Psihoza – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Psihoza - simptomi i liječenje

Psihoza – uzroci

Psihoza spada u kategoriju teških psihičkih poremećaja koji kod zahvaćenih pacijenata uzrokuje ozbiljno oštećenje i socijalne i emocionalne funkcije. Ovaj psihički poremećaj stvara probleme po pitanju njihove ličnosti koja se postepeno izgubi i ošteti te ujedno pacijent izgubi sposobnost prosuđivanja stvarnosti. Često pacijenti mogu doživjeti halucinacije i deluzije te se gube i odvajaju se od vanjske okoline i više ne funkcioniraju normalno. Psihoza može biti uzrokovani od niza vanjskih kao i unutarnjih čimbenika. Vanjski čimbenici koji mogu prouzrokovati psihozu kod osobe su stres, trauma, teška i zarazna bolest te ovisnost o drogama i alkoholu.

Dok kod unutarnjih čimbenika koji mogu biti uzročnik tu se ubrajaju poremećaj živčanog sustava zbog primjerice kroničnog alkoholizma, te ujedno i poremećaj biokemijskih proces u mozgu, tjeskobnih razdoblja ili emocionalnih problema u djetinjstvu također, mogu prouzrokovati psihozu, te ujedno ako je roditelj imao psihozu ili neki drugi psihički poremećaj u tom spektru može i dijete to naslijediti i razviti poremećaj. Ujedno određene bolesti mogu uzrokovati psihozu, Parkinsonova bolest, Huntingtonova bolest, epilepsija, lezija mozga, HIV i Alzheimerova demencija.

Psihoza – simptomi

Psihoza se dijeli u dvije vrste, a to su organske i funkcionalne psihoze. Organske psihoze mogu nastati kao rezultat nekog drugog poremećaja ili neke druge vrste organskog oboljenja, što znači da ova vrsta može biti izazvana malarijom, trbušnim tifusom, sifilisom, te drugim bolestima i različitim ovisnostima. One uglavnom mogu nestati ukoliko se izliječi i nestanu bolesti i otklone se ovisnosti. Funkcionalne psihoze imaju urođenu podlogu odnosno one imaju nasljedne faktore pri nastanku, te kod njih je bitna socijalizacija te prilagodba na okolinu.

Kako se bi se dijagnosticirala akutna psihoza, koja treba trajati minimalno mjesec dana no manje od šest mjeseci, te se u prva dvije tjedna javljaju simptomi poput akutnog stresa koji je nastao zbog dubokih emocionalnih problema ili neke traume ili velikog događaja. Glavni simptomi psihoze su otuđenje od realnosti, poremećaj pažnje, ponašanja, percepcije te mišljenja. Ujedno javljaju gubitak apetita, neujednačen ritam spavanja, iracionalne izjave, povlačenje iz društva, zatvaranje u sebe, neurednost, loša higijena te opsjednutost određenim mislima ili radnjama. Od ozbiljnih simptoma se javljaju deluzije, halucinacije, poremećaj raspoloženja, emocionalna nestabilnost, tjeskoba i neorganiziran govor ili ponašanje.

Psihoza – liječenje

Psihoza se liječi na način da se svakom pojedincu prepisa adekvatna terapija. Uglavnom se za ovaj psihički poremećaj kombinira više vrste načina liječenja i tretiranja, od uzimanja lijekova i odlaska na terapijske grupe. Od lijekova se uglavnom uzimanju antipsihotici koje iako nisu neugodne i znaju izazvati određene nuspojave, one su dobre jer postepeno uklanjanju temeljne psihotične simptome. Na terapijskim grupama pacijenti pričaju o svojim problemima i poteškoćama, te ujedno će osoba se moći vratiti natrag u stvarni svijet i može poboljšati svoju socijalizaciju i vratiti natrag svoje socijalne sposobnosti i komunikaciju s drugim ljudima.

Kod nekih osoba možete prepoznati prve rezultate liječenje već za nekoliko dana, dok kod nekih osoba treba duži period vremena dok nekih pacijenata. Ukoliko osoba ima akutni oblik psihoze moći će prije se oporaviti i uglavnom je prolaznog karaktera i samo reakcija na neki stres ili događaj. Ukoliko je psihoza organskog ili unutarnjeg uzročnika, trebati će dulji period liječenja. Bitno je da se svakom pacijentu primijeni adekvatna terapija i da ima podršku obitelji i prijatelja i moći ćete dosegnuti svoj cilj i potpuni oporavak.

Tagovi: