Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Osteokondroza – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Osteokondroza - uzrok, simptomi i liječenje

Je li osteokondroza simptom, sindrom ili bolest

Cijela jedna grupa degenerativnih promjena koja se odnosi na organe vezane na kralježnicu naziva se jednim imenom, pa je opravdano pitati je li osteokondroza simptom, sindrom ili bolest jer je sam pojam pacijentu nejasan. Dodatnu zabunu unose slučajevi koji se pojave i spontano zacijele, a neki slučajevi se mogu jako zakomplicirati. U jednom uopćenom smislu to je degenerativna bolest kostiju, ali se ona dijeli na više vrsta, ovisno gdje se pojavila i gdje stvara najviše problema.

Osteokondroza podrazumijeva tri osnovne bolesti i to bolest zglobova (kuk, lakat, nožni prst, stopalo), physealna bolest (intervertebralni zglobovi kralježnica) i noratikularna bolest koja može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu. Prvi simptom je najčešće bol u zahvaćenom području koje može biti otečeno, zakočeno, ponekada pacijent osjeća bol u zglobovima, poneka bol u leđima, a ponekada bol u svim kostima. U starijoj dobi to može biti zbog istrošenosti, a u mlađoj dobi zbog prevelikog i krivo usmjerenog opterećenja.

Osteokondroza njezino liječenje i prognoza

Dijagnozu degenerativnih promjena katkada pokaže i obična rendgenska snimka, u složenijim slučajevima je potrebno napraviti magnetnu rezonancu. Pacijentu je potrebno objasniti kakva je bolest osteokondroza njezino liječenje i prognoza, inače će pacijent samo jadikovati zbog osjećaja da ga liječnik ne razumije ili ne shvaća ozbiljno njegove tegobe. Bolest jako ograničava pacijentovo funkcioniranje u svakodnevnom životu. Ako se bolest javi u dječjoj dobi (mladenačka kifoza), može usporavati i ometati djetetov normalan rast i razvoj.

Pošto osteokondroza prije svega znači život sa jakim bolovima, pacijent stalno treba analgetike, fizikalne i neke druge terapije, a često i ortopedska pomagala. Pravovremeno postavljena dijagnoza daje više šanse za liječenje pacijentu, što se kasnije postavi dijagnoza, teže ju je liječiti. Prognoza ove kronične degenerativne bolesti ovisi o mjestu koje je zahvaćeno, o eventualnim operacijama i postoperativnom oporavku. Zdrava prehrana i izbjegavanje svih radnji koje opterećuju zahvaćeni dio te vitamin D pomažu u oporavku i prilagodbi na život s ograničenjima.

Osteokondroza se može tretirati i na prirodni način

Bolest kostiju pacijentu promijeni cijeli život, pa je jako važno da ima podršku i razumijevanje svoje obitelji. Važno je znati osteokondroza se može tretirati i na prirodne načine, mnoge fizikalne vježbe pacijent može izvoditi i sam u svom domu. Važnost zdrave prehrane i drugih zdravih navika je na prvom mjestu. Prirodni analgetici su ulje majčine dušice i ulje klinčića, a kod izuzetno jakih bolova se koristi i ulje kanabisa, ipak prognoza ovisi o vrsti koštanih problema.

Bolest je ozbiljna, sam naziv osteokondroza bukvalno znači “koštana smrt”, zbog degenerativnih promjena na kostima, prekida se dotok krvi u pojedine dijelove tijela. Bolest može zahvatiti jedan dio ili više područja u tijelu. Nevolja je u tome što neki pacijenti osjete prve simptome tek kada bolest uznapreduje, a tada je liječenje teže, a komplikacije češće. Pravi uzrok ove bolesti nije poznati ili ih može biti više, može i neka stara povreda biti uzrok, loša prehrana i nezdrav život.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova