Sifilis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sifilis - uzrok, simptomi, liječenje

Sifilis – uzrok i način prijenosa

Sifilis je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Treponema pallidum. Bolest je poznata još od 15. stoljeća, kada je bila prisutna u epidemijskom obliku i ubijala veliki broj ljudi. Glavni oblik prijenosa je nezaštićeni spolni odnos. Kongenitalni sifilis nastaje tijekom trudnoće kada majka s neliječenim sifilisom prenosi infekciju na fetus. Manje uobičajen oblik prijenosa je kontakt s kontaminiranom krvlju.

Bakterija se nalazi samo kod ljudi. Ovo je tiha bolest koja zahvaća nekoliko organa i može dovesti do smrti. Infekcija počinje ranom na genitalijama, koja, ako se ne liječi, zahvaća kosti, oči i srce te može dovesti do komplikacija na živčanom sustavu. Iako je relativno pod kontrolom, nedavno se pokazalo da se povećava učestalost. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, infekcija zahvaća 6 milijuna ljudi diljem svijeta svake godine. Rizik od infekcije u bilo kojem nezaštićenom spolnom odnosu sa zaraženim partnerom procjenjuje se na 30%. Ako postoje ranice ili upale na genitalijama, onda je rizik puno veći.

Sifilis – simptomi i faze

Bolest ima vidljive simptome i ima različite faze, a to su primarni, sekundarni, latentni i tercijarni sifilis. U slučaju primarnog sifilisa, prve manifestacije pojavljuju se tri tjedna nakon punog kontakta, s ranom na mjestu ulaska bakterije. Osim na genitalijama, može se pojaviti i na drugim dijelovima kože. Obično je bezbolna, a ova faza može trajati od dva do šest tjedana, nakon čega će spontano nestati, bez obzira na liječenje. U primarnoj i sekundarnoj fazi infekcije veća je mogućnost bakterijskog prijenosa. Kod sekundarnog sifilisa simptomi se javljaju između šest tjedana i šest mjeseci nakon infekcije. Obično traju od četiri do 12 tjedana. U tom slučaju simptomi mogu spontano nestati za nekoliko tjedana. Uobičajeno je da pacijent ima puno crvenih mrlja na koži, koje ne svrbe u području genitalija, dlanova i tabana.

Pacijent može imati groznicu, slabost, slabost mišića, glavobolju i gubitak kose. Simptomi se poboljšavaju nakon nekoliko tjedana, čak i ako nema liječenja. Kada je u pitanju latentni sifilis, trajanje je promjenjivo i u ovom obliku nema znakova ili simptoma. Tercijarna faza je teži oblik bolesti koji može nastati kada se raniji stadiji ne liječe. Prvi simptomi mogu se pojaviti 2 do 40 godina nakon kontakta s bakterijom. Manifestacija je uzrokovana upalom i destrukcijom tkiva, što zahvaća kožu, kosti, mozak i srce i može dovesti do smrti pojedinca.

Kako se liječi sifilis?

Dijagnoza se postavlja kliničkom slikom i laboratorijskim pretragama. Sifilis se može otkriti krvnim pretragama u svim fazama. Liječenje se uglavnom provodi penicilinom, koji je vrlo učinkovit, osobito u ranim fazama. Treba napomenuti da se kod pacijenata alergičnih na penicilin koriste i drugi antibiotici. Nakon odgovarajućeg liječenja potrebno je procijeniti serološki odgovor. Ako liječenje ne uspije, može doći do ponovne infekcije. Ako se bolest ne liječi pravilno, vraćaju se ozbiljnije komplikacije poput sljepoće, srčanih bolesti i psihičkih poremećaja. Tercijarni sifilis, koji je najopasniji stadij, utječe na središnji živčani sustav i dovodi do motoričkih poteškoća.

Koji je oblik prevencije? Pravilna i redovita uporaba kondoma najvažnija je mjera za prevenciju spolno prenosivih bolesti. Praćenje trudnica i seksualnih partnera tijekom prenatalne skrbi utječe na kontrolu kongenitalnog sifilisa. Nedostatak znanja o sifilisu čini ga uobičajenom bolešću i vrlo često zanemarenom. Kako bi se skrenula pozornost na ovaj sve veći problem, promiče se edukacija za podizanje svijesti mladih o spolno prenosivim bolestima, infekcijama, praćenju trudnoće i raznim mjerama prevencije.

Tagovi: