motion free

Oculear - vratite kristalno čist vid

Inovacija za obnavljanje vida

  • Ublažava stres i bolove u očima za 5 minuta
  • Vraća vid za 99% nakon jednog punog tretmana
  • Sprječava razvoj očnih bolesti i slabljenje vida

Povratak vida nakon operacije katarakte

Sponzorirano

Povratak vida nakon operacije katarakte

Povratak vida nakon operacije katarakte, što je siva mrena ili katarakta?

Katarakta, poznata kao i očna siva mrena je primarni uzrok zašto nastaje sljepoća kod ljudi. Navedeno stanje se najbolje može opisati kao zamućenje očne leće gdje nastaje sivobijela boja. Katarakta ima svoje gradacije ili stupnje, što znači da stanje može varirati od sitnog zamućenja, sve do potpunog zamućenja koje ne dopušta prodor svjetlosti u oko. Zamagljen vid nije ugodan, on zapravo otežava svakodnevne aktivnosti i gubi se fokus oka. I dok je razvoj stanja bezbolan, ono se razvija polagano i često je uzrok promjena dioptrije ili neodgovarajuća dioptrija koja može uzrokovati promjene u elastičnosti kao i sklerozi očne leće.

Kada se pojavi siva mrena mnogi razmišljaju o operaciji i postavlja se pitanje kako izgleda povratak vida nakon operacije katarakte? Katarakta je stanje koje je karakteristično za stariju životnu dob i najčešće se pojavljuje u takozvanim proznim godinama, iako se može pojaviti i ranije. Uzroci nastanka mogu biti genetska predispozicija, životna dob osobe, duga i pretjerana izloženost zračenju, dijabetes, određena trauma ili ozljeda oka, uporaba određenih lijekova. Povratak vida nakon operacije katarakte je u većini slučajeva uspješan ako je pacijent u zdravim godinama života.

Povratak vida nakon operacije katarakte, postavljanje dijagnoze i operacija

Sivu mrenu je najbolje dijagnosticirati kada se obavi kompletan oftalmološki pregled. U pregledu se obavlja određivanje nekorigirane i korigirane vidne oštrine, mjeri se očni tlak, pregledava se prednji segment oka, širi se zjenica i radi se pregled očne pozadine. Kako bi se mrena radno otkrila potrebno je vršiti redovite očne preglede. Stručnjaci navode kako je važno kontrolirati i kronične bolesti, i jesti zdravu prehranu koja sadrži dovoljnu količinu žutog i zelenog voća i povrća. Također se preporučuje piti puno tekućine u obliku vode ili čaja, i štititi oči od sunca.

Da bi znali kako izgleda povratak vida nakon operacije katarakte, prvo moramo znati kako sama operacija izgleda. Operacija sive mrene obuhvaća zamjenu prirodne leće oka koja je trenutno zamućena. Kod operacije ugrađuje se nova umjetna leća koja će vratiti funkciju oka. Riječ je o čestoj operaciji koja se radi u ambulanti pod anestezijom u kapima. Cijeli postupak je bezbolan i traje od 20 do 30 minuta ovisno o slučaju, a povratak vida nakon operacije katarakte bi trebao biti unutar par dana.

Povratak vida nakon operacije katarakte, oporavak nakon operacije

Na dan same operacije pacijent bi trebao imati čistu kosu i lice, što znači da ne smije biti prisutna šminka, kao ni lakovi za kosu. Preporučuje se da odjeća bude na kopčanje kako bi se izbjeglo kasnije pritiskanje lica i očiju. Pacijent bi na dan operacije trebao redovito koristiti redovitu terapiju ukoliko ju ima. Operacija se ne može raditi ako pacijent ima akutnu infekcijsku bolest poput prehlade, točnije, operacija se odgađa do ozdravljenja. Povratak vida nakon operacije katarakte bi trebao biti nakon nekoliko dana.

Kako izgleda oporavak nakon operacije? Oporavak nakon operacije je veoma brz, i samo nakon par dana dolazi do povratka potpunog vida. Da bi se postigao što brži povratak vida nakon operacije katarakte potrebno je sljedeće: Prvi tjedan izbjegavati prašinu, dim i vjetar. Potrebno je paziti da se oko ne pritisne, ili udari. Ne preporučuju se sportske aktivnosti do 2 tjedna nakon operacije. Kroz period kućne njege potrebno je koristiti propisane kapi za oči. Nakon operacije vaš liječnik će vam prepisati sve potrebne lijekove i dati vam sve potrebne upute.

Tagovi:

motion free

Oculear - vratite kristalno čist vid

Inovacija za obnavljanje vida

  • Ublažava stres i bolove u očima za 5 minuta
  • Vraća vid za 99% nakon jednog punog tretmana
  • Sprječava razvoj očnih bolesti i slabljenje vida