Anksioznost – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Anksioznost - simptomi i liječenje

Što je anksioznost

Anksioznost je neugodan osjećaj nervoze, izrazite nelagode i brige koji su posljedica stresa, događaja koj su napeti i u kojim se osjećate ugroženi. Ovaj osjećaj vas upozorava na to kako se vi nosite sa nekom situacijom koja vas je snašla. Ukoliko u takvim situacijama osjećate da ste anksiozni i shvatili ste da se u situaciji ne snalazite, potrebno je da poduzmete nešto kako biste si olakšali ili pokušali izbjeći situaciju koja vam nosi ovaj nelagodan osjećaj.

Mnogi od nas imaju anksiozne osjećaje i ti osjećaji su potpuno normalni kada ste suočeni sa stresom ili strahom. Anksioznost nas može preplaviti u situacijama sa otežavajućim okolnostima na koje se ne može utjecati. Ukoliko se često nalazite u takvim situacijama i ne znate se ili ne možete se nositi sa događajima možete razviti anksiozni poremećaj.

Ovaj poremećaj je jedan među najčešćim poremećajima koje ljudi doživljavaju. Poremećaj se javlja jer niste u mogućnosti svladati emocije koje neki nelagodan događaj u vama izaziva. Tuga, ljutnja, razdraganost, preplašenost su normalne ljudske emocije koje je potrebno svladati kako bi se izbjegao anksiozni poremećaj.

Anksioznost i njeni simptomi

Kada se nalazite u neugodnim situacijama koje vam donose stres, plaše vas ili se osjećate ugroženim, može vam se pojaviti anksioznost. Na koji način ćete prepoznati ovu pojavu? Vaše srce može iznenada početi snažno kucati, te se može javiti ubrzano disanje. Moguće je da ćete osjetiti stezanje u prsima, točnije disanje će vam biti jako otežano. Moguće je da vas oblije hladan znoj, te da ne možete normalno disati, a srce kao da želi iskočiti iz vašeg tijela.

Prema fizičkim simptomima anksioznost je lako detektirati. Međutim, ti fizički simptomi su pokazatelj da problem dolazi iznutra. Fizički simptomi su rezultat mentalnog stanja, stanja vaše psihe koja zapravo želi pobjeći iz nastale situacije u kojoj se nalazite. Kada se nalazite u nekoj stresnoj situaciji, ne znate kako reagirati, pri tome se ne osjećate ugodno, vaše će tijelo reagirati simptomima koji nimalo nisu ugodni.

Anksiozni poremećaj uz navedene simptome može uzrokovati i poremećaj spavanja, nesanice, te učestale glavobolje koji su posljedica situacije koja je u vama aktivirala anksiozni poremećaj.

Anksioznost i kako si pomoći

Kada simptomi anksioznog poremećaja počnu ometati vašu svakodnevicu i vaš normalan život, brzo ćete shvatiti da je za vas i vašu budućnost najbolje potražiti pomoć i svakodnevno raditi na tome kako bi se anksioznost smanjila s ciljem da nestane. Prvo i osnovno je da sami shvatite što se sa vama dešava i da otkrivanje svog psihičkog stanja morate riješiti sami sa sobom, te potražiti pomoć.

Neka vam prvi izbor budu terapije sa vašim psihijatrom ili nekakav oblik opuštanja koji će vam pomoći. Mnogim ljudima pomažu aktivnosti kojima se opušta tijelo i um kako bi se lakše nosili sa anksioznošću. Možete prakticirati tjelovježbu, meditacije, jogu, šetnju, ples ili nekom aktivnosti koja će opustiti vaš um i dobro djelovati na vaše tijelo.

Razgovori sa psihijatrom su učinkoviti i pomažu vam u nošenju sa svakodnevnim stresnim situacijama. Na ovaj način ovisite o posjetima psihijatru, pa čak i možete izgubiti svoju samostalnost u donošenju svojih odluka, ali i postati ovisni o propisanim lijekovima. Uz posjete psihijatru bavite se nečime što vam pomaže da se opustite i naučite se sami nositi sa svojim problemima i sami ih rješavati. To je pravi način kako ćete se i u budućnosti moći nositi sa situacijama koje bi vas mogle vratiti u stanje u kojem vlada anksioznost.

Tagovi: