izbjegavanje su dva najčešća odgovora koja su prisutna kada je visina u pitanju. Osoba se plaši bilo kakve situacije s visinom. Osobe koje imaju strah od visine često zamišljaju negativne scenarije u kojima su prisutni razni padovi, ozlijede pa čak i smrt. Ako se osoba u prošlosti susrela s traumom koja je vezana za visinu njeno liječenje će biti sasvim drugačije od onog gdje osoba ima samo iracionalan strah prema visini. Psihoterapija se često primjenjuje u sve tri skupine.

Strah od visine, pomoć i liječenje

Akrofobija se veoma jednostavno dijagnosticira, razlog je što sama osoba priznaje svoj strah. Liječenje se bazira na par osnovnih principa liječenja svih fobija, najbolja metoda je psihoterapija. Psihoterapija ovdje uči osobu kako se ponašati i suočavati kada je određena fobija u pitanju, točnije dolazi do postepenog suočavanja sa samim izvorom straha. Neko klasično rješavanje “problema” bi bilo direktno izlaganje visini uz pomoć partnera, prijatelja ili člana obitelji. Danas postoje metode gdje se osobe mogu izložiti virtualnoj visini ako se boje stati na sami rub.

U krajnjem slučaju dolazi do konzumacije određenih lijekova koji se koriste za kratkotrajno rješenje u situacijama kada osobu napadne anksioznost i panika. Strah od visine je najbolje izliječiti uz psihoterapiju i laganim izlaganjem visini. Mnogima je strah od visine smiješan, no osobe koje imaju navedeni strah trebaju potporu i podršku. Fobije se danas najbolje rješavaju s direktnim suočavanjem, no danas se preporučuje kako je najbolje da osoba stekne prvo pozitivno razmišljanje koje smanjuje utjecaj na anksioznost i paniku.

Tagovi: