Srčani udar – uzrok, simptomi, liječenje

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara
 
Srčani udar - uzrok, simptomi, liječenje

Srčani udar - uzrok

Srčani udar odnosno infarkt miokarda kako se još naziva je stanje kada se krvni ugrušak blokira normalnom protoku krvi kroz krvne žile koje opskrbljuju srčane mišiće s krvlju i kisikom, koji se još nazivaju i koronarnim arterijama. Kada dođe do prekida protoka krvi do srca. tada dolazi do infarkta, i u tom trenutku može doći do oštećenja ili čak djelomičnog uništenja srčanog mišića, zbog čega može srčani udar biti jako koban i fatalan. Glavno razlozi i faktori koji mogu pridonijeti pojavi srčanog udara su arterioskleroza, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol u krvi, povišena razina triglicerida u krvi, nedostatak sna i kvalitetnog odmora, gojaznost, dijabetes, loša prehrana i slabost kretanja. Najčešće dolazi do srčanog udara ili zbog začepljenih arterija koje opskrbljuju srčane mišiće kisikom, ili kada su koronarne arterija sužene zbog ateroskleroze, te je to temeljni uzrok srčanih udara kod ljudi. Ujedno, grč koronarnih arterija može uzrokovati infarkt miokarda, a to je stanje kada se gasi dotok krvi u srčane mišiće.

Srčani udar - simptomi

Veoma je bitno kako prepoznati srčani udar, bilo na sebi ili na ljude oko vas. Posebice to odnosi ako vidite da netko doživljava srčani udar jer s prepoznavanjem njegovih simptoma možete nekome spasiti život, posebice uzimajući u obzir činjenicu da svaki treći infarkt miokarda završava smrću, uglavnom zbog nepravovremenog reagiranja na simptome. Uglavnom, simptomi koji su karakteristični za infarkt miokarda su osjećaj pritiska, stezanja i boli u prsima ili rukama koji se može potom proširiti na čeljust, vrat i leđa, osjećaj mučnine, probavne smetnje, bolova u želucu, punoće i žgaravice, kratkoća daha, hladan znoj ili val znojenja, osjećaj tjeskobe, vrtoglavica te neobjašnjivi osjećaj umora i problema sa spavanjem. Bitno je za napomenuti da ne doživljavaju svi ljudi jednake simptome jer je svako pojedinac za sebe, te ujedno važno je za reći da srčani udari nisu tako dramatični kako se inače prikazuju na ekranima, te je stoga teško znati kada netko doživljava infarkt miokarda.

Srčani udar - liječenje

Srčani udar se može na više načina tretirati, a sve ovisi o tome kakva je situacija u igri. Može se liječiti kroz uzimanje lijekova, invazivnim postupcima ili s kombinacijom više tretmana no to sve ovisi u kakvom ste stanju i kakva je šteta nastala zbog srčanog udara. Ako situacija nije ozbiljna odnosno da ste imali blagi srčani udar onda će vam prepisati lijekove, koji mogu biti aspirin, trombolitici, lijekovi za razrjeđivanje krvi, lijekovi protiv bolova, nitroglicerin, beta blokatori te lijekovi za snižavanje kolesterola. Za ozbiljnija stanja se preporučuju operacije, koje mogu biti koronarna angioplastika i postavljanje stenta ili bypass. Najbolji način vam je da pokušate spriječiti infarkt miokarda odnosno da spriječite njegovu ponovnu pojavu kroz prestanka pušenja, održavanje stabilne tjelesne težine, prakticiranje zdravije prehrane, vježbanje, izbjegavanje minimalno 5 tjedni bez spolnih odnosa nakon srčanog udara, te pronalaženje tjelesne aktivnosti u kojoj ćete uživati i naravno da idete na redovite pretrage kod kardiologa.


Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.
  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara