Fobije – što su i kako ih se riješiti

Ljepota i zdravlje

Fobije - što su i kako ih se riješiti

Fobije nisu obični strahovi, one su često posve iracionalni strahovi

Skoro da nema čovjeka koji se nije bar jedanput suočio sa bezrazložnim strahom, a trajni neobjašnjivi strahovi mogu dovesti do pravih paničnih napadaja i osobi koja od njih pati potpuno blokirati društveno socijalno funkcioniranje. Fobije nisu obični strahovi, one su često posve iracionalni strahovi koji se s ničim u stvarnom iskustvu ne mogu povezati, ali tjeskoba koja ih prati može potpuno onemogućiti normalan život. Grčka riječ phobos i bukvalno znači strah i potrebu za bijegom iz užasavajuće situacije.

Zagovornici teorije o prošlim životima tvrde da su fobije karmički otisci iz prošlih života kojih ne sjećamo, ali strah je toliko snažna emocija, da se uspijeva probiti iako se konteksta takvog iskustva ne sjećamo. Regresoterapija vraća osobu u trenutak proživljenog iskustva i suočava osobu sa uzrokom straha, a i moderna psihijatrija i psihologija podržavaju terapiju suočavanja sa uzrokom, ali imaju dug i ne uvijek uspješan put do otkrivanja pravog uzroka racionalno neobjašnjivog straha.

Neki teoretičari fobije pripisuju pra-strahovima, proživljenim traumama ili stresu kao okidaču

Lakše je nabrojati vrste strahova, nego njihove moguće uzroke. Neki teoretičari fobije pripisuju pra-strahovima, proživljenim traumama ili stresu kao okidaču, neki govore i o prenatalnim strahovima koje je beba proživjela jer je majka u trudnoći proživjela nekišok, a često i trauma rođenja kod rizičnih poroda ostavi otisak straha koji klaustrofobijom reagiraju na male, uske, zatvorene prostore, jer ih podsjećaju na uski mračni porođajni kanal iz kojeg su jedva izvukli živu glavu.

Neke od najpoznatij9h fobija su klaustrofobija – strah od zatvorenih prostora, akrofobija -strah od visine, agorafobija – strah od otvorenog prostora, dentofobija- strah od zubara, ksenofobija – strah od nepoznatih osoba i stranaca. Fobije od groma, oluje, strah od pauka i drugih kukaca, strah od miševa i drugih glodavaca, strah od zmija, strah od pasa i drugih životinja, strah od letenja, plovidbe ili vožnje, strah od javnih nastupa i velikih skupova, srah od padova, krvi, ozljeda i još mnogo drugih strahova.

Kada fobije zahtijevaju ozbiljnije liječenje

Kada strahovi blokiraju i onemogućavaju normalno funkcioniranje osobe, kada se osoba ne usudi više ni iz kuće izaći (agorafobija), liječenje je nužno. Kada fobije zahtijevaju ozbiljnije liječenje, kada počnu prerastati u panične napadaje liječenje i lijekovima i psihoterapijskim metodama treba započeti odmah. Većinu životinjskih paničnih strahova (strah od pauka, zmije, miša, drugih životinja) pacijent rješava tako da izbjegava objekte svoje tjeskobe, neke druge fobije se također rješavaju izbjegavanjem, pa tako ne leti avionom onaj tko se boji letenja i tako dalje.

Medicinska hipnoza također može pomoći kod dubinskog otkrivanja uzroka ovih, ponekada blokirajućih strahova, a neki pacijenti izvještavaju o dobrim rezultatima nakon nekoliko tretmana bioenergijom. Neke osobe koje se boje visine, smognu snage i hrabrosti za trening penjanja i to je njihov način suočavanja sa strahom. Osobe koje se na nikoji način ne mogu same suočiti sa svojim strahom ili strahovima, svakako trebaju potražiti liječnički savjet, vođenje i pomoć, što po potrebi uključuje i lijekove.

Tagovi: