Alergije na lijekove – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Alergije na lijekove - uzrok, simptomi, liječenje

Alergije na lijekove, uzroci

Alergije na lijekove nikako nije isto kao i nuspojava određenog lijeka. Alergija na lijek se može opisati kao abnormalna reakcija našeg imunološkog sustava na lijek. Važno je naglasiti da svaki lijek, bez obzira da li je on na recept ili ne, može izazvati alergiju. Alergije na lijekove najčešće nastaju kada se kombinira više vrsta lijekova, u primjeru – kada Vam određena terapija nosi više lijekova. Koji su glavni uzroci nastanka? Alergija nastaje kada naš imunološki sustav pogrešno identificira određeni lijek, točnije, tijelo misli kako je određeni lijek štetna tvar poput virusa ili bakterija.

Nakon što naši imunološki sustav detektira lijek kao štetnu tvar u organizmu, ono razvija antitijela koja su specifična za određeni lijek. Navedena pojava se može pojaviti ako prvi puta uzmete određeni lijek. Naravno, neke alergijske reakcije mogu biti i posljedica nekog drugog procesa. Stručnjaci vjeruju da se pojedini lijekovi vežu direktno za određenu vrstu bijelih krvnih stanica našeg imunološkog sustava koje nazivamo T stanice. Navedeni događaj pokreće oslobađanje kemikalija koje izazivaju alergijsku reakciju kada se prvi puta konzumira određeni lijek.

Alergije na lijekove, simptomi

Kako zapravo prepoznati alergiju na lijekove? Najčešći simptomi su na koži. Ubrzo nakon same primjene lijeka javlja se urtikarija ili angioedem. Nakon terapije navedeni simptomi se često povuku. Često se pojavljuju i osipi – sitniji morbiliformni osip koji nalikuje ospicama, makulopapularni osip koji je često krupniji i manifestira se u obliku mrlja iznad kože. Sami osip je obično simetričan, i može se pojaviti bilo gdje na tijelu osim na tabanima ili petama. Kod nekih bolesnika alergije na lijekove se mogu pojaviti u doticaju s suncem, tada je riječ o učinku koji se zove fotoalergija.

Osim na koži, alergije na lijekove se mogu manifestirati u drugim simptomima koji mogu zahvatiti organe. Alergije mogu zahvatiti dišne organe, probavni i mokraćni sustav, živčani sustav, krvotok. Najopasnije reakcije mogu dovesti do anafilaktičkog šoka, što može biti opasno po život. U slučaju da nakon uzimanja određenog lijeka primijetite sljedeće simptome, tada je potrebno da se hitno obratite liječniku: Simptomi rinitisa i astme, kašalj, simptomi upale želuca, simptomi upale bubrega, epileptički grčevi. Bilo bi poželjno da znate koji lijek ste uzeli prilikom posjeta liječniku.

Alergije na lijekove, liječenje

Kako se dokazuju alergije na lijekove? Tijekom samog dijagnostičkog postupka potrebno je ispitati pacijenta o lijekovima koje uzima. Poželjno da pacijent navede ime lijeka, kao i vrijeme kada ga je uzeo i kada su se pojavili prvi simptomi. Ponekad su potrebni i detaljni anamnestički podaci za točniju dijagnozu. Isto tako, ponekad se mogu prakticirati i kožni testovi, no oni i dalje daju slabije rezultate i mogu biti opasni. Alergije na lijekove se mogu provjeriti i preko challenge testova koji se najčešće provode u specijaliziranim ustanovama pod burnim okom liječnika.

Kako se liječi navedeno stanje? Terapija i liječenje će ovisiti o vrsti alergije i samome lijeku. Svaki pacijent bi nakon alergijske reakcije trebao biti hospitaliziran barem do 24 sata, i potrebno je iz terapije udaljiti lijek koji je izazvao reakciju. U slučaju da je navedeni lijek bio dio terapije za određenu bolest, tada liječnik prepisuje drugi lijek. Ukoliko ste alergični na određeni lijek, najbolja prevencija je njegovo izbjegavanje. Kako bi izbjegli budući doticaj s lijekom potrebno je naglašavati alergiju ili donijeti medicinski dokaz, kao i nositi rukavicu s medicinskim upozorenjem koja govori o Vašoj alergiji.

Tagovi: