Stezanje u prsima

Ljepota i zdravlje

Stezanje u prsima

Stezanje u prsima i njegovi uzroci

Stezanje u prsima može biti ozbiljan zdravstveni problem i ne bi ga trebalo ignorirati. Stezanje može imati mnoge uzroke, no najčešće je povezano sa bolestima srca. Iako stezanje u prsima u nekim slučajevima može imati uzrok koji dolazi iz pluća, rebra, živaca i mišića iz tog dijela tijela.

Kada osjetite u svom tijelu bol i stezanje u području prsa, trebate tu situaciju shvatiti ozbiljno i obratiti se svom liječniku primarne zaštite koji će vas dalje uputiti specijalistu. Specijalist će vam nakon pretraga ispostaviti dijagnozu, koja može biti manje ili više ozbiljna. U slučaju da je više ozbiljna može čak utjecati na vaš život i biti opasna za vas. Postoje razlike na koji način vas boli u prsima koji može ukazivati što bi mogao biti uzrok boli ili bolesti.

Moguće je da osjetite bol kao što je probadanje, tupu ili oštru bol, žarenje u području stezanja. Nemojte biti sam svoj doktor i sami istraživati po internetu ili knjigama što bi mogao biti uzrok stezanja, nego se obratite svom liječniku. Moguće je da vaše stezanje nije posljedica nekog ozbiljnijeg problema, ali ako se obratite liječniku i specijalisti barem ćete biti sigurni o čemu se radi i koje korake je dalje potrebno poduzeti.

Kako si olakšati ako se pojavi stezanje u prsima

Već vas neko vrijeme muči stezanje u prsima, bojite se što je uzrok, kakva bi dijagnoza mogla biti. Vjerujete, odgađanje posjeta liječniku može samo pogoršati situaciju. Ponekad je uzrok stezanju u području prsiju fizičke prirode, a ponekad može biti i psihološke prirode.

Ukoliko se radi o nekoj bolesti povezanoj sa plućima možete si olakšati povećanim unosom toplih napitaka, ovlaživanjem prostorija u kojima boravite, pastilama za grlo i sirupima za kašalj, naravno i prirodni čajevi pomažu. Probavni sustav također može biti jedan od uzroka boli u prsima, što možete regulirati promjenom prehrane, promjenom vrste pića, prestankom pušenja i loših navika.

Međutim, ako je stezanje u prsima psihološke naravi, što ste ustanovili nakon pregleda specijaliste da se ne radi o bolesti srca, pluća i slično, pomoć možete potražiti u vježbama za disanje koje će vas smiriti, koristeći terapijske vježbe za smirivanje, vježbanje u skladu sa vašom zdravstvenom situacijom i slično.

Svakako ni u kojem slučaju nemojte zanemarivati ove simptome jer mogu biti prvi simptomi ozbiljnih bolesti.

Stezanje u prsima i koje su potencijalne opasnosti

Ukoliko ste primijetili stezanje u prsima nemojte to ignorirati jer biste se mogli naći u vrlo opasnoj situaciji. Svoje tijelo trebate tretirati kao hram jer ono je jedino koje imate i kako se sami odnosite prema svom tijelu tako će vam biti i vraćeno. Nezdrave navike, stres, loša prehrana, alkohol, pušenje sve to može dovesti to neželjenih učinaka i bolesti koje ne želite u svom životu.

Pravovremenim savjetovanjem sa stručnjacima i dijagnosticiranjem nekih poremećaja, bolesti možete postići izlječenje ili poboljšanje svoje situacije. Bez pomoći specijalista može vas dovesti do srčanih zastoja, visoke razine plinova u plućima, prestanka disanja ili niske razine kisika u plućima koje opet vodi ka zastoju srca i čak prestanka rada mozga, mogućnost dobivanja sepse ili šoka.

Iznimno je važno kad osjetite stezanje u prsima reagirati na vrijeme i započeti sa liječenjem ukoliko je to potrebno što prije, bez obzira da li je uzrok fizičke ili psihološke naravi. Oba uzroka su jednako važna jer su međusobno povezana i mogu dovesti u konačnici do iste bolesti, a vi imate samo jedan život.

Tagovi: