Meningitis – uzrok, simptomi, posljedice, liječenje

Ljepota i zdravlje

Meningitis - uzrok, simptomi, posljedice, liječenje

Što je Meningitis?

Meningitis možemo opisati kao upalu ovojnice ili meninge kao i kralježnične moždine. Dva najčešća uzroka meningitisa su bakterijske te virusne infekcije. Danas znamo da postoji više vrsta meningitisa, no najčešći su svakako akutni virusni, bakterijski, subakutni kao i kronični. Najteži oblik meningitisa je akutni bakterijski koji je poželjno odmah liječiti kako ne bi došlo do trajnih oštećenja. Bakterije koje uzrokuju meningitis su najčešće meningokok ili streptokok.

Navedena bolest se pojavljuje u 70% slučajeva kod djece koja su mlađa od 5 godina. Virusni i bakterijski oblik bolesti se može prenijeti putem kašlja, kihanja, ili s bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Naveli smo kako je navedena bolest zapravo upala moždanih i kralježničnih ovojnica, do upale može doći radi niza faktora poput: Bakterija, virusa, gljivica, neinfektivni uzročnici kao razne alergije na lijekove.

Povećani rizik od dobitka infekcije imaju djeca koja su mlađa od 5 godina i provode mnogo vremena u malim i zatvorenim prostorima, osobe koje žive u zatvorenim zajednicama kao studentski domovi, osobe koje imaju oslabljeni imunološki sustav. Kako se navedena bolest prenosi? Prenaša se slinom, kihanjem ili kašljanjem i to osobito virusni oblik. Bakterijski oblik nastaje kao posljedica neke prvobitne infekcije ili ozljede, osobito ozljede glave. Postoji također i krpeljni oblik koji se prenosi putem krpelja, navedeni oblik kombinira upalu mozga i njegovih ovojnica.

Meningitis simptomi

Kada se meningitis pojavi on često ima početne simptome kao gripa ili prehlada. Prvo se pojavljuje povišena tjelesna temperatura koju prati glavobolja i osjećaj zbunjenosti. Ponekad se rani simptomi niti ne primijete. Simptomi meningitisa kod male djece su nešto manje predvidljivi nego kod odraslih. Glavni simptomi kod djece uključuju: Letargiju, pojavu vrućice, osjećaj razdražljivosti, smanjen apetit, česta pospanost, povraćanje i grčeve po cijelome tijelu.

Kod odraslih meningitis se pojavljuje u sljedećim simptomima: Dolazi do upale dišnih puteva, glavobolje, stanje svijesti se mijenja, vrućica, pojavljuje se ukočenost u vratu, dolazi do pretjerane osjetljivosti na svjetlo, česta pospanost, letargija, osjećaj mučnine, smanjen apetit. Kod bakterijskog oblika simptomi se često razvijaju zaista nago, što znači da je važno zatražiti hitnu medicinsku pomoć ukoliko:

Imate povišenu temperaturu, imate jaku glavobolju, osjećate zbunjenost, povraćate i osjećate ukočenost u vratu. Bakterijski oblik navedene bolesti je opasan i smrtonosan ako se ne krene odmah liječiti s propisanim antibioticima. Ako se liječenje odgađa onda dolazi do rizika da nastanu moguće komplikacije kao oštećenje mozga.

Meningitis liječenje i prevencija

Meningitis se dijagnosticira uzimanjem anamneze, detaljnim neurološkim kao i fizikalnim pregledom, laboratorijskim parametrima i naravno lumbalnom punkcijom. Navedena bolest se liječi u bolnici, lijekovi se preporučuju ovisno o tome o kakvom uzročniku je riječ. Za bakterijski meningitis se koriste antibiotici koji nisu uspješni u liječenju virusnog oblika. Po potrebi prepisuju se i drugi lijekovi ako postoje i sekundarni simptomi kao: Edem ili oteklina mozga, šok, napadaj epilepsije.

Virusni oblik se liječi simptomatski uz određeni odmor i unosa tekućine. Gljivični oblik se liječi antifungalnim lijekovima, u nekim slučajevima se prepisuju i kortikosteroidi kako ne bi došlo do oticanja mozga. Posljedice meningitisa nažalost mogu biti opasne ako se radi o bakterijskom obliku bolesti. Kod prisustva meningitisa bitno je reagirati na vrijeme i tražiti liječničku pomoć kako ne bi došlo do:

Oštećenja mozga, pojave jačih glavobolja, gubitka sluha i vida, slabosti udova i padavice. Nažalost navedena bolest i ukoliko se primijeti na vrijeme je možda već oštetila neki dio mozga. Nakon liječenja slijedi određeno vrijeme odmora prije povrataka svakodnevnom životu. Kako bi spriječili pojavu navedene bolesti važno je pridržavati se osnovnih higijenskih navika vezanih za zdravlje i liječiti infekcije na vrijeme.

Tagovi: