Šta je hpv virus i kako se dobija

Šta je hpv virus i kako se dobija

Što je HPV virus?

HPV ili Human Papilloma virus opisuje se kao najčešća spolno prenosiva bolest koja se najčešće pojavljuje kod žena, no može se pojaviti i kod muškaraca. Smatra se kako do 80 % spolno aktivnih žena i muškaraca koji su necijepljeni mogu zaraditi navedeni virus. HPV će najčešće uzrokovati bradavice na koži i genitalijama, no virus može imati i ozbiljnije posljedice. Potrebno je napomenuti kako Human Papilloma virus nije samo jedan virus, već je skupina od preko 200 raznih virusa od kojih je spolno prenosivo preko 30.

Infekcija ovim virusom može uzrokovati i rak vrata maternice kod žena, rak anusa i penisa kod muškaraca i rak vanjskog spolovila kod oba spola. Učestalost navedenog virusa je drastično porasla u posljednjih 30 godina, i on se danas smatra najčešće prenosivom spolnom bolešću u svijetu. Sami virus najčešće se pojavljuje kod mlađih generacija, ali i kod starijih generacija koje nisu cijepljene. Za prevenciju savjetuje se zdravstvena edukacija, zaštićen spolni odnos i cijepljenje.

Kako se prenosi i prepoznaje HPV?

Najčešće se prenosi spolnim putem, ali i kontaktom kože na području spolovila. Sve spolno aktivne mlade osobe imaju rizik od dobivanja navedene infekcije. Povećani rizik od oboljenja imaju sljedeće osobe: Osobe koje su ranije stupile u seksualni odnos, osobe koje često mijenjaju seksualne partnere, osobe koje prakticiraju spolni odnos bez zaštite, osobe koje imaju niži socioekonomski status. Kako prepoznati HPV? U puno slučajeva simptomi nisu prisutni, što otežava samo identificiranje stanja.

Ukoliko je riječ o blažem obliku infekcije, ona može spontano nestati nakon jedne ili dvije godine, no ponekad može i trajati godinama bez da osoba i zna da je oboljela. U većini slučajeva infekcije s HPV virusom uništavaju se u imunološkom sustavu, što znači da su virusi uništeni prije pojave simptoma. Ako se simptomi i pojave, oni dolaze u obliku raznih bradavica na koži koje daju do znanja o kojem tipu virusa se radi. Bradavice se smatraju površinskim simptomima, no postoje i unutarnji simptomi koji ukazuju na vrat maternice, abnormalnosti stanica kod vrata maternice.

Human Papilloma virus dijeli se u skupine prema 3 kriterija koji su rizičnost, dijelovi tijela gdje se pojavljuje, vrsta tkiva koja je napadnuta. Prema rizičnosti dijeli se na niske i visokorizične, prema vrsti tkiva na one koji će inficirati kožu i one koji će inficirati sluznicu. Prema dijelu tijela određuju se ovisno da li napada ruke, vrat, spolovilo ili neki drugi dio tijela. Ukoliko se primijeti bilo kakva promjena na koži potrebno je zatražiti liječničko mišljenje.

Da li se HPV može liječiti?

Za navedene viruse ne postoji specifičan lijek. Kod žena infekcija može proći sama od sebe, točnije, dolazi do spontanog uklanjanja ili čišćenja od strane imunološkog sustava. Ponekad liječenje infekcije može biti dugotrajno. HPV se liječi na način da se odstranjuje promjena koju je virus uzrokovao, poput uklanjanja kondiloma. Kondilomi se uklanjaju sa premazivanjem, kirurškim putem, spaljivanjem ili smrzavanjem. Ako je riječ o unutarnjem kondilomu on će se ukloniti uz pomoć laserske terapije. Da li se HPV može prevenirati?

Sama prevencija je svakako moguća, i to uz pomoć dobrog zdravstvenog odgoja i cijepljenjem. Ovisno o samoj vrsti cjepiva, osoba se može zaštiti od 2,4 ili čak 9 tipova virusa. Cijepljenje se svakako preporučuje mladima koji planiraju stupiti u spolne odnose, ali i osobama koje su već spolno aktivne i nisu zaštićene. Osim navedenog, za prevenciju infekcije važno je i odgovorno spolno ponašanje, kao i korištenje zaštite prilikom spolnih odnosa. Ženama se također preporučuju i redoviti ginekološki pregledi i PAPA testovi kako bi se primijetile bilo kakve eventualne promjene na maternici.


Tagovi: