motion free

Oculear - vratite kristalno čist vid

Inovacija za obnavljanje vida

  • Ublažava stres i bolove u očima za 5 minuta
  • Vraća vid za 99% nakon jednog punog tretmana
  • Sprječava razvoj očnih bolesti i slabljenje vida

Povratak vida nakon vitrektomije

Sponzorirano

Povratak vida nakon vitrektomije

Povratak vida nakon vitrektomije, operacija ablacije mrežnice

Mrežnicu možemo opisati kao unutrašnji sloj našeg oka koji prima vanjski svjetlosni podražaj. Iako ima svoj vlastiti krvožilni sustav, njene metaboličke potrebe su itekako veće, što znači da ih dodatno prima preko žilica našeg oka. Ablacija ili isto tako odignuće mrežnice je stanje kada se mrežnica lagano odljepljuje od njenog normalnog položaja i ovdje se događa pad vida. Do navedene ablacije dolazi radi stvaranje male rupice ili rupture u samoj mrežici, što dovodi do propuštanja očne vodice i dolazi do odizanja od očne podloge.

Ablacija mrežice se jedino liječi operativnim putem, stoga je važno rano dijagnosticirati problem i krenuti u proces liječenja. Povratak vida nakon vitrektomije je zagarantiran, iako će on ovisiti od pacijenta do pacijenta. Tko su kandidati za operaciju? Odignuće mrežnice nastaje kada dolazi do puknuća na periferiji oka. U nekim slučajevima tumor može uzrokovati eksudaciju koja će dovesti do ablacije.

Oftalmolozi tvrde kako kratkovidne osobe imaju veći rizik od razvoja ablacije mrežnice radi stanjenih slojeva oka, kao i degeneracije mrežnice. Puknuće mrežnice u ranom stadiju možete prepoznati u simptomima kao: Bljeskanje u očima, pojava dima ili paučine kao i zavjese ili mušice pred okom. Kasniji stadij donosi: Suženje vidnog polja i pad vidne oštrine. Vrlo je važno što ranije uočiti problem, jer se time povećava kompletna uspješnost nakon operacije. Povratak vida nakon vitrektomije je moguć, premda on ne mora biti isti kod svake osobe.

Povratak vida nakon vitrektomije, opis operacije

Sama ablacija mrežnice se može liječiti isključivo putem operacije. Povratak vida nakon vitrektomije se postiže uz pomoć PPV-a ili Pars plana vitrektomije, a nešto rjeđe i konvencionalnom metodom operacije. Operacije vitrektomije danas pripadaju u najsloženije operacije u medicini. Kako izgleda proces operacije? Duljina samog operativnog zahvata će ovisiti o kompleksnosti i intenzitetu slučaja. Operacija najčešće traje od 1,5 do 2 sata i koristi se lokalno potencirana anestezija, što znači da se pacijent ne uspavljuje.

Povratak vida nakon vitrektomije traje od dva do tri tjedna, koliko je bitno odvojiti za sami oporavak. Oporavak i povrat vida će ovisiti o težini bolesti i o stanju oka ili očiju nakon operacije. Nakon što je operacija gotova pacijent će dobiti povez i sutradan se rezervira već prva kontrola. Kako se utvrđuje potreba za navedenom operacijom?

Ukoliko pacijent sumnja na problem s okom, potrebno je izvršiti kompletni oftalmološki pregled, koji uključuje i pregled očne pozadine takozvanom indirektnom oftalmoskopijom. Ovdje će se vizualizirati očna pozadina i sve promjene koje mogu pokazati da postoji odignuće mrežnice. Ponekad je potrebno prislanjanje posebne lupe na oko ako se rupa u mrežnici smjestila na periferno područje. Ukoliko se ustanovi kako pacijent ima navedeni problem, tada se zakazuje operacija i daju se posebne upute za pripremu.

Povratak vida nakon vitrektomije, oporavak nakon operacije

Povratak vida nakon vitrektomije će biti individualan, točnije ovisit će o pacijentu i jačini bolesti. Nakon operacije nema standardnog procesa oporavka, a rezultati će ovisiti o tome koliko dugo je postojalo odignuće mrežnice i da li je ono utjecalo na njeno propadanje. Nakon operacije prva 3 do 4 tjedna oko može biti i dalje crveno a spojnica i dalje može biti otečena. Povratak vida je spor. Nakon operacije važno je koristiti antibiotske i protuupalne kapi kao i masti koje će biti prepisane sa strane liječnika.

Navedeno je potrebno koristiti mjesec dana nakon operacije, kao i dolaziti na dogovorene kontrole. Povratak vida nakon vitrektomije može donijeti i određene komplikacije. Moguće komplikacije mogu biti povišeni očni tlak, zamućenje očne leće i može doći do disperzije silikonskog ulja i oku. Također postoji i rizik od ponovnog podizanja mrežnice, što zahtijeva ponovnu operaciju. Važno je naglasiti kako su sve komplikacije rješive. Disperzija navedenog silikonskog ulja se rješava odstranjivanjem ulja, siva mrena se treba operirati, a očni tlak se može regulirati uz pomoć lijekova.

Tagovi:

motion free

Oculear - vratite kristalno čist vid

Inovacija za obnavljanje vida

  • Ublažava stres i bolove u očima za 5 minuta
  • Vraća vid za 99% nakon jednog punog tretmana
  • Sprječava razvoj očnih bolesti i slabljenje vida