Skolioza kod djece – uzrok, simptomi, liječenje

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Skolioza kod djece - uzrok, simptomi, liječenje

Skolioza kod djece se najčešće otkrije na školskim sistematskim pregledima

Iako se skolioza uglavnom dovodi u vezu sa nepravilnim držanjem ipak treba navesti da ima više tipova skolioza. Postoje idiopatska (strukturalna) skolioza kod koje se u većini slučajeva ne otkrije uzrok, funkcionalna skolioza nastaje od ponavljajućih radnji i položaja ili kao posljedica ozljede, a patološka je uvijek posljedica teže ozljede moždine u kralježnici ili posljedica neke neuromišićne bolesti. Skolioza kod djece se najčešće otkrije na školskim sistematskim pregledima ili pregledima za vrtić ili upis u prvi razred.

No, postoji i infantilna skolioza, a kod beba je ona obično prolazno stanje koje vremenom samo nestane. Skolioza kod djece mlađe od tri godine obično ne zahtijeva terapiju, ali pedijatar može preporučiti određene vježbe, najčešće su to vježbe kukova ili neke druge vježbe za jačanje mišića, već prema dijagnostičkoj slici, a ponekada se djetetu privremeno stavlja ortoza, dok se u ekstremnim slučajevima ipak preporučuje operacija. Ipak se skolioza pojavljuje najčešće kod djece od 11 - 14 godine.

Skolioza kod djece se može spriječiti svakodnevnim tjelesnim aktivnostima

Obzirom da je skolioza najčešće ipak posljedica nepravilnog držanja tijela i sami možete provjeriti stoji li ili sjedi vaše dijete pravilno, uspravne glave, izravnanih ramena i kralježnice u prirodnom položaju ili se krivi dok stoji, hoda ili sjedi pogrbljeno i zaspi u neprirodnom položaju. Skolioza kod djece se može spriječiti tjelesnim aktivnostima najmanje sat vremena svaki dan. Pomažu igre vani, trčanje, bicikliranje, plivanje, terapijsko jahanje, tjelovježba u sklopu nastavnog programa u školi, sve to jača mišiće.

Skolioza kod djece može biti i posljedica preteških i neadekvatnih školskih torbi i ruksaka, ali i predugog sjedenja za računalom. Skoliotično držanje stvara iskrivljenja kralježnice u obliku slova C okrenutog ulijevo ili udesno ili slova S, a tada se to iskrivljenje definira kao trodimenzionalno iskrivljenje kralježnice. Ako je kod vašeg djeteta jedno rame više, drugo niže, ako mu je jedna lopatica neprirodno ispupčena, ako ima bolove u vratu, mučninu i glavoboljom kukovi nisu u ravnini, morate posumnjati na skoliozu.

Skolioza kod djece, Adamov test i ostali liječnički pregledi

Najvažnije je rano otkrivanje i početak programiranog vježbanja skupa medicinskih vježbi za skoliozu, jer se jačanjem mišića i pravilnim disanjem iskrivljavanje može zaustaviti, a nastala deformacija postupno ispraviti. Skolioza kod djece, Adamov test i ostali liječnički pregledi trebaju utvrditi stupanj i vrstu deformiteta. Prvo se obavi vizualni pregled, zatim se pretklonom (Adamov test) skoliometrom utvrdi moguće tjelesne asimetrije, no, ortoped ili fizijatar mogu zatražiti rendgensko snimanje da se utvrdi Cobbov kut zakrivljenosti kralježnice.

Skolioza kod djece se i uz propisane vježbe mora češće kontrolirati jer djeca rastu, a u tinejdžerskoj dobi znaju u kratkom vremenu naglo izrasti što skoliozu može pogoršati. Najbolje je da se djeca bave nekim sportom, a kod jačih iskrivljenja možda će uz intenzivno vježbanje trebati nositi i ortozu (ortopedski steznik za kralježnicu), a oni najteži slučajevi završe na operaciji. Prognoza skolioze se pravi na temelju dobi, spola (prva mjesečnica kod djevojčica) i preostalog vremena u kojem dijete još raste.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu