Koliko se kuha bulgur

Koliko se kuha bulgur

Što je bulgur?

Bulgur je pšenica koja potječe iz regije Bliskog istoka i Sredozemlja. Nastaje od raznih vrsta pšenica, najčešće od durum pšenicea, koja se podvrgava posebnom procesu obrade kako bi se dobila karakteristična tekstura i okus. Proces proizvodnje bulgura započinje parjenjem cijelih zrna pšenice, nakon čega se suše i ljušte. Ljuštenje uklanja vanjske ljuske, a ostaje unutarnji dio zrna, poznat kao pšenični klice. Zatim se ova klica melje dok se ne dobije konačni proizvod. Boja bulgura može varirati od svijetlo smeđe do zlatno smeđe, ovisno o vrsti pšenice i stupnju obrade. Jedna od prednosti bulgura je brza priprema. Budući da je već djelomično kuhan tijekom proizvodnje, kuhanje bulgura kod kuće zahtijeva relativno malo vremena. Može se koristiti kao zamjena za rižu i druge pšenice u raznim jelima. Nutritivno je dobar izvor vlakana, proteina, vitamina B kompleksa, željeza, magnezija i drugih važnih minerala. S obzirom na svoj relativno nizak glikemijski indeks, bulgur doprinosi održavanju stabilne razine šećera u krvi te je bogata s vlaknima, što je dobro za probavu.

Bulgur i nutritivne vrijednosti

Bulgur je nutritivno veoma bogata namirnica te niskokalorična. 100 grama bulgura sadrži u sebi 83 kalorija, 3 grama proteina, 1 gram masti, 18 grama ugljikohidrata te 4 grama vlakana. Osim toga, pruža važne vitamine i minerale, kao što su vitamini B kompleksa, te minerali kao što su željezo, magnezij, fosfor i cink. Što se tiče zdravstvenih prednosti ove pšenice, nudi brojne prednosti zbog čega valja zamijeniti klasičnu rižu s ovom pšenicom. Bogat e vlaknima, što je veoma korisno za probavni sustav, može riješiti problem sa zatvorom, smanjiti rizik od bolesti srca te pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Sadrži proteine s esencijalnim aminokiselinama, čineći ga korisnim za vegetarijance i vegane koji žele diversificirati izvore proteina. Ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok razine šećera u krvi, pridonoseći stabilnijem energetskom metabolizmu. Bulgur je izvor minerala poput magnezija, fosfora i cinka, koji podržavaju zdravlje kostiju. Kako se priprema ova jedinstvena pšenica možete saznati u nastavku ovog članka.

Kako se priprema i kuha bulgur?

Kako biste pripremili i skuhali bulgur, trebati će Vam uz ovu pšenicu voda i sol. Odlučite koliko bulgura želite pripremiti i izmjerite odgovarajuću količinu. Za standardni omjer, koristi se otprilike 1 dio bulgura prema 2 dijela vode. Može se pripremiti i bez kuhanja, samo namakanjem u vodi. Stavite pšenicu u zdjelu i prelijte ga vodom. Ostavite da odstoji 15 do 30 minuta kako bi upio vodu. Nakon toga, ocijedite višak tekućine. Također možete ga skuhati. U lonac ubacite vodu i sol po okusu. Kada voda proključa, možete dodati pšenicu. Pobrinite se da sve bude dobro pomiješano. Smanjite vatru, pokrijte lonac i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 10 do 15 minuta, ili dok voda ne ispari, a pšenica postane mekana. Nakon kuhanja, maknite lonac s vatre i ostavite da odstoji pokriven još 5 do 10 minuta. Nakon što je odstojao, upotrijebite vilicu da razdvojite sva zrna. Bulgur je sada spreman za posluživanje! Možete ga poslužiti kao prilog uz razna jela kao zamjena za rižu.


Tagovi: