motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena

 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%

Oticanje nogu kod starijih osoba – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Oticanje nogu kod starijih osoba - uzrok, simptomi, liječenje

Evo što uzrokuje oticanje nogu kod starijih osoba?

Svatko od nas koji je barem jednom dugo hodao ili planinario je primijetio da su mu otekle noge. Oticanje nogu je mnogima poznata pojava i postoje brojni uzroci toga. Ipak, treba razlikovati klasično oticanje nogu tokom npr. prethodno spomenutog duljeg planinarenja i oticanje nogu kod starijih osoba. U nastavku ćemo analizirati ovo potonje, prvenstveno u pogledu uzroka, simptoma i liječenja. Krećemo tim redoslijedom jer potrebno je najprije znati uzroke oticanja nogu kako bi potom razumjeli simptome i liječenje. Oticanje nogu tako nastaje zbog nakupljanja vode u donjim dijelovima tijela. Do toga će posebno doći tokom dugog sjedenja ili pak pretjeranog hodanja. Oticanje nogu kod starijih osoba posebno je povezano s slabljenjem rada srca. Ipak, najčešći uzroci su lijekovi poput lijekova za dijabetes i depresiju i razne hormonalne terapije, zatim srčane bolesti, otežan rad bubrega, varikozne vene, a uzrok mogu biti također i alergije ili trudnoća. U svakom slučaju preporučuje se posjet liječniku.

Kakve simptome ima oticanje nogu kod starijih osoba?

Kao što smo rekli u prethodnom poglavlju, oticanje nogu kod starijih osoba može biti ozbiljno stanje i svakako je potreban pregled liječnika. Prije svega, moramo razjasniti kako osoba uopće može prepoznati da se radi baš o tom medicinskom stanju a ne nekom drugom? Drugim riječima, kako prepoznati oticanje nogu kod starijih osoba? Poznavanje simptoma je bitno za sve bolesti pa tako i u ovom slučaju. Oticanje nogu prepoznat ćete tako da vaša stopala i gležnjevi imaju veći obujam neko inače, da se čine deblje i punije. Oticanje pri tom može varirati, od malog oticanja do znatnog. Moguće i da detalji poput žila na stopalima i gležnjevima se sada više ne vide. Ako znate kako gležanj izgleda kada ga uganete, slično samo obujmom manje izgleda kada je riječ o oticanju noga. Ukoliko ste prekomjerne tjelesne težine, utoliko su veće šanse da vas muči oticanje nogu jer će noge podnositi veći teret.

Oticanje nogu kod starijih osoba – liječenje i prevencija

Nakon što smo deduktivnom metodom najprije opisali uzroke, a zatim simptome koje ima oticanje nogu kod starijih osoba, vrijedi na kraju spomenuti i vama trenutno možda najvažniji segment a to je liječenje i prevencija. Naravno, najprije vrijedi spomenuti da glavnu riječ na ovu temu ima liječnik stoga prvenstveno trebate slušati njega. S tim na umu, oticanje nogu kod starijih osoba može se spriječiti na sljedeći način: poželjno je podignuti nogu na razinu iznad srca, ili da su barem u ravnini. Na taj način sila gravitacije će spriječiti nakupljanje vode u nogama. Nadalje, jedite više proteina jer oni potiču uklanjanje viška vode. Ako radite posao koji uključuje dugotrajno sjedenje, svako toliko prošećite. Svakako je poželjno da vježbate barem 30 minuta dnevno, i to aerobne vježbe jer one potiču cirkulaciju. Kontrola prehrane isto je poželjna zbog prethodno iznesenog razloga da prekomjerna težina potiče oticanje nog. Konačno, smanjite unos soli jer sol također zadržava vodu.

Tagovi:

motion free

Levicose - zaustavlja razvoj proširenih vena

Pomaže i u najnaprednijim slučajevima proširenih vena

 • Ublažava bol 99 %
 • Smanjuje otekline nogu 98%
 • Smanjuje težinu i nelagodu u nogama 99%
 • Eliminira telangiektazije 98%
 • Uklanja proširene vene 93%
 • Uklanja hiperpigmentaciju 96%