Što se događa ako duže vrijeme nemate spolne odnose? Psihoterapeut otkriva koji spol je u većem riziku – To je nevjerojatno.

Što se događa ako duže vrijeme nemate spolne odnose? Psihoterapeut otkriva koji spol je u većem riziku – To je nevjerojatno.

Spolni odnos i kakav utjecaj ima na naše tijelo

Spolni odnos važna je radnja u životima spolno zrelih ljudi, nevažno nalazili se oni u vezama, braku, prijateljima s povlasticama ili nekim drugim oblikom međusobnih odnosa. Ima onih koji se u životu suzdržavaju od spolnih odnosa prije nego što nađu nekoga s kime se žele skrasiti, dok ima i onih koji uživaju u odnosima kada god stignu.

Spolni odnos može imati cijeli niz pozitivnih efekata za ljudsko tijelo, od toga da podiže razinu hormona sreće, odnosno, serotonina i oksitocina u tijelu, preko smanjenja razine stresa pa sve do opuštanja koje može rezultirati i boljim snom. No isto tako ima i neke druge pozitivne efekte na međuljudske odnose pa tako može povećati prisnost između ljudi te učvrstiti njihovu vezu. Kvalitetan i ispunjen seksualni život osim navedenih efekata ima i mnoge druge koji mogu varirati od osobe do osobe, kao i od veze ili dogovora koje imaju oni koji se upuštaju u seksualne odnose.

Spolni odnos i što se događa ako ga manjka

Iako spolni odnos ima mnoge pozitivne efekte, neki ih ne prakticiraju. Razlozi za neprakticiranje spolnih odnosa mogu biti mnogobrojni i razlikuju se od osobe do osobe. Neki se tako čuvaju za brak i žele bračnu čistoću, dok neki apstiniraju iz bilo kojeg njima znanog razloga, dok neki jednostavno ne mogu naći partnera ili partnericu koja bi im se svidjela za upuštanje u takvu vrstu odnosa.

Spomenuli smo da spolni odnos ima mnogih benefita, no neki smatraju da suzdržavanje od istih kao i nedostatak mogu imati određene posljedice. Suzdržavanje od spolnih odnosa nema neke određene negativne posljedice za ljudsko zdravlje, no to ne znači da tijelo i mozak neće reagirati na nedostatak istoga. Najveći utjecaj nedostatka seksualnih odnosa može se uočiti na mentalnom zdravlju te oni koji apstiniraju mogu postati razdražljiviji i općenito biti lošije volje. To vrijedi za sve spolove, no ima i nekih razlika između muškaraca i žena koji apstiniraju.

Spolni odnos i razlika među spolovima

Smatra se da kod žena kod kojih je spolni odnos izrazito rijedak ili je u pitanju apstinencija češća razdražljivost i određeno nezadovoljstvo, što se u nekim slučajevima odražava i na ženine cikluse. U nekim slučajevima se javlja i ono što neki nazivaju frigidnosti te s vremenom može pasti interes za seksualnim odnosima. Spolni odnos, odnosno, nedostatak istog se kod muškaraca manifestira na drugačiji način. Oni koji dulje vrijeme apstiniraju od spolnih odnosa ponekad imaju poteškoće s postizanjem erekcije, no to se obično rješava samo od sebe kada se seksualni život ponovno aktivira.

Apstinencija kod muškaraca pomaže akumulirati razine testosterona u tijelu, zbog čega neki postaju agresivniji, dok ima onih koji to iskoriste u svrhu jačanja mišićne mase jer veće količine testosterona u tijelu olakšavaju fizičku aktivnost i tjelovježbu. Osim izgradnje mišića, veće količine testosterona pomažu poboljšanju koncentracije i pamćenja te razine energije zbog čega je lakše naučiti ili obaviti neke nove stvari.


Tagovi: