motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi

Osteoporoza simptomi

Sponzorirano

Osteoporoza simptomi

Osteoporoza simptomi i uzrok

Osteoporoza je kronična bolest a to je bolest koštanog tkiva koje se pojavljuje zbog gubitka organskog i mineartlnogh dijela kod kosti te onda kosti postanu krhke i veoma lomljive. Osteoporoza je jedno od najčešćih kroničnih bolesti i pretežito zahvaća žensku populaciju. Oko 80 posto žena ima osteoporozu. Prijelomi koji se događaju zbog osteoporoze mogu veoma narušiti kvalitetu nečijeg života te ujedno povećavaju mortalitet i financijski više opterećuju zdravstveni sustav. Često se događaju prijelomi kralježaka i bedrene kosti femura. Osteoporoza simptomi se mogu početi pojavljivati u starijoj dobi, ali i ranije. Najčešće se pojavljuje osteoporoza kada slabo unosite potrebne minerale i vitamine kao što su kalcij i vitamin D, te kada se slabo krećete ili kada se previše fizički opterećujete. Najčešći oblici osteoporoze su postmenopauzalna i senilna osteoporoza. Postmenopauzalna osteoporoza nastaje zbog manjeg lučenja estrogena kod žena, a estrogeni potiču izgradnju kosti, a sa smanjenjem lučenja estrogena tokom menopauze dolazi do slabljenja kosti. Senilna osteoporoza se pojavljuje u oba dva spola nakon 70. godine života, a događa se kada nema dovoljnog unosa kalcija i vitamina D te manjka fizičke aktivnosti. U nastavku ćemo vam otkriti koji su najčešćih osteoporoza simptomi.

Koji su osteoporoza simptomi?

Osteoporoza simptomi ne pojavljuju se odmah, već ova bolest počinje kao asimptomatska bolest gdje nema nikakvih naznaka dok ne dođe do prvog prijeloma. Najčešće se događaju prijelomi vrata bedrene kosti, kralješka, kuka, distalne palčane kosti i nadlaktične kosti. Kada se dogodi prijelom kosti, osteoporoza simptomi su vam bol koja je kronična te pritom osjećate i nelagodu, te je najjača bol kada se dogodio prijelom te se on pojačava sa svakim pokretom, što može trajati oko 6 do 8 tjedni. Kada vašem organizmu nedostaje kalcija, kralješci vam počnu slabjeti te postepeno dolazi do kifoza, odnosno pogrbljeno držanje. Prijelomi kralježaka je jedno od najčešćih prijeloma kosti kada imate bolest osteoporozu, te se one često događaju zbog pada ili tokom izvođenja neke normalne aktivnosti. Isto tako su i prijelomi bedrene kosti česta pojava te vam mogu uzrokovati jaku bol i slabu pokretljivost. Zbog osteoporoze vam se može smanjiti tjelesna visina, gubite vertebralnu odnosno kralježničnu potporu te vam se sve više izražava torakalna kifoza odnosno pogrbljeno držanje.

Kako se mogu smanjiti osteoporoza simptomi?

Osteoporoza simptomi se mogu smanjiti kao i smanjiti sam rizik od ponovnog prijeloma kosti. Liječenje se provodi kroz primjenu nekih općih mjera kao i prijemnog lijekova. Kod neke opće mjere, uglavnom se mora promijeniti i poboljšati vaša prehrana kroz koju će se osigurati dovoljni unos kalcija i vitamina D, da povećati tjelesnu aktivnost i ujedno prevenirati padove. No, to nije dovoljno kako biste izliječili ovu bolest i smanjili osteoporoza simptomi, stoga će vam biti potrebne i tablete. Najčešće se s liječenjem osteoporoze započinje s bisfosfonatima koji će prevenirati prijelom kralježaka i drugih kosti. Također, ako je kod vas uzrok osteoporoze menopauza onda se koriste nadomjesni lijekovi kao što su estrogenski receptori i kalcitonin koji smanjuju apsorpciju kosti i povećavaju koštanu masu. Od drugih lijekova koji se koriste za liječenje osteoporoze spadaju i monoklonska protutijela i teriparatid. Najbolji lijek za vaš stanje vam može vaš doktor preporučiti uz primjenu posebne prehrane i redovne tjelesne aktivnosti.

Tagovi:

motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi