Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Suho oko – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Suho oko - uzrok, simptomi, liječenje

Suho oko i zašto dolazi do suhoće?

Suho oko ili sindrom suhog oka je stanje kod kojeg dolazi do smanjenja lučenja suza koje su bitne za održavanje vlažnosti oka. Suze kao što znamo tvore glatku površinu našeg oka, i kao takve imaju veliku udio u postizanju oštrine pogleda, osiguravaju prolaz kisika do naših rožnica i isto tako vlaže naše oči i spojnice. Vlaga u našim očima su suze, a upravo su one najvažnije za cjelokupno zdravlje naših očiju kao i vida.

Svaki put kada trepnete, sloj suze će se raširiti kao zaštitni film na prednjem djelu našeg oka. Ako ne trepćemo dovoljno često, naše oči mogu stvoriti suha područja i ona mogu bitno utjecati na smanjenje oštrine našeg vida. Suho oko kreće suptilno, ali ono može dovesti do stalnih iritacija i do razvoja značajne upale koja će uzrokovati ožiljke.

Ukoliko primijetite da vam nedostaje vlažnosti u oku, poželjno je odmah reagirati jer svaka promjena u ravnoteži suznog filma u našim očima može uzrokovati trajna oštećenja koja se kasnije teže uklanjaju. Suhe oči najbolje možemo tretirati umjetnim suzama. Za dodatne savjete kako si pomoći kod suhoće očiju možete se obratiti svome ljekarniku.

Suho oko i koji su uzroci i simptomi suhoće?

Uzroci suhog oka mogu biti različiti. Navedena smanjena produkcija suza je najčešći uzrok kod starijih ljudi koji radi hormonalnih promjena nemaju istu vlažnost oka. Suho oko se pojavljuje kod muškaraca i žena, ali najčešće pogađa žene. Oftalmolozi navode kako je učestala pojava suhog oka najčešće povezana s disfunkcijom Meibomove žlijezde.

U ostale uzroke možemo ubrojati: Dugo gledanje u ekran koje smanjuje potrebu za treptanjem, upala očnih vjeđa, dugo nošenje kontaktnih leća, posljedica korekcija vida, boravak u prašnjavim ili zadimljenim kao i klimatiziranim prostorima, stanje uvrnute ili izvrnute vjeđe, pušenje, određene bolesti, uzimanje određenih lijekova.

Koji simptomi ukazuju da je u pitanju suho oko? Problemi sa suhim okom će započeti bez veće primjetnih simptoma, ali oni se postupno pogoršavaju. Simptomi koji su najviše prisutni su: Iritacija očiju, svrbež, crvene oči, peckanje, fotofobija, umor u očima, osjećaj stranog tijela u području oka, bol u oku. Ako je možda oštećen sloj suznog filma, osobe se mogu žaliti na povećani intenzitet suzenja očiju, što je zapravo paradoks.

Suho oko i kako se liječi suhoća?

Kako se liječi suho oko? Samo liječenje suhih očiju kreće od primjene umjetnih suza. Ovdje također možemo navesti i kapi za oči koje mogu pridonijeti zaštiti oka. Navedeni proizvodi se mogu kupiti u ljekarnama bez recepta. Što kada je riječ o težem obliku suhog oka? U težim slučajevima mogućnost liječenja je lokalnom primjenom ciklosporin ili serum kapima.

Također je moguća i ugradnja suznih čepića koji će usporavati odvodnju suza iz očiju. Kako se sami možete boriti protiv suhoće očiju? Možete si pomoći masažom očnih kapaka. Ono što mnogi uzimaju zdravo za gotovo je i okolina u kojoj se nalaze. Ako se suho oko ponavlja i ako su vam umjetne suze uvijek pri ruci ili dio kućne ljekarne, tada bi trebali razmisliti o promjeni uvjeta.

Ograničite svoj boravak u klimatiziranim ili zadimljenim kao i prašnjavim prostorima, i probajte svesti vrijeme ispred reklama na minimum. Ako nosite leće ili naočale, tada probajte u toku dana malo opustiti oči. Što ako ništa od navedenog ne pomaže? U tom slučaju potrebno je obratiti se svome liječniku ili oftalmologu koji će uz pomoć pregleda ustanoviti koji je najbolji lijek za vaše stanje.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav