Pijete vodu iz pipe? Evo kako provjeriti da li je opasna. Napravite samo jednu stvar i odmah ćete dobiti rezultat!

Zanimljivosti

Pijete vodu iz pipe? Evo kako provjeriti da li je opasna. Napravite samo jednu stvar i odmah ćete dobiti rezultat!

Kako znati da li je voda iz pipe dobra za naše zdravlje?

Potreba za konzumacijom vode je univerzalna. Bez vode nema života, kao niti normalnog funkcioniranja našeg organizma. Na svome putu naših pipa, voda će biti u doticaju sa različitim materijalima od kojih je sastavljen naš vodoopskrbni sustav. Zbog čestih korozija na cijevima, stvaranje kamenca i biofilmova može narušiti kvalitetu vode koje pijemo. Redovito praćenje ispravnosti vode za potrošnju je itekako bitno, jer u suprotnom stradava naše zdravlje. Da li je preporučljivo piti vodu iz pipe? Mišljenja su podijeljena.

Zdravstveno ispravna voda ne bi smjela sadržavati mikroorganizme, višak kalcija i magnezija – već biti mekana. S druge strane, stručnjaci navode kako je ispijanje mekane vode opasno jer ona ne sadrži dovoljno minerala, i to može utjecati na stanjivanje našeg koštanog tkiva i propadanja zubiju. Što sada? Ukoliko niste sigurni u ispravnost vode iz pipe, tada možete uraditi sljedeći test. Natočite vodu u manji lonac i prokuhajte ju. Ukoliko primijetite formiranje kamenca, onda je ona puna kalcija i magnezija. Ako tekućina poprimi crvenkastu nijansu, tada je riječ o velikoj prisutnosti željeza.

Voda iz pipe ili bočice?

Svježa i čista voda je svakako najbolja opcija za našu žed, no gdje se ona može pronaći? Stručnjaci su svakako podijeljeni u mišljenju kada pričamo o vodi iz pipe, i vodi iz bočice. Postoje mišljenja kako su oba tipa vode identične po nutricionističkoj i zdravstvenoj kvaliteti, ali to nije istina. Voda koju dobivamo iz vodovoda se nalazi pod državnim regulacijama, što znači da su njene kontrole česte. Česte kontrole se vrše u zemljama koje su bogate vodom, a na sami popis spada i Hrvatska koja zauzima treće mjesto u Europi.

Što je s flaširanom vodom? Povećanje potrošnje vode iz bočica se povezuje s trendom zdrave prehrane. Kupovanje vode u bočici je suvišno, smatra se kako je njena kvaliteta jednaka ili čak niža od one iz pipe. Niža kvaliteta se veže uz proces samog stavljanja u bocu, što znači da ona prolazi kemijske procese kako bi imala dulji rok trajanja. Plastika predstavlja svjetski problem, a trend kupnje flaširane vode pridonosi navedenom problemu. Ukoliko se želite okrenuti vodi iz boca, stručnjaci savjetuju vodu koja se nalazi u staklenoj ambalaži.

Zašto je voda bitna za naše zdravlje?

Voda je svakako osnovni sastojak našeg organizma, čini do nevjerojatnih 75% naše ukupne masne i kao takva je uključena u sve bitne funkcije u našem organizmu. Riječ je o jedinom napitku bez kojeg naš organizam nikako ne bi mogao, a namjena je svestrana. Voda je zaslužna za regulaciju naše tjelesne temperature i za izbacivanja viška toksina i otpada. Dan bi trebalo započeti s mlakom čašom vode, i tijekom dana popiti barem 1,5 l vode kako bi naš organizam normalno funkcionirao.

Unos vode će najviše ovisiti o tome gdje živite, godišnjeg doba, vaše tjelesne mase, zdravstvenog stanja i koliko ste zapravo fizički aktivni. Osim što ima utjecaj na naš unutrašnji organizam, ona također djeluje na našu kožu i daje joj elastičniji i ljepši izgled. Ispijanje vode će Vam pomoći ako se osjećate umorno i iscrpljeno, potaknuti će prijenos potrebitog kisika do svih dijelova organizma. Ključni razlozi zašto je važno konzumirati vodu: Pomaže pri mršavljenju, pomaže kod glavobolje, pomaže u liječenju kožnih bolesti, poboljšava koncentraciju, jača imunitet i podiže razinu energije.

Tagovi: