Provjera vida – Kako obaviti pregled vida

Provjera vida - Kako obaviti pregled vida

Pregled vida zašto i kada treba obaviti

Vid je vrlo važno osjetilo koje nam pomažeda vidimo sve oko sebe i da obavljamo obaveze i životne funkcije, a mnogi vid uzimaju zdravo za gotovo čak i kada osjete određene poteškoće. Starenjem vid slabi pa ćete tako s godinama trebati naočale za čitanje iako nikada niste nosili naočale. S druge strane neka djeca već vrlo rano dobivaju naočale za korekciju vida jer im vid nije pravilan zbog različitih genetskih mana.

Pregled vida izuzetno je važan da se obavlja redovito kako bi se na vrijeme interveniralo, te spriječilo daljnje razvijanje nepravilnosti vida. Ukoliko ste vozač i noću vam jako smetaju svjetla koja vam dolaze u susret, svjetla se prelijevaju, ne vidite znakove i općenito sve vam je zamućeno nemojte odgađati pregled vida jer vam to može spasiti život, no ne samo vaš nego svih sudionika u prometu.

Ukoliko osjećate česte glavobolje naročito nakog rada na kompjuteru ili čitanja knjige znak je da trebate provjeriti vid, jednako tako česte infekcije oka mogu oštetiti vid pa ukoliko ste imali i samo jednu infekciju očiju trebate posjetiti oftamologa. Ako vam se javljaju plutajuće čestice, točkice i aure pred očima to je znak da bi se mrežnica oka mogla odvojiti od oka a to zahtjeva hitnu lječničku intervenciju. Fotofobija ili pojačana osjetljivost na svjetlo, te problemi s fokusiranjem dok gledate simptomi su zbog kojih vam treba pregledati oči što prije.

Pregled vida kod oftamologa

Pregled vida kod oftamologa je specijalistički pregled kod kojeg se uz pregled dioptrije obavljaju i druge vrste pregleda oka. Pregled kod oftamologa se obavlja kada postoje određeni problemi s vidom koje ćete opisati svom liječniku opće prakse te će vas on uputiti kod oftamologa na specijalistički pregled. Oftamolog će vas ispitati o svim vašim tegobama koje imate, te o bolestima oka ukoliko ste ih imali tokom života. Ove informacje su oftamologu važne kako bi obratio pažnju na određene segmente kod pregleda.

Oftamolog će vam provjeriti dioptriju kako bi se utvrdila oštrina vašeg vida mijenjajući stakla ukoliko neka sitna slova i brojke na zidu ne vidite pročitati. Ovim testom mijenjanjem stakla testira se i dalekovidnost, astigmatizam i kratkovidnost. Pregled vida koji se obavlja biomikroskopom ili pregledom na uređaju s autorefraktometrom provjerava se koliko oko podnosi svjetlost, te se ispituje stanje rožnice, vjeđe i šarenice oka. Pregled očnog tlaka se obavlja tonometrijskim testom a ovaj je test važan kako bi se izmjerio očni tlak koji može upućivati na glaukom koji dovodi do sljepoće pa je važno da se rano otkrije. Provjera stanja leća u oku i očne pozadine se radi širenjem zjenica uz pomoć posebnih kapi.

Pregled vida u optikama

Optike su privatne klinike, ambulante i poliklinike koje pružaju usluge pregleda vida kod kojih se ne provjerava samo dioptrija. U optikama je moguće provjeriti kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam, pa čak i izmjeriti očni tlak. Stručno osoblje može prepoznati nepravilnosti, poremećaje i bolesti oka te vas uputiti dalje na pregled i terapiju koju oni ne mogu obaviti, već specijalista oftamolog.

Najčešće pregled vida u optikama obavljamo zbog određivanja dioptrije i promjena naočala ukoliko primjetimo zamor oka s postojećim naočalama, no i kada čitajući sitna slova ruke postaju prekratke jer sve više odmičemo zapis da ga bolje vidimo. To je očiti znak da prestanete zamišljati da vas nije dohvatila staračka dalekovidnost jer vam trebaju naočale za čitanje.

Ponekad kada su liste čekanja kod specijaliste oftamologa duge, brže je obaviti pregled vida u optikama koji mogu vrlo lako ustanoviti dioptriju koja i jest najčešći uzrok problema. A jednako tako u optikama mogu ustanoviti da li postoji neka bolest oka, pa vas savjetovati što dalje trebate napraviti.


Tagovi: