Cleanvision - za obnavljanje vida

Vrijeme je da se Vaš vid vrati u normalu

 • olakšava upalu, napetost, suhost i nadraženost
 • pojačava oštrinu vida, ojačava mrežnjaču oka
 • stimulira živčane sinapse što obezbjeđuje jasan vid
 • ojačava reagiranje mišića na stres
 • smanjuje i sprečava hipertoničnost
 • osigurava ispravan fokus očne leće
 • ojačava kapilarnu cirkulaciju krvi
 • eliminira rizik od nastanka opasnih bolesti oka
 • normalizira krvni tlak u fundusu oka

Slabljenje vida s vremenom i godinama – uzrok i liječenje

Sponzorirano

Slabljenje vida s vremenom i godinama - uzrok i liječenje

Slabljenje vida uzrokovano starenjem

Vid je primarno osjetilo u obavljanju svakodnevnih poslova, a prvi korak u prevenciji očnih bolesti je redoviti odlazak kod oftalmologa. Slabljenje vida nastaje starenjem kada su prisutne određene promjene na oku, što dovodi do ozbiljnijih stanja koja mogu utjecati na kvalitetu života. Sposobnost fokusiranja na sve što vam je blizu postupno se smanjuje.

To se posebno odnosi na čitanje i približavanje svjetlu da bi se vidjeli objekti, zbog čega je potrebno nositi naočale. Slabljenje vida obično počinje nakon 40. godine života i ima tendenciju porasta. Zbog gubitka elastičnosti leće, fokusna točka se dalje pomiče i dolazi do sve većeg naprezanja očiju. Kako starimo, struktura našeg oka se mijenja, što uzrokuje manje ili veće probleme s vidom, osobito nakon 60. godine. Brojni čimbenici mogu uzrokovati neku vrstu oštećenja vida. Neke od ovih promjena su posljedica naprezanja očiju, katarakte, glaukoma, makularne degeneracije, dijabetičke retinopatije. Zanemarivanje prvih simptoma gubitka vida može biti ozbiljna prijetnja zdravlju očiju.

Slabljenje vida – uzrok i liječenje

Suptilne promjene u načinu na koji vidimo i strukturama oka koje se javljaju kako starimo uključuju određene promjene. Kako su promjene vida povezane s dobi, prva od njih je naprezanje očiju ili prezbiopija. To se obično događa nakon 40. godine, kada se čovjeku postaje teško fokusirati na predmete koji su blizu. Aktivnosti poput čitanja obično zahtijevaju naočale za čitanje. Kako se završava 50. godina života, naprezanje očiju sve više napreduje, zbog čega su sve češće promjene vezane uz dioptriju, ali i traženje rješenja za slabljenje vida. Katarakta je povezana sa starenjem i javlja se nakon 60. godine života.

Ovu bolest karakterizira progresivni gubitak prozirnosti leće, uz zamućenje koje uzrokuje smanjen vid i poteškoće u obavljanju zadataka. Makularna degeneracija povezana je s dobi i jedan je od vodećih uzroka sljepoće kod starijih osoba. Rizik od razvoja glaukoma dramatično raste nakon 40. godine života. Dijabetička retinopatija javlja se kod osoba koje dugi niz godina boluju od dijabetesa tipa 1, kao i kod osoba s dijabetesom tipa 2, što može dovesti do trajnog gubitka vida. Kada je u pitanju slabljenje vida, opcije liječenja mogu uključivati nošenje naočala, kontaktnih leća, zatim kapi za oči, lijekove i u nekim slučajevima potrebu za operacijom.

Slabljenje vida i prehrana

Slabljenje vida može se javiti u bilo kojoj dobi, ali s godinama treba mnogo više pažnje posvetiti prisutnim simptomima. Neka stanja mogu imati ozbiljne posljedice, poput teškog oštećenja oka ili gubitka vida ako se ne liječe na vrijeme. Također, javljaju se i problemi s očima, koji ne izazivaju simptome, pa je nakon 40. godine života potrebno redovito obavljati preglede kod oftalmologa. Prevencija je od velike važnosti u izbjegavanju ozbiljnijih problema s očima. Najbolji način da svojim očima pružite sve što im je potrebno za dobar vid je zdrava prehrana. Nekoliko ključnih namirnica uključuje ribu koja je izvor omega 3 masnih kiselina, vitamina A, vitamina B6 i B12, zatim vitamina D i E. Masne kiseline preventivno djeluju na sindrom suhog oka i smanjuju iritaciju.

Ova je hrana posebno važna kada se dugo vremena provodi pred računalom. Češnjak imaju niz prednosti za opće zdravlje očiju. Pospješuju cirkulaciju, sprječavaju visoki krvni tlak i dijabetes koji dovode do velikih komplikacija poput glaukoma. Konzumacija jaja uvelike smanjuje pojavu makularne degeneracije, ali i drugih očnih bolesti. Lutein pomaže u sprječavanju degeneracije mrežnice, smanjuje nelagodu u očima i povećava vidnu oštrinu. Žuto i zeleno voće i povrće sprječava slabljenje vida, oštećenja i očne bolesti. Naranče, bundeve, jabuke, mrkvu, špinat, celer i kupus treba redovito koristiti jer sadrže beta karoten, folnu kiselinu, vitamine A i C koji su važni za pravilno funkcioniranje oka.

Tagovi:

Cleanvision - za obnavljanje vida

Vrijeme je da se Vaš vid vrati u normalu

 • olakšava upalu, napetost, suhost i nadraženost
 • pojačava oštrinu vida, ojačava mrežnjaču oka
 • stimulira živčane sinapse što obezbjeđuje jasan vid
 • ojačava reagiranje mišića na stres
 • smanjuje i sprečava hipertoničnost
 • osigurava ispravan fokus očne leće
 • ojačava kapilarnu cirkulaciju krvi
 • eliminira rizik od nastanka opasnih bolesti oka
 • normalizira krvni tlak u fundusu oka