Što je epilepsija i kako se liječi

Ljepota i zdravlje

Što je epilepsija i kako se liječi

Što je epilepsija i vrste

Epilepsija je poremećaj funkcija kore mozga i središnjeg živčanog sustava koji se pojavljuje iznenada u obliku električkih impulsa koji se manifestiraju kao epileptički napadi. Epileptički napadi se pokazuju kao grčenje mišića, smetnje kod vida, sluha i njuha, te može doći do i poremećaja svijesti. Epilepsija se javlja u dva oblika; kao generalizirani napad u koje dolazi do potpunog gubitka svijesti i parcijalni bez gubitka svijesti ili uz parcijalni gubitak svijesti.

Generalizirani napad s obzirom da dolazi sa gubitkom svijesti, uslijed grčenja osoba može poplaviti, pomokriti se, ugristi za jezik. Epileptični napadi se mogu manifestirati već u dječjoj dobi kao manji napadi u obliku odsutnosti, da se dijete zagleda u neku točku i postane odsutno. Ukoliko se to kod djece često manifestira potrebno je obratiti se pedijatru.

Druga vrsta su parcijalni napadi epilepsije kod koje se mišići grče u samo određenoj skupini, to je takozvan Motorička Jacksonova ataka. No, može se dogoditi i da ti parcijalni napadi budu kompleksni i zahvaćaju više ekstremiteta.

Epilepsija uzroci i simptomi

Kod epilepsije kada se ne može utvrditi jasan uzrok osim neke genetske predispozicije mogu postojati primarni uzroci, idiopatski, funkcionalni i nasljedni uzroci. Postoje i sekundarni uzroci kod epilepsija koji su lezijski, organski te kao posljedica bolesti mozga. Određena zdravstvena stanja mogu potaknuti napade epilepsija kao što su meningitis, urođene mane i perinatalna oštećenja mozga, konfuzije, metabolički poremećaji, komplikacije kod dijabetesa. Također zatajenje bubrega, neki nedostaci u prehrani, pretjerana konzumacija droga i alkohola, te pojave tumora i moždanog udara.

Kao jedan od prvih simptoma javlja se aura kao osjećaj promjene osjeta ili emocija, promjene ponašanja ili razmišljanja i poimanja okoline. Glavni je simptom pojava napadaja ili konvulzija, no da bi se priznala bolest potrebno je ponavljanje napadaja, jer samo jedan napadaj nije znak ove bolesti.

Uz sve navedeno također se mogu pojaviti čudni zvučni signali, mučnine uz povraćanje, trnci u rukama, pogrešne percepcije, neobični pokreti tijela, osjećaj da negdje propadate ili osjećate iznenadno lupanje srca. Ovisno o simptomima tko se i bolest razvija i naziva, pa su poznata dva glavna oblika: petit i grand mal.

Epilepsija liječenje

Liječenje epilepsija će uslijediti nakon dijagnoze, a da bi se dijagnosticirala ova bolest potrebno je da se pojave ili barem dva napada koja nisu ničim izazvana u razmaku više od 24 sata, ili jedan napad koji je bio dovoljno jak da bi se mogao ponoviti ponovno. Ukoliko osoba nije imala napad epilepsija barem 10 godina i da pri tome nije liječena lijekovima barem 5 godina smatrat će se izliječenom.

Ova bolest se liječi lijekovima koji se nazivaju antiepileptici, specifični lijekovi koji djeluju na živčani sustav ljudskog mozga. Specijalist neurolog će nakon provedenih pretraga propisati odgovarajući lijek za stanje u kojem se osoba nalazi. Uobičajeno je da se propisuje samo jedna vrsta lijeka, ukoliko će ta vrsta djelovati neće se dodavati druge vrste lijekova.

Specijalist će biti oprezan prilikom odabira lijekova jer ti lijekovi imaju određene nuspojave pa ukoliko osoba ima i drugih bolesti treba paziti na opće zdravstveno stanje osobe koja boluje od epilepsije kako se druge bolesti uslijed ovih lijekova ne bi pogoršale. Ukoliko terapija lijekovima ne pokazuje rezultate kirurško liječenje nije isključeno, a moguće je i ugrađivanje stimulatora koji će utjecati na živčani sustav.

Svakako o svom stanju uputite obitelj kako biste mogli znati sve detalje svojih napada jer se može desiti nesvijest, stog će vam obitelj i prijatelji pomoći da zabilježite sve manifestacije napada kako bi mogli prenijeti te detalje specijalistu i bolje ga uputiti u svoje stanje.

Tagovi: