Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Osteokondroza kralježnice – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Osteokondroza kralježnice - uzrok, simptomi i liječenje

Znate li što je osteokondroza kralježnice i što ju uzrokuje?

Kralježnica je stup našeg koštanog sustava i njezino zdravlje je ključno ne samo zbog pravilnog držanja tijela već zbog izvršavanja svakodnevnih važnih funkcija. Upravo zato veoma je bitno da vježbama, pravilnim držanjem i zdravim načinom života održavamo kralježnicu u što boljem stanju. U suprotnom, može nastupiti osteokondroza kralježnice. Znate li o čemu se radi? Osteokondroza kralježnice je skupni pojam za cijeli niz degenerativnih promjena kralježnice. Točnije, ova bolest u svom sadržajnom smislu obuhvaća tri osnovne bolesti: bolesti zglobova (konkretno kuka, lakta, stopala) bolest intervertebralnih zglobova kralježnica i norikatularna bolest koja može zahvatiti praktički bilo koji zglob u tijelu. Do ove bolesti može doći zbog istrošenosti zglobova, a također i zbog prevelikog ili pogrešno usmjerenog opterećenja zglobova. Postoji čitav niz uzroka ove bolesti: od učestalog podizanja teškog tereta, do sjedećeg načina života, do pogrbljenog držanja, stresa, prekomjerne težine raznih hormonalnih disbalansa. Uz sve navedeno, intervertebralni diskovi se jednostavno troše starenjem pa i to može biti uzrok ove bolesti.

Koje simptome ima osteokondroza kralježnice?

Osteokondroza kralježnice je veoma neugodna bolest koju nikako ne želite imati. Ipak, ako vas je strah da ste upravo vi žrtva ove bolesti, dobro je provjeriti pojavljuju li vam se neki od navedenih simptoma kako bi mogli prepoznati radili se o ovoj bolesti ili ne. Stoga, ako osjećate bol u leđima koja postepeno postaje sve jača, a posebice se pojača prilikom kašljanja ili kihanja, moguće je da vam kralježnica nije najboljeg zdravlja. Nadalje, simptomi poput utrnulosti kralježnice i znatno smanjenog opsega kretanja kao i učestali umor su sve znakovi i simptomi koje ima osteokondroza kralježnice. Vrat kralježnice također može biti osjetljiv i pogođen ovom bolesti. Tako u predjelu vratne kralježnice možete osjetiti intenzivne glavobolje, vrtoglavice, ograničenu pokretljivost vrata, visok tlak, bol u vratu koja se širi prema ramenima, utrnulost jezika pa čak i nesvjestice. U svakom slučaju, ako ste se susreli s bilo kojim od navedenih simptoma, savjetujemo vam da posjetite svog liječnika.

Osteokondroza kralježnice – dijagnostika i liječenje

Ukoliko ste prepoznali neke od spomenutih simptoma iz prethodnog poglavlja i potražili liječničku pomoć, u tom slučaju će započeti proces dijagnostike i po potrebi liječenja. Kako taj postupak izgleda? Opisat ćemo u nastavku. Osteokondroza kralježnice se otkriva tako da se provedu određena ispitivanja poput rengenske snimke kralježnice kojom se otkriva točna pozicija i visina diskova i promjene u strukturi samih kralježnjaka. Isto tako, rengenske snimke pokazuju postoji li ili ne rast kostiju na kralježnici. Ako je potrebno, može se također provesti snimanje magnetskom rezonancom, te razna druga laboratorijska istraživanja poput krvnih testova, razine kalcija i krvnih zrnaca itd. U slučaju da se dijagnostikom otkrilo da je osteokondroza kralježnice bolest koja vas je zadesila, pristupit će se liječenju. Liječenje se provodi uzimanjem određenih lijekova, kao i provođenjem fizioterapije te gimnastike, masaža i korištenja pomagala poput steznika. Ako je zdravstveno stanje jako narušeno, moguća je i kirurška intervencija. U svakom slučaju, kroz postupak će vas voditi vaš liječnik, stoga se svakako obratite njemu.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova