Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Sindrom suhog oka – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Sindrom suhog oka - uzrok, simptomi, liječenje

Što je sindrom suhog oka?

Suho oko, ili sindrom suhog oka možemo opisati kao stanje u kojemu dolazi do smanjenog lučenja kao i proizvodnje suza ili do smanjene kvalitete kod vlaženja očiju. Naše suze tvore glatku površinu ispred našeg oka i kao takve imaju veliku ulogu u postizanju oštrine vida. One također osiguravaju prolaz kisika do naših rožnica i vlaže površinu rožnica kao i spojnica u oku.

Često ne obraćamo puno paženje na suze u našim očima, ali upravo su one bitne za zdravlje naših očiju i zdravlje vida. Sindrom suhog oka će krenuti suptilno, ali on može dovesti do iritacije očiju koje će sa sobom povući značajne upale koje mogu uzrokovati ožiljke na prednjoj strani oka. Kako ne bi došlo do navedenog, važno je voditi brigu o našem suznom filmu.

Zašto je suzni film važan za oko? On podmazuje naše rožnice i olakšava pokrete naših kapaka, smanjuje rizik od mogućih nastanka infekcije, održava površinu oka vlažnom kao i glatkom i čistom, uklanja sva strana tijela iz oka, štiti naše rožnice i spojnice od vanjskih kao i kemijskih podražaja, opskrbljuje naše oči s kisikom te hranjivim tvarima. Bilo kakva promjena u ravnoteži suznog filma može uzrokovati oštećenja na našem oku, i može uzrokovati navedeni sindrom.

Sindrom suhog oka uzroci i simptomi

Suzni film, točnije naše suze imaju najveću ulogu kada pričamo o suhim očima. Mnogi su razlozi zašto nastaje sindrom suhog oka, zato je bitno na vrijeme prepoznati uzrok i krenuti u što uspješnije liječenje. Uzroci se mogu razlikovati kod starijih i mlađih osoba, no nabrojat ćemo najčešće uzroke suhog oka i zatim kako ih prepoznati.

Uzroci nastanka suhog oka mogu biti: Dugo i često gledanje u ekran koje uzrokuje smanjeno treptanje što dovodi do suhoće oka, upala očnih vjeđa ili Blefaritis, dugo nošenje kontaktnih leća bez odmora, posljedica korekcije vida, boravak u klimatiziranim ili zadimljenim prostorijama, uvrnuta kao i izvrnuta vjeđa, pušenje, određene bolesti i uzimanje određenih lijekova.

Kako prepoznati sindrom suhog oka? Navedeni sindrom će biti popraćen sa sljedećim simptomima: Iritacija očiju, osjećaj svrbeži koji može biti manji ili jači, crvene oči radi iritacije, fotofobija, osjećaj peckanja koji također može varirati, umorne oči, osjećaj stranog tijela u oku kao i bol u oku ili očima. Simptomi suhog oka mogu se razlikovati od osobe do osobe, što znači da određene osobe čak mogu osjetiti i povećani intenzitet suzenja oka bez obzira na sindrom.

Danas je suho oko najčešće očno stanje radi kojeg se posjećuje oftalmolog. Razlog? Oftalmolozi tvrde kako je u preko 50% slučajeva riječ o smanjenom treptanju, što je uzrok kada osoba gleda previše u ekran i kada je previše koncentrirana. Sljedeći najčešći razlog je boravak u zadimljenim ili klimatiziranim prostorijama koje isušuju naše oči.

Sindrom suhog oka i njegovo liječenje

Navedeni sindrom suhog oka najčešće nastaje radi vanjskih i okolnih faktora, što znači da upravo oni igraju veliku ulogu u samome liječenju. Sindrom suhog oka nije bolest, već stanje koje je moguće tretirati doma. Oftalmolog će prvo preporučiti korištenje umjetnih suza ili određenih kapi za oči koje će imati za ulogu zamijeniti vaše prirodne suze. Ukoliko se stanje ne popravi nakon terapije navedenim proizvodima, tada je potrebno okrenuti se drugačijoj vrsti liječenja.

U težim slučajevima kod sindroma suhog oka liječenje će se odvijati s lokalnom primjenom ciklosporina ili serumskih kapi. Ostale mogućnosti liječenja ubrajaju mogućnost ugradnje određenih čepića za sporiji odvod suza. Težinu slučaja će odrediti oftalmolog. Ponekad je potrebno proći više terapija kako bi se suho oko normaliziralo, ali sami tijek liječenja i terapiju određuje oftalmolog ili liječnik. Kamo si možete sami pomoći?

Ograničite svoj boravak u prostorijama koje su klimatizirane ili koje su zadimljene ili prašnjave. Ukoliko radite za računalom tada uzimajte više manjih pauza i vlažite svoje oči umjetnim suzama ako za time postoji potreba. Ako nosite kontaktne leće tada probajte smanjiti vremenski period u kojemu ih nosite. Stručnjaci navode kako bi isto tako trebali piti dovoljno tekućine, jesti više hrane koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, koristiti ovlaživače zraka i redovito prati svoje lice.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav