Prašak za pecivo – sastav i primjena u kuhinji

Hrana i piće

Prašak za pecivo - sastav i primjena u kuhinji

Što je prašak za pecivo?

Prašak za pecivo je svima nama poznato sredstvo u kuhinji koje nam pomaže kod povećanja volumena i olakšavanja teksture pečenih proizvoda. To je suho sredstvo za dizanje napravljeno od mješavine karbonata ili bikarbonata, slabe kiseline i punila. Kada se pomiješa s tekućinom, prašak za pecivo stvara kiselo-baznu reakciju, koja oslobađa plin ugljični dioksid u tijesto ili tijesto.

To uzrokuje mjehuriće, zbog čega se mokra smjesa širi i diže. On se koristi umjesto kvasca za gotove proizvode kod kojih bi okusi fermentacije bili nepoželjni gdje tijesto nema elastičnu strukturu da zadrži mjehuriće plina duže od nekoliko minuta i da ubrza proizvodnju pečenih proizvoda. Uvođenje praška za pecivo bilo je revolucionarno u smanjenju vremena i rada potrebnih za izradu kruhova. To je dovelo do stvaranja novih vrsta kolača, kolačića, keksa i drugih pekarskih proizvoda. Danas je ovaj prašak postao jedan od neizostavnih namirnica koja svaka kuhinja današnja ima, te ne bismo mogli zamisliti svijet gdje nema ovoga praška.

Od čega se sastoji prašak za pecivo?

Prašak za pecivo je kemijsko sredstvo koje omogućuje brzo i lako dizanje bilo kojeg tijesta te se on jako koristi za kruh i kolač. Možete ga lako pronaći za kupiti u bilo kojoj trgovini s namirnica, te je veoma jeftin i ima dugi vijek trajanja. Prašak čine samo tri glavna sastojka, a to su kiselina, baza i puferski sastojak.

On se izrađuje sa spajanjem ovih tri sastojka u određenim omjerima te se potom gotovi prašaka pakira i na kraju se stavlja na prodaju. Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i kiselinu, te sve dok prašak ostane suh, ova dva sastojka ostaju odvojena. Ali nakon što se u prašak doda tekućina, kiseli i alkalni sastojci se kombiniraju te oni proizvodu ugljični dioksid. Iako je prašak univerzalni sastojak za mnogobrojne recepte, i mislite da je svaki prašak isti, različite marke praška za pecivo koriste različite formule i ne sadrže sve istu kiselinu u sebi.

Za što se koristi prašak za pecivo?

Prašak za pecivo se koristi kao sredstvo za dizanje peciva, te je glavni sastojak za kruh i kolač. Može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje kućanskih predmeta. Ako istekne, to samo znači da sredstva za dizanje neće djelovati dobro, ali ga i dalje možete koristiti kao sodu bikarbonu. Postoje prašci za pecivo jednostrukog i dvostrukog djelovanja. Većina komercijalnih prašaka ima dvostruko djelovanje, jer otpuštaju dio svog plina čim se mokri sastojci i suhi spoje, a onda toplina pećnice ili rešetke pokreće oslobađanje još više plina.

Prašak za pecivo treba čuvati u zatvorenoj posudi na tamnom, suhom mjestu poput ostave. Obratite pažnju na rok trajanja. Nakon što prašku za pecivo istekne svoj rok, možete ga koristiti kao sodu bikarbonu. Možete jednostavno testirati je li vaš prašak za još uvijek aktivan i upotrebljiv za pečenje. U šalicu ulijte 1/2 žličice praška za pecivo i dodajte 1/3 šalice vrele vode. Ako smjesa intenzivno pjenušava, prašak je još uvijek dobar. Ako nema intenzivnih mjehurića, prašku za pecivo je istekao rok trajanja.

Tagovi: