Kako spriječiti infarkt – srčani udar

Kako spriječiti infarkt - srčani udar

Što je infarkt ili srčani udar

Srčani udar ili infarkt miokarda kako se stručno u liječničkoj terminologiji zove kada krvni ugrušak blokira u arterijama slobodan protok krvi, te krv ne dolazi do srčanog mišića te to oštećuje ili uništava srčani mišić. Ovo stanje može završiti i sa smrtnim ishodom, pa je izuzetno važno na vrijeme stići do liječnika hitnom intervencijom kako bi se izbjegao smrtni ishod koji može biti spriječen.

Krvni ugrušak se može stvoriti zbog različitih razloga, no začepljenje krvnih žila može biti uzrokovano i drugim uzrocima kao što su arteriosleroza, visoki krvni tlak, povišen kolesterol i trigliceridi koji su pokazatelji nakupljanja masnoća u krvotoku. Uzrok srčanom udaru može biti i nedostatak odmora i nesanica, loše životne navike poput loše prehrane i premalo tjelesne aktivnosti, no uzrok može biti i dijabetes i pretjerana tjelesna težina, gojaznost.

Infarkt ili srčani udar se javlja različitim intenzitetima pa ukoliko intenzitet nije jak i osoba je mlađa od 60 godina velike su šanse za preživljenje, međutim godine nisu važne jer se i u mlađim godinama može dogoditi srčani udar sa smrtnim posljedicama.

Kako prepoznati infarkt, simptomi

Jako je važno na vrijeme prepoznati simptome koj ukazuju na infarkt te se hitno javiti liječniku ili pozvati hitnu službu kako bi osoba bila odvedena u bolnicu gdje će joj hitnom intervencijom spasiti život. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, također se razlikuju između žena i muškaraca, no glavni simptom koji ukazuje da se sprema srčani udar je bol u prsima i nedostatak zraka. Bol i pritisak koji se javljaju u prsima izazivaju osjećaj težine, traju nekoliko minuta te se nakon prestanka ponovo vraća ista bol i isti osjećaj pritiska.

Kod žena se ta bol širi prema leđima, vratu, rukama i čeljusti, te je sve popraćeno vrtoglavicama, povraćanjem, znojenjem i nepravilnim radom srca što uzrokuje gubitak daha. Muškarci će bol osjećati i u drugim dijelovima tijela, ne samo u leđima, vratu, čeljusti i rukama kao kod žena, uz to osjetit će nagli umor, znojiti se, nedostatak daha će se također pojaviti i kod muškaraca, a muškarac će za razliku od žene osjetiti anksioznost.

Simptomi koji ukazuju na infarkt mogu trajati i do 30 minuta i neće prestati čak ni kada se odmarate i smirite u ležećem položaju, a kod nekih osoba simptoma uopće ni nema što se naziva tihi srčani udar.

Kako spriječiti infarkt

Infarkt ili srčani udar prevenstveno možete spriječiti zdravim životnim navikama, pazećina zdravu prehranu, dovoljno tjelesne aktivnosti u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, spriječite gojaznost i prekomjernu tjelesnu težinu. Vrlo često se srčani udar javlja kao posljedica visokog krvnog tlaka, pa je izuzetno važno ići na redovne sistematske preglede na kojima će se kontrolirati i krvni tlak, ali i razina triglicerida i LDL kolesterol koji također utječu na zakrčivanje krvožilnog sustava masnoćama. Dobar kolesterol HDL također treba pratiti jer ako je on nizak a ima funkciju snižavanja lošeg kolesterola u krvi neće biti dobro da bude prenizak.

Stres utječe ne samo na nastanak srčanog udara, već na opću zdravstvenu sliku i na imunitet, te pod utjecajem stresa nastaju brojne bolesti poput dijabetesa, karcinoma i drugih kroničnih bolesti. Kako bi eliminirali stres odmarajte se dovoljno, redovito se opuštajte kad god vam obaveze dopuštaju, a ako imate previše obaveza smanjite ih. Odmor i dovoljna količina sna ključna je u sprečavanju da infarkt nastane, a uz to i smijanje će vas učiniti sretnima. Prestanak pušenja i konzumiranja prekomjerne količine alkohola, te konzumiranje droge također mogu spriječiti nastanak srčanog udara.


Tagovi: