Od 100 do 2 posto u jednoj sekundi. Evo što se treba poklopiti da Hrvatska prođe dalje na Euru

Od 100 do 2 posto u jednoj sekundi. Evo što se treba poklopiti da Hrvatska prođe dalje na Euru

Hrvatska nogometna reprezentacija nije uspjela osigurati prolaz u osminu finala Europskog prvenstva nakon dramatičnog remija protiv Italije u zadnjem kolu grupne faze. Unatoč tome što su do osme minute sudačke nadoknade vodili 1:0, primili su gol za konačnih 1:1, čime su skupinu završili s tek dva boda. Prije toga, Hrvatska je pretrpjela poraz od Španjolske 0:3 i remizirala s Albanijom 2:2.

Iako nisu uspjeli osigurati drugo mjesto u skupini koje bi im jamčilo automatski prolaz u nokaut-fazu, hrvatski nogometaši još uvijek imaju teoretske šanse za nastavak natjecanja kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se ispune specifični uvjeti u preostalim grupama.

U grupi C, Engleska mora pobijediti Sloveniju s tri ili više golova razlike, dok Danska mora savladati Srbiju. U tom scenariju, Slovenija bi završila treća s dva boda i lošijom gol-razlikom od Hrvatske, a Srbija bi ostala na jednom bodu.

Uz to, u grupi F, Portugal mora pobijediti Gruziju, a Turska Češku. U tom slučaju, Gruzija i Češka bi završile s po jednim bodom, što bi Hrvatsku smjestilo ispred njih.

Analitičari i statističari s platforme Football Meets Data izračunali su kako je šokantni rasplet utakmice protiv Italije bio izuzetno nepovoljan za Hrvatsku. Do posljednjeg napada Italije, Hrvatska je imala sigurnih 4 boda i 100-postotnu šansu za prolaz kao drugoplasirana ekipa. Međutim, nakon što su primili gol u sudačkoj nadoknadi, njihove šanse za prolaz pale su na svega 2 posto. Drugim riječima, Hrvatska je gotovo sigurno ispala s Europskog prvenstva već u grupnoj fazi.

Unatoč ovim teškim uvjetima, nada još uvijek postoji, ali ovisi o ishodima nekoliko ključnih utakmica u preostalim grupama. Hoće li se sreća osmjehnuti Hrvatskoj i omogućiti im prolaz, ostaje za vidjeti.


Tagovi: