Kako se priprema bulgur

Što je i kako se priprema bulgur?
Bulgur je vrsta cijelog zrna pšenice, najčešće durum pšenice, koja se parno kuha, suši, a zatim grubo ili fino usitnjava. Upravo zbog tog posebnog procesa prerade, bulgur se smatra djelomično kuhanim zrnom, što znatno skraćuje njegovo vrijeme kuhanja u odnosu na druge žitarice. Njegovo porijeklo vuče korijene iz bliskoistočne i mediteranske kuhinje, gdje se koristi već tisućama godina, posebice u tradicionalnim jelima poput tabbouleha i pilafa. Bulgur je svestrana namirnica koja se vrlo lako uklapa u razne vrste jela, od salata, priloga, glavnih jela, do juha i vegetarijanskih kombinacija. Njegov blag, orašasti okus i lagano žvakasta tekstura čine ga idealnim izborom za razna kulinarska eksperimentiranja. Osim što je ukusan, bulgur obiluje vlaknima, proteinima i složenim ugljikohidratima, a sadrži vrlo malo masnoća. Stoga nije iznenađenje što ga nutricionisti često preporučuju kao zamjenu za bijelu rižu ili tjesteninu. No, kako se priprema bulgur? Za razliku od mnogih drugih žitarica, način kako se priprema bulgur je vrlo jednostavno i ne zahtijeva puno vremena, što ga čini savršenim odabirom za zaposlene ljude koji žele jesti zdravo, a nemaju puno vremena za kuhanje.
Za što se koristi i kako se priprema bulgur?
Bulgur se danas koristi diljem svijeta i lako je dostupan u svim trgovinama. Jedna od njegovih najvećih prednosti je što se može konzumirati topao ili hladan, u slanim ili slatkim varijantama. Prije nego što otkrijemo kako se priprema bulgur, bitno je istaknuti kako postoji nekoliko različitih tipova bulgura, a to su fini, srednje krupni i krupni. Fini bulgur najčešće se koristi za hladne salate poput tabbouleha i ne zahtijeva termičku obradu, a dovoljno ga je samo preliti vrućom vodom i ostaviti da nabubri. Srednje krupni i krupni bulgur idealni su za variva, juhe, punjenja i kao zamjena za rižu ili tjesteninu u raznim receptima. U turskoj i libanonskoj kuhinji, bulgur se koristi u pripremi jela s mesom i povrćem, gdje služi kao zdrava i zasitna osnova. Za ljude koji žele unijeti više cjelovitih žitarica u svoju prehranu, bulgur je odličan izbor jer se brzo kuha, a dugotrajno zasićuje. Osim toga, može se kombinirati s raznim sastojcima poput svježeg povrća, orašastih plodova, sira, začina i mahunarki. Što će tiče načina kako se priprema bulgur, njegova priprema je vrlo jednostavna, a otkriti ćemo više detalja u sljedećem odlomku.
Način kako se priprema bulgur
Bitno je znati kako se priprema bulgur na pravilan način. Kao što smo već ranije spomenuli, način pripreme ovisi o vrsti bulgura koju koristite. Fini bulgur zahtijeva najmanje kuhanja, dovoljno ga je staviti u posudu i preliti vrućom vodom u omjeru 1: 1, te pokriti poklopcem i ostaviti 10 do 15 minuta da upije vodu. Nakon toga ga je potrebno lagano razrahliti vilicom i spreman je za posluživanje. Za srednje krupni i krupni bulgur koristi se omjer 1 šalica bulgura na 2 šalice vode ili temeljca, a kuhanje traje između 10 i 15 minuta, ovisno o željenoj teksturi. Voda se najprije prokuha, potom se doda bulgur, pokrije se i kuha na laganoj vatri dok ne upije svu tekućinu. Nakon kuhanja, također je preporučljivo ostaviti bulgur da odmori nekoliko minuta prije posluživanja. Još jedan način kako se priprema bulgur jest tzv. metoda namakanja. Kod ove metode, bulgur se potapa u hladnu vodu i ostavlja nekoliko sati, sve dok ne postane mekan. Bez obzira na odabrani način, bitno je ne prekuhati bulgur jer može postati kašast. Ako pripremate veće količine, višak bulgura možete čuvati u hladnjaku do četiri dana, a odličan je i za zamrzavanje.
Tagovi: