Poremećaj spavanja kod djece i odraslih

Ljepota i zdravlje

Poremećaj spavanja kod djece i odraslih

Poremećaj spavanja kod djece i odraslih

Ukoliko se vi, vaš supružnik, član obitelji ili vaše dijete budi umorno, neispavano i čangrizavi, laka je mogućnost da ta osoba ili vi sami imate poremećaj spavanja. To nije ništa neuobičajeno, jer sada pogotovo u današnjem dobu kada većina nas vodi veoma brze tempa života te zbog hrpu obaveza ponekad moramo do kasno u noć raditi ili učiti, zbog čega možemo imati problema sa spavanjem.

Ujedno, sada u ovim vremenima kada smo okruženi s mobitelima, zbog plavog svijetla koji oni odašilju uzrokuju nam probleme prema očima što može dodatno pogoršati kvalitetu sna. Može se dogoditi da jedne noći ne može olako spavati zbog možda velikog događaja koji se sutradan događa, ali ako svake noći ne može lako spavati i vrtite se cijele noći, budite se tokom sna ili možda čak mjesečarite, onda je lako u pitanju poremećaj spavanja, koji je čest i kod odraslih te i kod djece bez obzira na dob.

Kako prepoznati poremećaj spavanja i vrste

Poremećaj spavanja se dijeli u primarne i sekundarne, kojih ima preko 85 različitih tipova. Najčešći poremećaj spavanja su insomnija, narkolepsija, apena kod spavanja te sindrom nemirnih nogu. Insomnija ili nesanica je karakteristična po simptomima poput pospanosti, umora, problema s koncentracijom i održavanjem pažnje, bolovima u mišićima, depresije, napetost, zabrinutost, nervoza i čangrizavost. Osoba tada najčešće ima problema sa spavanjem navečer, te tokom dana ga zna uhvatiti san kada gleda televiziju, čita knjigu ili čak kada vozi automobil, odnosno kada radi neke monotone, pasivne stvari.

Narkolepsija je sindrom spontanog padanja u san, a može ga se prepoznati po simptomima poput pospanosti tokom dana i potrebom za snom kada osoba želi biti budna. Ona je usko povezana sa katalepsija, odnosno paralizom sna. Apnea kod spavanja je kada dođe do prestanka disanja koje može trajati od 10 sve do 30 sekundi, nakon čega počne čovjek panično hvatati zrak. Sindrom nemirnih nogu je kada osobe tokom spavanja osjećaju trnce, svrbež ili grčeve u nogama te počnu osjećati potrebu da ih uklone i počnu energično pomicati noge.

Kako riješiti poremećaj spavanja

Nesanica odnosno poremećaj spavanja može biti uzrokovan i zbog niz medicinskih stanja, od kojih su najčešće uzroci depresija koja je gotova uvijek povezana poremećajem sna, bol koji je uzrokovan artistikom i ostalim reumatskim bolestima te ostalih bolesti koje imaju noćne simptome, ali i neki lijekovi mogu prouzrokovati probleme sa spavanjem. Poremećaj spavanja se može riješiti na dva načina, a to je kroz primjenu lijekova, te kroz biheviorističke strategije za uspavljivanje, što uključuje ograničavanje mjesta na kojemu osoba spava.

U takvim stvarima je bitno odrediti gdje osoba spava odnosno zadati jasna pravila da se spava tokom noći u krevetu, a ne tokom dana pred televizorom na kauči ili čak za volanom automobila. Ovo vrijedi jednako i za odrasle i za djecu, a cilj ove strategije je da se popravi raspored spavanja. Također, lijekovi za spavanje mogu jako pomoći kod osoba koje jednostavno ne mogu zaspati tokom noći, posebice ako znaju raditi noćne smjene na poslu.

Tagovi: