Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Nekontrolirano mokrenje – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Nekontrolirano mokrenje - uzrok, simptomi, liječenje

Nekontrolirano mokrenje uzroci

Mokraćni mjehur je organ u tijelu koji sakuplja mokraću do trenutka kad se napuni te osjetimo potrebu za pražnjenjem mokraćnog mjehura. U situacijama kada nekontrolirano mokrenje započne bez naše volje došlo je do poremećaja koji se u medicini naziva urinarna inkontinencija. Situacija kada ne možemo svjesno kontrolirati mokrenje može ozbiljno poremetiti vaše dnevne obaveze i dovesti vas u psihička stanja kada ćete izbjegavati i ljude i svoje obaveze jer ne možete kontrolirati mokrenje.

Nekontrolirano mokrenje može biti privremena ali i trajna situacija ovisno o uzrocima zbog kojih je nastalo. Privremena inkontinencija može imati uzroke u infekcijama mokraćnog sustava, neuropsihijatrijskim poremećajima poput depresija, delirija, psihoza. Također privremena inkontinencija može biti uzrokovana i alkoholom i kofeinom, ali i nekim lijekovima, možda je došlo do nekog oblika iritacije mjehura pod utjecajem nekih napitaka.

Trajna inkontinencija se može pojaviti tokom trudnoće i poroda uslijed širenja maternice, te tokom porođaja ukoliko se oštete živci mjehura. Starenje je prirodna pojava pa tako starenjem dolazi do opuštanja mišića koji okružuju mokraćni mjehur, kod upale prostate kod muškaraca također može djelovati na inkontinenciju, te kod pojave raka, ali i operacije prostate ili zračenja. Ozljeda kralježnice može biti još jedan uzrok inkontinencije, kao i tumori ili rak mokraćnog mjehura koji će poremetiti njegovu funkciju.

Nekontrolirano mokrenje simptomi

Nekontrolirano mokrenje može započeti sa učestalim mokrenjem ili potrebom za mokrenjem dok prilikom mokrenja urin samo kapa umjesto da izlazi u mlazu, a vi imate osjećaj da vam je mjehur pun. Osjećaj pritiska i boli u području mokraćnog mjehura najčešći su simptomi kojima započinje ovaj poremećaj.

Situacija kada ne možete zaustaviti mokraću da curi ili kapa iz vašeg mjehura i mokraćovoda je nekontrolirano mokrenje, odnosno inkontinencija. Ukoliko se nemogućnost zadržavanja mokrenja poklopi sa infekcijom mokraćovoda ili mokraćnog mjehura pogoršanje sa bolovima je moguće unutar par sati od pojave prvih simptoma. Moguće je da će vam se pojaviti i krv u mokraći uslijed infekcije koja brzo napreduje. U tom slučaju se trebate hitno javiti liječniku koji će vam postaviti dijagnozu i propisati lijekove.

Ukoliko ne možete tokom noći mirno spavati već se budite zbog pritiska mokraćnog mjehura i ne stignete od kreveta do toaleta na vrijeme već mokrenje krene na putu do toaleta imate poremećaj koji trebate liječiti.

Nekontrolirano mokrenje i kako ga liječiti

Nekontrolirano mokrenje će se liječiti ovisno o tome koji je uzrok zbog čega je došlo do ovog poremećaja, jer uobičajeno je ovaj poremećaj simptom neke druge bolesti. Moguće je da će biti potrebno kombinirati liječenje, no to ovisi o postavljanju dijagnoze kojom će se točno ustvrditi o čemu se radi i odrediti liječenje.

Liječnik prvo može odrediti manje invazivne metode poput vježbanja mjehura u obliku kontroliranja unosa tekućine, te promjene navika kada se mokri. Također je moguće odrediti vježbe kojima će se jačati mišići oko mokraćnog mjehura, no uglavnom će propisati lijekove koji će djelovati kao antikolinergici, te antimuskarinici, ili čak kortikosteroidi koji će nadomjestiti hormon estrogen.

Za nekontrolirano mokrenje je moguće je liječiti i električnim simulacijama kao dio fizikalne terapije, pomoću elektroda koje će simulirati mišiće da ojačaju. Od medicinskih pomagala koja se koriste u liječenju ovog poremećaja mogu se koristiti tamponi koji se stavljaju u uretru, te vaginalni pesar koji se umetanjem u vaginu pritišće mokraćovod da ne dolazi do curenja mokraće. Te na kraju moguće je i liječenje kirurškom operacijom ukoliko se drugačije ne može riješiti ovaj poremećaj.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega