Plastika – negativni učinci na planet i prirodu

Zanimljivosti

Plastika - negativni učinci na planet i prirodu

Ovo su negativni učinci koje plastika ima na naš planet!

Krenimo odmah sa zapanjujućim podatkom da cca 10 milijuna tona smeća završi u našim morima i oceanima. Kažem našim jer tu predivnu prirodu dijelimo svi, neovisno o nacionalnosti. Takva praksa predstavlja ozbiljan udarac na naš okoliš i posljedice takve prakse su već sada vidljive i mogu voditi do nepovratnih problema zagađenja okoliša. Kada je problem s plastikom započeo? Započeo je još 1950-ih kada je krenula masovna proizvodnja plastike. Radi se o eksponencijalnom povećanju od 1,5 milijuna na 280 milijuna tona plastike godišnje. Od toga se trećina proizvodnje sastoji od nepovratnih ambalaža. Plastika je ključan problem zato što ona nikada ne nestane u prirodi, ona se ne može razgraditi i stoga se skuplja u okolišu. Vanjski faktori poput sunca, slanog mora i valova samo razbijaju plastiku na još sitnije dijelove pa je tako poznat problem zagađenosti mikroplastikom u moru. Takva mikroplastika se skuplja u tzv. “plastične juhe” u oceanima. Sve navedeno znači da plastika predstavlja ozbiljan udarac zdravlju našeg planeta te je na nama da tome stanemo na kraj.

Kako plastika zagađuje naš planet!

Neka istraživanja pokazuju da plastike u oceanu ima više nego planktona. Ta plastika nepovratno utječe na život biljnih i životinjskih vrsta o oceanu. Tako kitovi, dupini i kornjače gutaju takvu plastiku i ugibaju. Plastiku konzumiraju i ribe koje potom konzumiraju ljudi, gdje plastika onda ulazi i u ljudski organizam. Zapanjuje podatak da je mikroplastika pronađena u želucima više od 90 % ptica u Sjevernom moru. Ne radi samo mikroplastika probleme za okoliš nego i veći komadi plastike, u koje se razne životinjske vrste mogu zapetljati i umrijeti. Takav morski otpad je svjetski problem te je potrebno udruženje svjetskih vođa da se taj problem riješi. Morske struje i valovi raznose dijelove plastike po cijelom svijetu te je većina država time ugrožena, stoga je to problem sviju nas. Isto tako, oko 40 % stanovništva živi u obalnim područjima te su pod direktnim utjecajem plastike. Ako vas sve navedeno muči, vi možete direktno utjecati na to tako da mijenjate svoje potrošačke navike i kupujete manje plastike.

Plastika kao problem današnjice

Vjerojatno ste već upoznati s problemom plastike i utjecaju koji plastika ima na okoliš. Kitovi koji su od posljedica unošenja mikroplastike preminuli, kornjače kojima su se plastične slamke zaglavile u nosnice, dupini koji su se zarobili u plastični otpad i uginuli.. to su samo neki od primjera kako plastika ima negativan učinak na životinjski svijet. Ako vas svi ti prizori muče i ako želite nešto poduzeti i promijeniti svijet oko sebe, možete napraviti nekoliko poteza. Prvi je naći neku od popularnih udruga koje se bave čišćenjem plastike i financijski im pomoći u obliku donacije. Obično te udruge prikažu koliko ste plastike pomogli maknut sa planeta razmjerno donaciji koju ste uplatili, pa imate instantni osjećaj zadovoljstva. Drugi način kako pomoći jest mijenjati svoje potrošačke navike i utjecat na druge da ih mijenjaju. Na taj način će se smanjivati potražnja za plastičnim bocama, kompanije koje ih prodaju će propadati i svijet će biti bolje mjesto.

Tagovi: