Mjesečnica – što je, kada i zašto dolazi, kako nastaje

Ljepota i zdravlje

Mjesečnica - što je, kada i zašto dolazi, kako nastaje

Što je mjesečnica ili menstruacija

Mjesečnica (menstruacija, menzes, menga) je znak plodnosti kod žena, krvarenje iz maternice koje se javlja periodično u ciklusima (uobičajeno svakih 28 dana), a traje 3-7 dana. Maternica ili lat. uterus, reprodukcijski ženski organ nalazi se između mjehura i zadnjeg crijeva te se sastoji od dva dijela (tijela i vrata maternice). U dijelu vrata maternice je otvor koji omogućuje menstrualno krvarenje, u rodnicu (vaginu).

Prva mjesečnica (menarha) se obično javlja kod djevojčica u dobi od 12 do 13 godina, no s obzirom da djevojčice u današnje vrijeme često ranije ulaze u pubertet, moguća su i uranjena menstrualna krvarenja, osobito kod djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom. Menstruacijsko krvarenje nastaje uslijed utjecaja ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) kada dolazi do bujanja sluznice maternice koja se zadebljava i priprema za primitak oplođenog jajašca. No, ako ne dođe do oplodnje, sluznica maternice počne se ljuštiti, a ta sluznica koja se ljušti je menstrualno krvarenje.

Mjesečnica – dio menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus ima više faza, prva je folikularna faza (kada se događa mjesečnica), druga faza je ovulacija i treća luteinska faza. Smatra se da prvi dan menstruacijskog krvarenja predstavlja prvi dan menstruacijskog ciklusa. Menstruacijski ciklus može znatno varirati, osobito u mjesecima neposredno nakon prve menstruacije i prije menopauze. Kod djevojaka koje su tek dobile prvu menstruaciju krvarenja mogu biti nepravilnog trajanja i može potrajati nekoliko godina dok se ciklus stabilizira. Prosjek trajanja ciklusa je 28 dana, ali normalno je da traje i 20 do 40 dana. Životna dob žene važan je faktor trajanja menstruacijskog ciklusa, npr. prosječno kod žena mlađih od 21 godine traje 33 dana, kod 40-godišnjakinja otprilike 26 dana, te se prema dobi od 49 godina produži na trajanje u prosjeku od 31 dan.

Može se dogoditi da žene koje se intenzivno bave sportom, kao i mršave žene, žene koje puše ili često konzumiraju alkohol imaju dulji odnosno kraći menstrualni ciklus. Važno je znati da je normalno da svaka žena ima svoje faze trajanja i oblika menstruacije, da nema strogo definiranih pravila u vezi menstruacijskih ciklusa kod svih žena, odnosno da je u redu da postoje određena odstupanja. Naravno, uredna mjesečnica je i pokazatelj dobrog zdravlja žene, ako djevojka ne dobije mjesečnicu do svoje 16-e godine, kao i o svim pitanjima i nedoumicama najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom ginekologom.

Mjesečnica i predmenstrualni sindrom

U vrijeme mjesečnice smatra se da je normalno ako žena izgubi do 80 ml krvi. Menstrualna krv je tamno crvene boje (ako je iscjedak svijetlo crveni upućuje na obilno krvarenje), te sadrži i sluz iz vrata maternice i sadržaj iz rodnice. Prvih tri dana žena izgubi najviše krvi, mlađe žene gube manje krvi od starijih žena. Mjesečnica izostaje za vrijeme trudnoće žene, u vrijeme dojenja, klimakterija i nekih bolesti. Prestanak mjesečnice nastupa u vrijeme menopauze u dobi od oko 51 godine, kod nekih žena i ranije. Ako se pojave ugrušci ili ako je mjesečnica bolna treba se javiti ginekologu za savjet.

Nekoliko dana prije i tijekom krvarenja žene mogu imati različite simptome, često se nazivaju predmenstrualni sindrom ili PMS. Tada se može javiti razdražljivost ili promjena raspoloženja koji su uzrokovani promjenama razina, koncentracije hormona. Kod većine žena simptomi su blagi, one mogu osjetiti pojačanu žudnju za hranom i te promjene ne utječu značajno na njihov svakodnevni život. No ima žena koje imaju jake simptome PMS-a i teško mogu normalno funkcionirati prije menstrualnog krvarenja, žale se na jake glavobolje, nadutost, osjetljivost dojki, bolove u mišićima i zglobovima, umor, lupanje srca, valove vrućine, preosjetljivost na zvukove i mirise, uznemirene su, pate od nesanice, slabe koncentracije, kod nekih se javlja tjeskoba, ljutnja, čak i depresija. Zbog takvih pojačanih neugodnih simptoma, potrebno se javiti liječnicima za pomoć.

Tagovi: