motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara

Normalni otkucaji srca

Sponzorirano

Normalni otkucaji srca

Normalni otkucaji srca i kako izmjeriti otkucaje srca?

Naši otkucaji srca su najpouzdaniji znak da li se iscrpljujemo previše ili ne. Kako bi znali da li naš organizam pravilno funkcionira, potrebno je usporediti naše brojeve otkucaja kada mirujemo i kada smo pod tjelesnom aktivnošću. Na temelju našeg srčanog ritma možemo odrediti kakav intenzitet treninga nam odgovara, i saznati da li je sve u redu. Na sami rad našeg srca utječe prehrana koju jedemo, aktivnost, stres i kvalitetan odmor. Ukoliko nemate najbolje životne navike, bilo bi dobro da izmjerite otkucaje svog srca i da saznate koji je srčani ritam optimalan, koji je prenizak a koji previsok.

Kako izmjeriti otkucaje srca? Normalni otkucaji srca se moraju mjeriti u nekoliko različitih situacija kako bi dobili pravilne rezultate. Prvo mjerenje se odvija u stanju mirovanja. Potrebno je pronaći puls na svome vratu, prsima ili ručnom zglobu. Opipavanje je najbolje raditi uz pomoć kažiprsta i srednjeg prsta. Nakon što ste pronašli arteriju, potrebno je nježno namjestiti prste na nju i brojati otkucaje. Brojanje neka potraje cijelu minutu. Izbrojano je potrebno zapamtiti i usporediti u tablici otkucaja. Postupak se ponavlja nakon tjelesne aktivnosti. Normalni otkucaji srca se broje po par puta dnevno.

Normalni otkucaji srca i optimalan broj otkucaja srca

Brojka srčanog ritma će ovisiti od osobe do osobe, točnije o kondiciji, zdravlju i dobi. Ukoliko osoba uzima određene tablete za spuštanje tlaka, dijabetes ili druge bolesti, tada za nju ne vrijede optimalne granice normalnog srčanog ritma. Optimalan broj otkucaja u minuti dok osoba miruje bi trebala iznositi između 60 i 100 otkucaja u minuti. Bez obzira na navedeno, broj otkucaja srca se mijenja kako osoba stari, što znači da se pravilni otkucaji mjere i stavljaju u tablicu dobi. Da li je normalno da osjećate srce kako kuca? Većina nas osjeti kucanje srca dok ležimo na lijevoj strani i to je sasvim normalno.

Važno je za naglasiti kako navedeno nije pokazivatelj bolesti srca, već prirodno jače kontrakcije. Normalni otkucaji srca će nam pokazati kako je sve u redu s našim zdravljem. U slučaju da primijetite kako vam srce nepravilno kuca, postoji mogućnost da je prisutna aritmija ili nepravilno kucanje srca. Aritmija je stanje koje je opasno po život, a uz nepravilna kucanja javlja se crvenilo pred očima, nestabilnost pri sjedenju, dugotrajan gubitak svijesti. Nepravilni otkucaji su svakako za razlog za posjet liječnika. Normalni otkucaji srca se mogu izmjeriti i kod liječnika.

Normalni otkucaji srca i savjeti za postizanje pravilnog srčanog ritma

Niski i visoki otkucaji srca su često indikator za određene probleme. Ukoliko primijetite da su otkucaji niži ili viši od postavljene granice, tada je poželjno da razgovarate sa svojim liječnikom. Normalni otkucaji srca su povezani sa zdravljem našim arterija i vena. Loše životne navike mogu utjecati na njihovo zdravlje i tako dobivamo probleme s radom srca. Kako bi se normalni otkucaji srca zadržali u našem tijelu, potrebno je primjenjivati sljedeće:

Kontrolirajte svoju tjelesnu težinu i opseg struka kroz što kvalitetniju prehranu i hidrataciju organizma, prestanite pušiti i redovito se krečite, bavite se određenom fizičkom aktivnošću barem tri puta tjedno, pri problemima s radom srca zatražite pretragu krvi, svakodnevno si mjerite tlak i otkucaje srca kako bi ustanovili da li je u optimalnim vrijednostima. Problemi sa srcem i krvožilnim sustavom je glavni uzročnik smrtnosti u cijelome svijetu. Imajte na umu kako ubrzani ili usporeni rad srca može biti pokazivatelj određenog stanja koje je potrebno liječiti.

Tagovi:

motion free

Welltone - pobjeđuje hipertenziju i sve simptome

Započnite liječenje što je prije moguće

  • normalizira tlak prirodnim putem
  • obnavlja elastičnost krvnih žila
  • snižava razinu kolesterola u krvi
  • štiti od srčanih i moždanih udara