Srčani udar kod žena – uzrok, simptomi, liječenje

Srčani udar kod žena - uzrok, simptomi, liječenje

Srčani udar kod žena

Jeste li znali da je srčani udar kod žena češći nego kod muškaraca? Kardiovaskularne bolesti danas su među vodećim uzrocima smrti u svijetu. Poznato je da su rizični faktori kod muškaraca i žena povišeni kolesterol, pretilost, visoki krvni tlak. Međutim, treba dodati i druge čimbenike koji su prisutni u nastanku srčanih bolesti kod žena. Naime, žene koje boluju od dijabetesa izložene su većem riziku od srčanog udara. Niske razine estrogena nakon menopauze predstavljaju značajan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Stres i depresija mogu utjecati na zdravlje srca u većoj mjeri kod žena nego kod muškaraca. Pušenje je glavni faktor rizika za srčani udar kod žena više nego kod muškaraca. Dijabetes tijekom trudnoće može povećati rizik od srčanih bolesti. Sjedilački način života, koji je češći kod žena nego kod muškaraca, još je jedan faktor rizika. Prema raznim studijama, genetika predstavlja veći rizik za žene nego za muškarce. Zbog više čimbenika koji su prisutni kod žena nego kod muškaraca, potrebno je obavljati redovite liječničke kontrole.

Kako prepoznati srčani udar kod žena

Koji su simptomi srčanog udara kod žena? Simptomi koji ukazuju na srčani udar kod žena razlikuju se od onih koji su prisutni kod muškaraca. Istraživači su otkrili da postoji više povezanih simptoma koji uključuju otežano disanje, bolove u vratu i leđima. Najčešći simptom je neobično jak pritisak u prsima. Obično se javlja nakon stresa. Bol je jaka i pojačava se za nekoliko minuta. Općenito se ova duboka bol manifestira kao stezanje ili pritisak. Ponekad se bol u prsima širi na čeljusti, ruke, vrat ili leđa. Zatim dolazi do ozbiljnog nedostatka zraka s nelagodom u prsima. Neobjašnjiva mučnina i bolovi u trbuhu također mogu biti znak upozorenja na srčani udar kod žena. Vrlo često osoba ne može reći jesu li simptomi uzrokovani žgaravom ili srčanim udarom. Ostali simptomi su: otežano disanje koje se javlja nekoliko mjeseci prije, vrtoglavica, bol u prsima praćena naglim znojenjem, neuobičajen umor u svakodnevnim aktivnostima, nesanica, aritmija, gubitak kose. Poznavanje simptoma i rizika koji se javljaju kod žena može smanjiti rizik od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Kako liječiti srčani udar kod žena

Doživjeti jedan od gore navedenih simptoma ne znači uvijek da je srčani udar kod žena neizbježan. Ali žene koje imaju više čimbenika rizika moraju biti svjesne simptoma i potražiti liječničku pomoć. Istraživanja su pokazala da žene imaju veću stopu smrtnosti nakon srčanog udara zbog začepljenih koronarnih arterija. Kako izbjeći srčani udar kod žena? Ključno je da svatko s jednim ili više gore navedenih simptoma nazove hitnu jer to može spasiti život. Kada nazovete, prijavite simptome i slijedite upute. To može drastično povećati šanse za preživljavanje. Ispravna dijagnoza srčanog udara, osim adekvatnog liječenja, omogućuje promjenu načina života koja će smanjiti vjerojatnost srčanih problema. Najbolji način da izbjegnete srčani udar je poduzimanje određenih preventivnih mjera. Prestanite pušiti, jer je pušenje najveći uzrok bolesti i rane smrti. Počnite vježbati. Unesite promjene u svoju prehranu. Zdrav život najbolja je prevencija srčanog udara i drugih bolesti. Većina smrtnih slučajeva može se izbjeći preventivnim mjerama i odgovarajućim tretiranjem čimbenika rizika.


Tagovi: