Krv u mokraći kod muškaraca, žena i djece – uzrok i liječenje

Prostamid - prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate
  • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
  • ubija bakterije
  • pruža održive i dugotrajne rezultate
  • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti
Krv u mokraći kod muškaraca, žena i djece - uzrok i liječenje

Krv u mokraći kao prolazna pojava ili ozbiljan simptom

Urin zdravih osoba je blijedo žute boje, a sva druga, naročito ona tamnija obojenja urina mogu ukazivati na neke poremećaje, infekcije ili ozbiljne bolesti. Na svu sreću većina pojava tamnog urina je prolazna i benigna pojava koja može biti vezana čak i uz konzumaciju nekih namirnica u većim količinama (ako pretjerate s konzumacijom cikle, može se pojaviti posve crven urin). Krv u mokraći kao prolazna pojava ili ozbiljan simptom, ovisi i o tome koliko vremena traje ta promijenjena boja mokraće, te ima li uz promjenu boje urina i nekih nekih drugih smetnji.

Ovakvi problemi su češći kod žena koje i inače zbog anatomskih razloga imaju češće infekcije mjehura i urinarnog trakta. Krv u mokraći se češće pojavljuje kod osoba starije dobi, naročito kod osoba koje uzimaju puno lijekova, a i neki antibiotici mogu biti uzrok ove pojave. Pretraga urina je prvi korak da se utvrdi pravi uzrok i stupanj problema.

Krv u mokraći uzrokuje bolest bubrega, prostate, tumor

Ako laboratorijski nalaz pokaže povećan broj eritrocita u urinu, vrijeme je za detaljniju opservaciju bolesnika, jer tek kada se utvrdi mjesto (organ) i uzrok dospijevanja krvi u urin, može se postaviti točna dijagnoza i započeti ispravno liječenje. Krv u mokraći, bolesti bubrega, prostate, tumori, kod žena to mogu biti učestali cistitisi, ali i nešto ozbiljnije.

Kod djece je ova pojava češće vezana uz crvenu hranu ili uz umjetne boje u nekim namirnicama, ali i u dječjoj dobi antibiotici mogu prouzročiti krv u urinu, naročito kod djece koja su češće na antibioticima. Krv u mokraći mogu prouzročiti i bubrežni, mokraćni ili žučni kamenci, ali i anemija ili agresivno vježbanje mogu biti uzroci. Pojava krvi u urinu je češća nego što se zna, ali nasreću i bezazlenija nego što se misli iako bolesnika uvijek uplaši. Liječenje najčešće nije potrebno, ali je potrebno pratiti stanje barem tri do šest mjeseci da se isključe pogoršanja.

Važni pregledi za krv u mokraći: CT, ultrazvuk, citoskopija i endoskopija

Naravno, laboratorijaska pretraga urina je prvi korak pri utvrđivanju pravog uzroka pojave krvi u urinu. Kod ozbiljnijih slučajeva svakako treba obaviti i dodatne preglede i ništa ne prepuštati slučaju. Krv u mokraći, CT, ultrazvuk, citoskopija i endoskopija su pregledi koji daju puno jasniju sliku već sastavljene anamneze pri fizikalnom pregledu.

Ultrazvuk je bezbolan pregled i često puta sasvim dovoljan, ali ponekada je potrebno obaviti snimanja sa kontrastima i to cijelog bubrežno-urinarnog sustava, za otkrivanje tumora na mokraćnom mjehuru je najbolja cistoskopija, pretrage o zgrušavanju krvi su nužne, naročito ako je bolesnik već na antikoagulansima. Krv u mokraći ponekada je uzrok teško otkriti i potrebno je napraviti čak i biopsiju bubrega. Važno je smireno i bez straha provesti sve pretrage, svom liječniku dati točan opis tegoba kao i drugih bolesti i lijekova koje uzimate. Nema mjesta strahu, liječe se samo teži slučajevi i uvijek se liječi uzrok, uglavnom kod starijih osoba.


Tagovi:

Prostamid - prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate
  • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
  • ubija bakterije
  • pruža održive i dugotrajne rezultate
  • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti